Frankestein’in kalbi Frankestein’in kalbi

En Sıcak Konular

Frankestein’in kalbi 14 Ocak 2008 14:03 tsi
‘Frankestein’in kalbi Bedene ‘yeniden yaşam’ veren ‘bilimsel’ buluşlar ne zaman gündeme gelse elbette Frankestein’de gelir. Hele söz konusu olan, ‘kan’ temizleyici ve ‘aşk’ mekanı’ kalp olursa! Bir kalbi hücrelerinde

Kan, kalp ve ruh arasındaki ilişki, insanoğlu anatomisinin hala en tartışılan konusunu oluşturuyor. Çağdaş bilim açısından “kalbin” yenilenmesi ve hayatta tutulması için bu bağın fazla bir önemi yok.

Onun görevi kalbi her şart altında çalıştırmak. Son gelişmelerden, daha doğrusu buluşlardan biri, kalp problemlerinin aşılmasında “yedek oyuncu” kullanmak!

Laboratuar ortamında başarıl olan son deney şu. Bir farenin kalbini alıyorlar ve “hücrelerinden tamamen” ayırıyorlar. Bunların yerine yeni doğmuş bir farenin hücrelerini verip, bırakıyorlar.

Biraz sonra kalp kasılmaya başlıyor! Hayat! Bu buluş yerine oturduğunda, yani insan için denenmeye başladığında kalbi zorlayan rahatsızlıkların aşılmasında, yenilenmiş kalp veya yeni damar yaratılmasında kullanılabilecek.

Yani insana kalbi geri verilecek! Peki bu iyi mi? Bu sorunun en güzel yanıtı, “kalp rahatsızlığı yüzünden ölmek olan birine sorun” olabilir. O halde yeni buluşu sayfalarına taşımaya değer bulan gazetelerin “Frankestein” göndermeleri ne anlama geliyor.

Zira Frankestein’in “insan yaratmanın” ve “can vermenin” son yüzyıl içindeki, belki o yüzden 50’den fazla konu edilen, en belirgin özelliği. Bu filmlerin ve hatta Shelley’in romanında kalbin nasıl çalıştığına ilişkin bilgi yok ama, (Esasen Frankestein yaratığın değil ona hayat veren doktorun ismidir.) açıkça ima edilen Tanrı’ya da bir karşı çıkıştır.

Bilim ile uhreviyat arasındaki bu çekişme yüzyıllardan beri sürüyor. Kabul etmek lazım ki aşırı tutucu yorumlar dışında bu konuda bir kültür de oluşmuş durumda.

Bir insana kalp vermek bugün gelinen modern tıp biliminin zirve noktalarından birisi. Kalbe mâna yükleyenler içinse şüpheli bir durum. En iyisi soruyu yinelemek, “Frankestein’in kalbi yağ tutar mı?” Ne dersiniz?



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,147 µs