En Sıcak Konular

CİA'nın işkence itirafı

15 Ocak 2008 09:44 tsi
CİA'nın işkence itirafı CIA ‘waterboarding’ sorgulama tekniğinin işkence olduğunu kabul etti ama terör zanlılarında kullanılmasını destekledi.

Amerikan Temsilciler Meclisi, “waterboarding işkence” diyerek yasaklamak istedi. Bununla ilgili yasa hazırladı... ABD Başkanı George W. Bush, işkence olmadığını iddia ederek “Yasalaşsa bile veto ederim” dedi. Adalet Bakanlığı ise soruşturma açtı... Sorgulanan kişinin yüzüne kumaş koyup üzerine su dökülmesi suretiyle uygulanan “waterboarding” işkence yöntemi ile ilgili en çarpıcı açıklama ise Amerikan İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Başkanı Mike McConnel’den geldi.

ACIYI HAYAL BİLE EDEMİYORUM’

McConnell, New Yorker dergisi için yazdığı makalede, kişide boğulma hissi yaratan sorgulama yöntemiyle ilgili “Bu korkunç bir şey! Burnuma su kaçsa, aman Allahım, bunun ne kadar acı veren bir şey olduğunu hayal bile edemiyorum! Başkası ne derse desin, bana göre bu işkencedir” dedi. CIA’nın bir numaralı ismi McConnell’in bundan sonra söyledikleri ise büyük tepki topladı.

YORUM YOK’

McConnell “Ciğerlere su girerse işkence sayılır. Ama bunu açıkça söyleyemem. Çünkü eğer işkence olduğu kesinleşirse birçok kişinin başı büyük belaya girer” dedi. Sonra da çeşitli sorgulama yöntemleriyle çok önemli istihbaratlar elde ettiklerini belirterek “Bu yöntemler hayat kurtardı mı? Hem de nasıl!” diye yöntemi üstü kapalı bir şekilde savundu. İstihbarat şefinin açıklamaları ABD’nin işkence yaptığının birinci elden kabulu olarak yorumlandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Sorgulama yöntemleriyle ilgili yorum yapmıyoruz. Basında çıkan her şeyle ilgili açıklama yapacak değiliz” dendi. ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra terör zanlılarına işkence yapmakla suçlanmıştı. Bunun üzerine Bush, işkence yapmadıklarını, ancak yönetimin kullanılan sorgu tekniklerini ifşa etmeyeceğini söylemişti.

İŞKENCENİN KANITI KASETLERİ YAKTILAR

“Waterboarding” işkence yöntemi son dönemde gündeme geldi. CIA’nın 2002 yılında yaptığı bir sorgulama sırasında bu işkenceyi kullandığı, sonra da basına sızmasından korkarak görüşmenin kaydedildiği kasetleri imha ettiği öğrenildi. Olay ortaya çıktığında konuşan eski CIA ajanı John Kiriakou, bu yöntemle ilgili “Zanlıları 35 saniyede konuşturuyor” dedi. Gelişmeler üzerine Temsilciler Meclisi yöntemin yasaklanması için bir yasa tasarısı çıkardı. ABD Adalet Bakanlığı ise uluslararası camiadan büyük baskı gelince kasetler ve işkence kullanımı ile ilgili 2 Ocak’ta soruşturma başlattı.

 
8 sütun



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,550 µs