En Sıcak Konular

Barzani'ye karşı Sünni ve Şii itifakı

15 Ocak 2008 09:37 tsi
Barzani'ye karşı Sünni ve Şii itifakı
Irak Parlamentosu'ndaki rakip Sünni ve Şii gruplara mensup 145 milletvekili bir ortak deklarasyon yayımlayarak Irak Kürtlerinin petrol ve Kerkük konusundaki aşırı taleplerinin ülke bütünlüğünü tehdit ettiğini belirttiler

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin Irak petrolleri ve Kerkük konusunda "bildiğini okuması" öteden beri Kürtlerle yakın işbirliği içindeki Şii partileri bile isyan ettirdi. Kürtlerin petrol gelirleri ve Kerkük üzerindeki aşırı talepleri yüzünden ulusal birliğin tehdit altına girdiğini savunan 145 Şii ve Sünni Arap milletvekili, önceki gün yayımladıkları ortak bir deklarasyonla Kürtlerin hırslarını eleştirerek, merkezi hükümetin onayını almadan yabancı petrol şirketleriyle kendi başlarına yaptıkları anlaşmaları kabul etmeyeceklerini bildirdiler.

Kürtlerin çizgiyi aştığının ifade edildiği deklarasyona rakip Sünni ve Şii milletvekillerinin birlikte imza koyması dikkat çekti.
Önceki gün Bağdat'ta düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan deklarasyonu laik milletvekili Osama el Nicifi okudu. El Nicifi, "Irak'ın ulusal bütünlüğünün korunması ve (petrol) zenginliğinin bölüşümü konusunda bir formül bulunmalı. Petrol ve doğalgaz ulusal servet. Petrol anlaşmalarını kendi başlarına yapanların tutumu bizi kaygılandırıyor" dedi.

KÜRTLER YORUM YAPMADI
Milletvekilleri, eleştirdikleri Kürt bölgesel yönetimini ismen belirtmekten kaçındı. Irak parlamentosundaki 2. büyük Sünni grubunun lideri Salih el Mutlak da deklarasyonun Kürtlere karşı etnik Arap bloğu oluşturulmasını amaçlamadığını, sadece Irak'ın bütünlüğünün korunmasının istendiğini vurguladı.
Kürt bölgesel yönetimi, Kerkük ve petrol anlaşmaları dışında Irak bayrağının Kuzey Irak'ta göndere çekilmesini yasakladığı için de Irak'ın bölünmesi yönündeki kuşkuları artırıyor. Kürtlerin kendi başlarına hareket ederek Irak'ın bölünmesine yol açacağını ileri süren radikal Şii gruplar tıpkı Kürtlerin kuzeyde yaptıkları gibi Irak'ın güneyinde de bölgesel Şii yönetimi oluşturulmasını savunuyorlar. Kürt bölgesel yönetimi lideri Mesut Barzani, Saddam Hüseyin döneminde tasarlanan Irak bayrağının değiştirilmesi halinde Kuzey Irak'ta asılmasına izin vereceğini söyledi.

Kürt yetkililer deklarasyonla ilgili herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Kürt bölgesel yönetiminin üst düzey yetkililerine yakın, önde gelen milletvekili Mahmud Osman deklarasyonu "olumsuz ve düşüncesiz" diye niteledi. Osman, Kerkük ve petrolle ilgili Kürt taleplerinin Irak anayasasıyla çelişmediğini belirterek "böyle açıklamalar problemi çözeceğine zorlaştırıyor" dedi. Kürt bölgesel yönetimi sözcülerinden Cemal Abdullah da yabancı şirketlerle yapılan 20 kadar anlaşmanın yasal olduğunu savunarak "Sektörü geliştirerek halka yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Miliyet

 



Bu haber 299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs