Saddam erken idam edildi | " /> Saddam erken idam edildi | "/>

En Sıcak Konular

Barzani: Saddam erken idam edildi

14 Ocak 2008 17:45 tsi
Barzani: Saddam erken idam edildi 




Barzani'den strateji değişikliği. Irak'a kimyasal silah veren şirketlerin peşinin bırakılması için Saddam erken idam edildiğini öne süren Barzani, kürtlere çağrıda bulundu.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde Musul'un Hazar bölgesinde katledilen 365 Kürt'ün naaşları Irak'ın kuzeyindeki Erbil'in kent merkezinde bulunan Sami Abdurahman Parkında yapılan özel alana törenle nakledildi.

Törene Mesut Barzani, Irak Başbakan Yardımcısı Salih Berham, bölge hükümetinin bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Başbakanı Neçirvan Barzani, Şii din adamları ile yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Tören alanına askerler eşliğinde getirilen tabutlar, buradaki tören alanına bırakıldı. Kuran-ı Kerim okumasından sonra bir konuşma yapan Mesud Barzani, Kerkük referandumu uygulanmadığı taktirde 2005 yılındaki genel seçimleri esas alacaklarını söyledi. Barzani, "Birleşmiş Milletlerin teknik nedenlerden dolayı, 140. maddenin öngördüğü şekilde referandumun 6 ay ertelenmesini kabul ettik. Eğer 6 ay sonra referandum olmasa o zaman bizde 2005 yılında yapılan seçimleri esas alacağız. Bazı yerlerde sorun yok. Örneğin Mahmur ve Şiğan bölgeleri gibi sorun olmayana bölgelerde tatbik edilmelidir. Nerde problem varsa orada ertelenmeli." dedi.

Irak hükümeti ile aralarında bazı problemlerin olduğunu da belirten Barzani, "Bundan dolayı bazı haklarımızı ve anayasayı göz ardı etmesinler. Yaşanan sorunların anayasa çerçevesinde tatbik edilmesi gerekir. Biz Irak Anayasasına ve bu anayasanın bize verdiği haklardan razıyız. Ancak hiç kimsenin Anayasayla oynamasına ve bunu kendi arzu ve çıkarına göre kullanmasına yol vermeyiz" dedi.

"SADDAM'I ERKEN İDAM ETTİLER"

Irak'a kimyasal silah veren şirketlerin peşinin bırakılması için Saddam erken idam edildiğini öne süren Barzani, "Irak hükümetine sesleniyorum sonuna kadar bu şirketlerin peşini bırakmamalıdır. Sonuna kadar bunların üzerine gidilmeli ve açığa çıkarılmalıdırlar. Irak'tan Bazı taraflar Kürt halkına karşı işlenen suçları saklamak istiyorlar. Bana öyle geliyor ki Saddam Hüseyin'in idam edilmesi Kürt halkına karşı işlenen suçların gizlenmesi ve kimyasal silah dosyasının kapanması içindi" iddiasında bulundu.

Barzani, "Şu anda bazı Arap tarafları, ellerinden gelse Kürt halkına karşı Enfal sürecini ve soykırımı tekrarlamak istiyor. Enfal'da öldürülenlerin sayısı onlara göre az. Ancak bu rüyaları sona erdi. Ve hiç kimse ve tarafın halkımıza karşı bu suçu tekrar etmeye gücü yoktur. Bu suçu işleyenlerin bazıları cezalarını buldu. Diğerlerinin de gelecekte cezalarını bulmalarını ümit ediyoruz. Kürt halkı sadece Enfal karşıtı olan ve Kürtlerin dostluk elini kabul eden Arap uluslarına saygı gösterir. Bizim amacımız Kürt, Arap, Şii ve Sünniler arasındaki dostluğu güçlendirilmesidir" dedi.

Katledilen Kürtlerin gömüldüğü mezar, Amerikalı uzman ekiplerin desteğiyle 7 aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkarılmıştı. Enfal olayları sırasında bölgede bulunan yaklaşık 180 bin Kürt vatandaşı Saddam tarafından katledilmişti.

Zaman

 



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs