En Sıcak Konular

Katil gaziler!

14 Ocak 2008 14:02 tsi
Katil gaziler! ABD’nin Irak işgali, beklenmedik bir sorunu da beraberinde getirdi

NEW York Times gazetesinin Afganistan ve Irak işgallerinin başladığı tarihten itibaren, son 6 yıl içinde ülke çapında adli olayları araştırmasıyla ortaya çıkan sonuç, ABD’yi şoke etti. Gazetenin geniş yer ayırarak yayınladığı araştırmaya göre, askerlik görevlerini tamamlayarak dönen ya da gazi olarak ordudan ayrılan 349 eski asker, silahlı olaylara karıştı. Suç işleyen askerlerin ortak özelliği, Afganistan ve Irak’ta muharip sınıftan fiili çatışmalara katılmış olması.

KURBANLAR AİLE YAKINI

Araştırmaya göre, askerlerden 121’i, ateşli silahlarla cinayet işledi. Geri kalan suçlar ise, adam bıçaklamak ya da aşırı alkollü araç kullanarak ölümlü kazalara yol açmak. Kazaların büyük bir bölümü bilinçli çarpma sonucu meydana gelmiş ve öldürmek üzere insanlar ezilmiş. Cinayet kurbanlarının 3’te 2’si, askerlerin kız arkadaşı, eşi ya da çocuğu. 4’te biri de katiller gibi asker. Cinayete kurban giden askerler, yine kendileri gibi savaştan gelen asker arkadaşlarının kurşunlarıyla ya da bıçak darbeleriyle can vermiş. Bir başka ilginç araştırma sonucu, 121 katil askerden sadece birinin kadın, geri kalan tümünün erkek olması. Katillerin bir kısmı, cinayet işlemeye giderken askeri kamuflaj elbisesi giymiş ve AK-47 Kalaşnikof marka otomatik silahla kan dökmüş.

PENTAGON İTİRAZI

ABD Savunma Bakanlığı gazetenin haberine itiraz ederek, kullanılan araştırma yönteminin yanlış olduğunu ileri sürdü. Savunma Bakanlığı sözcüsü Yarbay Les Melnyk, savaştan dönenlerin ve gazilerin karıştığı ölümle sonuçlanan suçlarda yüzde 89’luk bir artış olduğunu kabul etmeyerek, "Olay sadece savaş zamanı yani son 6 yılda bu tip suçlara medyanın biraz daha fazla ilgi göstermesi. Araştırma, bu tip suçlara savaşın yol açtığını göstermez" dedi.

hürriyet



Bu haber 216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs