En Sıcak Konular

2 DTP var DTP’den dışarı!

14 Ocak 2008 16:24 tsi
2 DTP var DTP’den dışarı! ‘Kapatırsanız yenisini kurarlar, yine kapatın yine kurarlar’ sözüyle DTP’nin hukuksal yaşamının ‘sonsuz’ olacağını öngören kestirmeler, esprili bir bakışla söylemek gerekirse doğru çıkıyor! Yeni 1 tanesi değil, 2 tanesi kurul

DTP’nin TBMM’ye katıldığı gün ılımlı başlayan söylemi, PKK terörünü nasıl tanımladıkları, partili milletvekillerinin ikircikli ilişkileri, örgüt bağları, terör eylemleri ile yükselen hassasiyetlere soğuk duruşları ve nihayet bizzat partideki yönetim değişikliği sonrası keskinleşti.

Ama bu keskinlik önce partiyi kesti. DTP’nin artık en az iki kesimli olduğu biliniyor. DTP’nin TBMM Grubu ve DTP yönetimi olarak tasnif edilebilecek bu yapı, partinin kapatılması halinde ve üstüne eklenecek bir yerel seçim mağlubiyeti tamamen kopabilir.

Partiye ana oyların geldiği Güneydoğu Anadolu’da örneğin belediyeleri kaybetmesi, oy oranının çok değil-bir daha-az kaybı ile kapatılma süreci gerçekleşirse, DTP’nin ikiye parçalanacağı artık kestirilebiliyor.

Esasen salt siyasi göslemcilerin veya gazetecilerin tahmini de değil bu. Parti içinde işin bu noktaya gittiğini gören çok insan mevcut. Bu halde yeni parti değil yeni iki partinin doğması mümkün.

İki partili DTP siyasi gelişmelerin yönünü nasıl etkiler? Bu soru için henüz erken değilse de sonuçlarını kestirmek konusunda sağlam kehanetler üretmek zor. Bu halde iki partiden biri-gittikçe sıkışan PKK kompozisyonundan da rahatlayarak-daha ılımlı ve uzlaşmacı, terörü ve adlı adınca PKK’yı reddederek yeni bir program oluşturabilir.

İkinci parti ise yine doğası gereği radikal söylemlerini sürdürüp, artık parti içinde bir fren mekanizması da kalmadığından sertlik rüzgarlarına kapılarak savrulabilir.

Elbette her iki oluşumu/kanadı da kendi politik beklentileri yüzünden destekleyecek başka politik tezahürlerin çıkması da mümkün! Bu durumda ılımlı DTP kamuoyunda daha çok itibar görürken, “Kürtçülük” siyasetini benimseyen güdükleşebilir.

Ortadoğu’daki gelişmelere ek olarak, AB-ABD cephesinin de şimdiden ılımlılardan yana konumlanacağını söylemek sürpriz kaçmaz. Ancak bu durumda DTP üzerinden ivmelenen Kürt meselesini “Kürtçülük” olarak okuyan kesimlerin endişeleri ortadan kalkmayabilir.

Bu okuma doğru ya da değil başka bir tartışma olmakla beraber, ılımlı bir partinin kazanımlarını tehlikeli görüp görmemek sorunu ortaya çıkabilir!



Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,920 µs