En Sıcak Konular

Güneydoğu'dan K. Irak'a mecburi göç

15 Ocak 2008 09:37 tsi
K.Irak’a giden öğrencilere Barzani ücretsiz yatak, yemek ve ayda 150 dolar veriyor. Fakirlikten dersaneye gidemeyen, üniversiteyi kazanamayan Güneydoğulular mecburen gidiyor.

Türkiye'nin Güneydoğusu'ndan, K.Irak'taki Kürt yönetiminin açtığı üniversitelere okumaya giden Türk öğrencilerin sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor

Son 1 yılda Türkiye'den 400 öğrenci Erbil, Dohuk ve Süleymaniye'deki üniversitelere kayıt yaptırdı. Dohuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngilizce öğretim görevlisi İngiliz vatandaşı Natalia Tari; Güneydoğu'dan gelen başvurunun yıldan yıla arttığını söyledi.

Dört ilden okumaya geliyorlar

İngiltere'den 3 yıl önce Dohuk Üniversitesi'ne gelerek Fen- Edebiyat Fakültesi'nde İngilizce dersi vermeye başlayan Natalia Tari, öğrencilerinin büyük kısmının Şırnak, Diyarbakır, Batman ve Hakkari'den geldiğini belirtti. K. Irak'taki üniversitelerde imkanların iyi olduğunu belirten Tari, “Öğrencilere kampüste barınma, yemek imkanı da veriliyor. Türkiye'den gelen öğrencilerin çoğu daha çok İngilizce'yi tercih ediyor. Üç yıldır buradayım. Üniversitelerde güzel bir ortam var. Türkiye'nin yanı sıra Irak'ın diğer bölgeleri, Suriye ve İran'dan öğrencilerimiz de çoğunlukta” diye konuştu.

İranlılar da tercih ediyor

K. Irak'taki Üniversitelerde herkesin dilediği kıyafetle eğitimini sürdürdüğünü anlatan öğrencilerden İranlı Remziye Durki ise şunları söyledi: “İran'dan geldim. Bilgisayar bölümüne gidiyorum. Burası İran'dan daha iyi bir ortama sahip. Başım örtülü. Kimsenin herhangi bir müdahalesi yok. Dilediğimiz gibi eğitim görebiliyoruz. Ayda bize verilen 150 dolarlık burs da iyi bir imkan. Üniversitede erkeklerden daha fazla kız var. Bu da bizi oldukça sevindiriyor. Bazı sınıflarda kız öğrenci sayısı erkeklerin iki katını buluyor.”

Gülen'in okulları da faal

Gelen öğrencilerin lise diploma notunun yüksek olması gerektiğini söyleyen Dohuk Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Behroz Tucai ise, “Lise sonrası bize gelen Türk öğrenciler kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyor. Buraya rahat uyum sağlıyor. Ayrıca bölgeye çok yakın bir yer. İmkanları kısıtlı öğrenciler için buradaki üniversiteler çok iyi” dedi. Dohuk Üniversitesi bünyesindeki Fen-Edebiyat bölümünde Şırnak'ın Cizre ilçesi ve Diyarbakır'ın Silvan ilçelerinden de çok sayıda öğrenci bulunduğunu kaydeden Dr. Tucai, “Türk öğrencilere her kolaylığı sağlıyoruz. Erbil ve Süleymaniye'de daha önce Fethullah Gülen'in açtığı Işık okulları da var” diye konuştu.

YÖK, denklik vermiyor

Hakkari'den gelip Fizik bölümünde eğitimini sürdüren Hamit Çengel de, bu üniversiteyi seçmesinin ana nedeninin Güneydoğu'ya yakın oluşu ve imkanlarının iyiliği olduğunu belirterek, “Bizden hiç para almıyorlar. Aylık 150 dolar burs veriliyor. Kampüste yatak ve yemek de bedava. Bu imkanlar Türkiye'deki üniversitelerde olmadığı için burayı tercih ettim. Çevreme ve arkadaşlarıma da burayı anlatıyorum” dedi. Ancak YÖK bu okulların denkliğini kabul etmiyor.

"Dersaneye gidemiyoruz ne yapalım"

K. Irak'da üniversiteye gitmeyi tercih eden öğrenciler ise, Türkiye'de dersaneye maddi imkansızlıklar nedeniyle gidemediklerini, bölgedeki lise eğitimi düşünüldüğünde bu durumda üniversiteyi kazanmanın imkansız olduğunu, K. Irak tercihinin mecburiyetten kaynaklandığını söylüyorlar.

Sınırı geçen 5 katı para kazanıyor

İngiliz Reuters haber ajansı geçen hafta bölgeyle ilgili yaptığı bir haber analizde, K.Irak'ın Güneydoğulu Kürtler için bir çekim merkezi haline geldiğini belirterek, “Irak'ın kuzeyindeki inşaatlarda işçiler ayda 2 bin dolar alırken, benzer bir iş için Türkiye'de sadece 345 dolar kazanabiliyorlar” yorumu yapmıştı

ahtifhaber



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,332 µs