En Sıcak Konular

Rektörler, Papa'nın konuşmasını istemiyor

14 Ocak 2008 19:40 tsi
Papa'nın bir üniversitenin açılış konuşmasını yapmak istemesi İtalyan eğitim dünyasından büyük bir tepkiyle karşılandı.

Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un, 17 ocakta Roma La Sapienza Üniversitesinde akademik yılın açılış töreninde konuşma yapmaya çağrılması, profesörleri de öğrencileri de ikiye böldü.

Üniversiteden 67 profesör, rektöre yazdıkları ortak mektupta, bir İtalyan devlet üniversitesinde Papa'nın konuşma yapmasının laiklikle bağdaştırılamayacağını savunarak, ziyaretin iptalini istedi.

ÖĞRENCİLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Öğrencilerin bir bölümü de, Papa'nın İtalyan devlet üniversitesine yapacağı ziyareti toplu dua merasimiyle desteklemeye hazırlanırken, diğer bölümüyse olayı protesto için kolları sıvamış bulunuyor.

Papa'nın ziyaretine karşı çıkan profesörlerin, 16. Benediktus'un henüz kardinal olduğu dönemde 15 Mart 1990'da verdiği bir beyanatta, ünlü İtalyan fizikçi Galileo Galilei'nin 17. Yüzyılda Kilise tarafından yargılanıp mahkum edilmesini mazur göstermeye çalışmış bir kişi olmasını eleştirmeleri de dikkati çekti.

Papa'nın 1990'da Kardinal Joseph Ratzinger olarak verdiği beyanatta, "Galileo döneminde, onun mantığına bizzat Kilise tarafından çok daha fazla sadık kalınmıştı. Galileo'nun yargılanması makul ve de doğruydu" dediğini hatırlatan 67 profesör, Rektör Prof. Renato Guarini'ye yazdıkları mektupta, akademik yılın başlangıcı için düzenlenecek merasimde 16. Benediktus'a yer verilmemesi gerektiğini savundu.

Mektupta, "Bilim ve kültürün laikliği adına, her türlü inanç ve ideolojiye mensup öğrencilere açık üniversitemize saygı ilkesi çerçevesinde, geleneklere aykırı olan bu ziyaretin iptal edilmesini talep ediyoruz" denildi.

Roma La Sapienza Üniversitesi Rektörü Prof. Guarini, kendisine gönderilen mektupla ilgili olarak, "Dürüstçe ifade edilen her türlü görüşe saygı duyuyorum" diye konuştu.

Papa'yı üniversiteye bir "barış elçisi" olarak davet ettiklerini belirten Guarini, ziyaretin iptalini düşünmediğini de kaydetti. Rektör Guarini, Papa'ya akademik yılın açılış merasiminin ardından söz verilmesinin öngörüldüğünden bahsederek, iki hadisenin birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Vatikan yetkilileri de 16. Benediktus'un Roma La Sapienza Üniversitesine gitme fikrinden vazgeçmeyi düşünmediği belirtirken, Vatikan Radyosu ise 67 profesörün mektubunu "Papa'ya yönelik bir sansür girişimi" olarak niteledi. Papa'nın yapacağı ziyaret, öğrenciler arasında da bölünmeye yol açtı. Üniversitede, Fizik Fakültesi öğrencileri öncülüğünde, Kilise'nin bilime müdahalesini protesto amacıyla bugünden dört günlük bir protesto eylemi başlatıldı.

Eylemci öğrenciler bugün yaptıkları açıklamada, Papa'nın üniversitenin açılışına davet edilmesine karşı olduklarını belirterek, "Hadiseyi, Roma La Sapienza Üniversitesindeki engizisyonun kutsal ittifakı olarak değerlendiriyoruz. Bilimin papazlara ihtiyacı yok" dediler.

Buna karşılık Katolik öğrencilerse Papa'nın ziyaretini destekleme amacıyla üniversitede bir piskopos önderliğinde toplu dua yapmaya hazırlanıyor.

dunyabulteni



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs