En Sıcak Konular

Gül, Alevi tartışmalarından memnun

14 Ocak 2008 19:28 tsi
Gül, Alevi tartışmalarından memnun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hüsnü Mübarek'in resmi davetlisi olarak gittiği Mısır ziyareti öncesi Esenboğa'da basın mensuplarına gündemle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümetin Alevilerle ilgili yeni açılımını, "Türkiye kendi meselelerini güzel güzel konuşabilen bir ülke, hepimizin bu ortam ile övünmemiz lazım" sözleriyle değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün İspanya'da başörtüsüyle ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, "İzleyemedim. Bakalım sonra konuşuruz. Bunlar siyasi konular. Her konuşulanın Cumhurbaşkanı tarafından yorum yapılması gerekmiyor" cevabını verdi.

Gül, Başbakan Erdoğan'ın Alevilerin iftar yemeğine katılarak hükümetin Alevilerle ilgili yeni bir açılım getirdiğinin hatırlatılması üzerine, "Bunlar tartışılan konular. Türkiye kendi meselelerini konuşabilen bir ülkedir. Bütün bunlar şeffaf bir şekilde halk tarafından da takip ediliyor. Türkiye'nin sahip olduğu bu ortamla övünmemiz lazım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin bir soruya ise, "AB süreci hem benim, hem hükümetin hem de TBMM'nin öncelikli konusudur. 2008 yılının bu açıdan daha verimli geçeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin yol haritası belirlenirken tüm kesimler bu sürece katılmıştı. Tarama süreci bitti. Hangi kanunları çıkaracağız, neler yapacağız hepsi elimizde ve tüm bunlar kitap haline getirildi.

TBMM, hükümet ve tüm siyasi partiler gerekli çalışmaları yapacaklardır. Zaten hükümetin de bu konuda çalışmaları var" şeklinde yanıt verdi.

Gül'e Mısır ziyaretinde eşi Hayrulnisa Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve çok sayıda gazeteci eşlik ediyor.

Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Mübarek'le yapacakları görüşmelerin yanısıra, Mısır Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Halk Meclisi Başkanı ve Şura Meclisi Başkanı'nı kabul edeceğini belirten Gül, ayrıca Kahire'deki Arap Ligi Merkezi'ni de ziyaret edeceğini kaydetti.

Gül, Türkiye ile Mısır arasında en üst düzeyde siyasi istişare mekanizması bulunduğunu ifade ederek, "Doğu Akdeniz'in en önemli iki ülkesi olan Türkiye ve Mısır'ın barış ve istikrara katkıları malumdur. İki ülkenin bu amaçla işbirliği yapmaları önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Mısır'la her iki ülkeyi yakından ilgilendiren Orta Doğu Barış Süreci'ndeki gelişmeler, Irak ve Lübnan'daki durum, Filistinliler arasındaki bölünmüşlük, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın korunması gibi bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de gözden geçireceğiz. Türkiye-Mısır ikili ilişkileri özellikle son dönemde bütün alanlarda önemli bir ivme yakalamıştır. Ziyaretim sırasında ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi ve geliştirilmesi için neler yapılabileceğini ele alacağım" dedi.

Bu bağlamda, Türk ve Mısırlı işadamlarını bir araya getiren Türk-Mısır İş Forumu'nun yarın düzenlenecek toplantısına da katılacağını anlatan Gül, ziyaretinde resmi heyete ilaveten değişik sektörleri temsil eden geniş bir işadamları topluluğunun da kendisine eşlik edeceğini söyledi. İş forumu toplantısında; iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi için gereken altyapının mevcut olduğunu, bunun en verimli şekilde kullanılabilmesi için gerekli siyasi iradenin bulunduğunu vurgulayacağını belirten Gül, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Mısır arasında ekonomik alanda gelişen ilişkilerin güzel bir örneği olan ve 6 Ekim Sanayi Şehri'nde kurulacak Türk Sanayi Bölgesi'nin temel atma törenine de katılacağım. Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika arasında, Mısır da Afrika ve Orta Doğu arasında köprü işlevi görmektedir. Bu özelliklerden özellikle ekonomik alanda nasıl daha iyi bir şekilde yararlanabileceğimiz konusunu görüşmeler de açacağım. Türkiye ile Arap Ligi arasında 2 Kasım 2007 tarihinde İstanbul'da bir Türk-Arap İşbirliği Forumu Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma, Türkiye ile Arap Ligi arasındaki ilişkilerin siyasi istişare, ortak kalkınma planları ve kültürel işbirliğini de içeren daha geniş bir platforma taşınmasını amaçlamaktadır. Arap Ligi'ni ziyaretim sırasında, söz konusu anlaşmanın etkin bir şekilde hayata geçirilebilmesini teminen yapabileceğimiz çalışmaları ele alacağım."

Gül, Mısır'da bulunduğu süre içerisinde Kahire ve İskenderiye'deki Türk şehitliklerini de ziyaret edeceğini vurgulayarak, son olarak 16 Ocak'ta İskenderiye'de İskenderiye Kütüphanesi ve kültürlerarası diyalog konularıyla ilgilenen Arına Lindh Vakfı gibi kurum ve kuruluşlar dahil, bazı temas ve incelemelerde bulunduktan sonra Türkiye'ye döneceğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, saat 17.30'da Mısır'a hareket etti. Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve diğer yetkiler tarafından uğurlandı.

haber7



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs