En Sıcak Konular

AB'de Schengen rahatsızlığı

14 Ocak 2008 12:42 tsi
AB'de Schengen rahatsızlığı Schengen serbest dolaşım alanının 9 yeni ülkenin katılımıyla geçen yıl sonunda genişletilmesinin ardından, AB'ye kaçak olarak giren yabancı sayısında büyük artış yaşandı

Lüksemburg'un Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde belirlenen serbest dolaşım alanında Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, Norveç ve İzlanda bulunuyordu.


AB Konseyi kararıyla 21 Aralık 2007'den itibaren Schengen alanına Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti katıldı.


Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Romanya da, "gelecek yıllarda" Schengen kapsamına girmeleri öngörülüyor.


İç sınır kontrolleri kaldırılan Schengen ülkelerinden birinden vize alan yabancılar bu vizeyle tüm serbest dolaşım alanına girebiliyor.


"Kötümserler haklı mı?"


Schengen alanının genişletilmesinin ardından, "kötümserlerin haklı olduğunu gösteren veriler" basına aktarılıyor.


Yetkililer, son 3 haftada, Almanya ve Avusturya sınırlarında yapılan kontrollerde, AB'ye girmek isteyen yüzlerce yabancının yakalandığını, bunların çoğunluğunun Çeçen olduğunu bildiriyor.


Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nden hareketle Almanya üzerinden Batı Avrupa'ya geçmek isteyen 600'den fazla kaçak yakalandığını bildiren Alman federal polisi, 21 Aralık'tan bu yana sınırlarda sadece 2 bin taşıttan birinin kontrol edildiğini, her 10 kaçaktan birinin engellenebildiğini, binlerce kaçağın AB'ye girebildiğini duyurdu.


"AB'ye kaçak akını"


Schengen alanının genişlemesinin "AB'ye kaçak akını" başlattığını bildiren güvenlik yetkilileri, Avusturya üzerinden gelen kaçak yabancı sayısındaki artışa da dikkat çekerken, özellikle Çeçenlerin, organize şebekeler aracılığıyla kaçak giriş yaptıkları üzerinde duruyor.


AB kaynakları, Schengen alanının genişlemesinin ardından ortaya çıkan olumsuz verilerin "geçici bir kaçak akını" yansıttığını, polis yetkililerinin bu verileri ilk aşamada gizli tutmalarının tercih edildiğini, gerçek değerlendirmenin bir yıllık sürenin ardından yapılabileceğini ifade ediyor.


Schengen alanının genişletilmesinin ardından ortaya çıkan, ilk aşamada kötümserleri haklı çıkaran tablo, özellikle Almanya ve Avusturya'da hararetli siyasi tartışmalara neden oluyor.

Haber 10



Bu haber 178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,716 µs