En Sıcak Konular

Uyarı ateşiyle ölüm davasında polise tahliye

14 Ocak 2008 19:16 tsi
İzmir'de ''dur'' ihtarına uymadığı gerekçesiyle uyarı ateşi açarak, Baran Tursun'un ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memuru bugünkü duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İzmir'de "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle uyarı ateşi açarak, Baran Tursun'un ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memurunun yargılanmasına başlandı. Duruşma salonunda gerginlik çıktı.

Tursun'un sanık polis memuruna cebinden çıkardığı yumurtaları atan ablası Şelale ve annesi Berrin Tursun, duruşma salonundan çıkarıldı.

Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu yargılanan polis memuru ve hayatını kaybeden Baran Tursun'un ailesi katıldı.

Sanık polis memurunu 4 avukat savunurken, Tursun ailesi için de 9 avukat müdahil oldu.

Polis memuru, mahkemede, 25 Kasım 2007 tarihinde saat 03.00 sıralarında telsizden bir cipin kaçtığının anons edildiğini söyledi.

Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi'nin emriyle Sultan Çiftliği yakınlarında dubalarla barikat kurduklarını ve beklemeye başladıklarını belirten polis memuru, "Haber merkezi, bizden barikat kurmamızı ve çok dikkatli olmamızı istedi. Dubaları yerleştirdik. Başka ekip de kaçma ihtimaline karşı bekliyordu" dedi.

Memur ayrıca, "Ekip şefimiz elinde bulunan el feneriyle hızla yaklaşan cipi ikaz etti. Araç durmadı. Dubalara yöneldi. Ekip şefim havaya 3 kez, ben iki kez ateş ettim. Dubalara çarpınca kendimi yere attım ve lastiğe doğru ateş ettim" diye konuştu.

Polis'in bu sözleri üzerine, Tursun'un ablası Şelale Tursun, elindeki yumurtaları, "Katil yalan söylüyorsun" diyerek sanığa doğru attı.

Bu sırada Tursun'un annesi Berrin Tursun da "Hesap soracağız. Ant verdim. Kurban adadım senin çıkman için. Bırakın bu katili dışarıya çıksın" diyerek bağırdı.

Berrin Tursun ve Şelale Tursun dışarıya alınırken, yumurta isabet eden sanık avukatlarından Ali Rıza Karabuğa da izin isteyerek dışarı çıktı. Berrin Tursun ve Şelale Tursun'un davranışları nedeniyle mahkeme heyeti tutanak tuttu.

Bu olay üzerine Tursun'un yakınlarının üzerleri arandı. Üst aramanın ardından yeniden başlayan duruşmada, sanık polis memuru Atar, aracın sürücüsüne nişan almadığını söyledi.

Salonun küçüklüğü nedeniyle Baran Tursun'un bazı yakınları duruşma salonuna alınmadı.

ÖDP İzmir İl Başkanı İbrahim Akın ile İHD İzmir İl Başkanı Lütfü Demirkapı da duruşmayı izleyerek Tursun ailesine destek verdi. Duruşmada tanık polislerin dinlenmesine başlandı.

Bu arada, duruşma devam ederken, baba Mehmet Tursun mahkeme salonundan ayrıldı.

Baba Tursun: "Mahkemeyi protesto ediyoruz"

Mehmet Tursun, Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, bir daha duruşmalara gelmeyeceklerini, mahkemeyi protesto ettiklerini söyledi.

Sanık polisin korunduğunu ileri süren Tursun, "Oğlumun katilleri, korunan katillerdir. Biz bu mahkemenin figüranı olmak istemiyoruz, biri polis diğeri astsubay iki tanığımız ve başka delillerimiz var. Adalete kesinlikle güvenmiyoruz. Oğlumun katilleri, Tursun ailesinin nefesini ensesinde hissedecek" dedi.

Mehmet Tursun, açıklama yaptıktan sonra elinde bulunan kalemi kırdı.

Tursun'un yakınları da "Katil polis" şeklinde slogan attı. Duruşmada, tanık polislerin dinlenmesine devam ediliyor.

25 yıl hapis istemi

Tursun'un aracına ateş açtığını kabul eden polis memuru hakkında, "olası kastla adam öldürme" suçundan 25 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, polisin olayda silah kullanmasına gerek olmadığı belirtildi.

Polisin Baran Tursun'u hedef alarak ateş açtığı yolunda ortaya atılan iddia kamuoyunda çok konuşuldu.

Emniyet Müdürlüğü, kriminal laboratuarlarındaki incelemelerde gence isabet eden merminin parçalandığı, bunun da merminin bir yerden sekerek isabet ettiğini gösterdiği yönünde rapor verdi. Rapor, polis memurunun Tursun'u doğrudan hedef almadığına işaret etti.
 
Tursun'un ailesi, rapora itiraz etti. Baba Mehmet Tursun, oğluna isabet eden mermi çekirdeği gömleğinin, polisin mahkeme dosyasına koyduğu fotoğraflarda farklı gazetecilerin çektiği fotoğraflarda farklı yerlerde görüldüğünü ileri sürdü. Baba Tursun polisi delilleri karartmakla suçladı.

Olayın başından beri örtbas edilmeye çalışıldığını savunan Mehmet Tursun, olaya müdahale eden ekiplerde görevli bir polis memurunun can güvenliğinin sağlanması durumunda mahkemede tanıklık yapacağını söyledi.

Olayın gelişimi
 
İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bayraklı semtinde, 25 Aralık 2007 günü "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis ekiplerinin kovaladığı Baran Tursun yönetimindeki  otomobil, Manas bulvarında ağaçlara ve elektrik direğine çarpmış, ağır yaralanarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Tursun'un başının arka kısmına kurşun isabet ettiği tespit edilmişti.
 
Tursun'un kullandığı aracı durdurmak için tabancayla uyarı ateşi açtıkları belirlenen polis memurlarından O.A. çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış, V.A. ise serbest bırakılmıştı.
 
Olaydan sonra yaşam destek ünitesine bağlı tutulan Tursun, 5 gün sonra ölmüştü.

cnnturk



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,509 µs