En Sıcak Konular

Ekonomide dengeler her an değişebilir

15 Ocak 2008 10:22 tsi
Koç, "Her an istikamet değiştirecek şekilde hazırlıklı ve tedbirli olmamız lazım” dedi

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı ve Arçelik Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, gerek ekonomik, gerekse siyasi birçok gelişmenin yaşandığı zorlu bir yılın geride bırakıldığını söyleyerek, “Ne var ki istikrarın sürdürülmesi, ekonomik disiplinin tavizsiz uygulanması, bu zorlukları asgariye indirmiştir” dedi. Rahmi Koç, 2008’le ilgili olarak da “Politik ve ekonomik dengeleri çok dikkatli ve gelişmeleri yakından takip ederek, her an istikamet değiştirecek şekilde hazırlıklı ve tedbirli olmamız lazım” dedi.

Sıcak gelişmeler var

Rahmi Koç, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Arçelik çamaşır kurutma makinesi işletmesinin açılışına katıldı. Açılış töreninde konuşan Koç, 2008 yılının ilk fabrika açılışını gerçekleştirdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Dünya ile gitgide entegre olmamız, yalnız iç sorunların değil, dış zorlukların da hesaba katılarak gerekli tedbirlerin zamanında alınması kaçınılmazdır. 2008’de politik ve ekonomik dengeleri çok dikkatli ve gelişmeleri yakından takip ederek, her an istikamet değiştirecek şekilde hazırlıklı ve tedbirli olmamız lazım. Petrol fiyatlarının 100 doları geçmesi, ABD’deki tutsat krizi nedeniyle ABD ekonomisinin yavaşlaması, Ortadoğu’daki sıcak gelişmeler, Güney Doğu Asya ülkelerinin rekabeti, Türkiye’nin enerji ithal ettiği ülkelerle olan siyasi dengeleri, yabancı sermayeyi çekmek, sıfırdan fabrikalar kurmak, ihracattaki katma değeri arttırmak, vergiyi tabana yaymak, Avrupa topluluğu ile ilişkileri sürdürme, 2008’de hükümetin ele alacağı konulardan sadece birkaç tanesidir. Gayretimiz istikrarın devamı, elde ettiğimiz büyümenin sürdürülmesi ve Türkiye’yi dünya liginde bulunduğundan birkaç kademe daha ileri götürmektir. Her şeyi hükümetten beklemenin zamanı geçti. Herkes el birliği, güç birliği yaparak yardımcı olmalı.”

Rezidans sayısı arttıkça 900 YTL’lik kurutma makinesi daha çok satacak

* Türkiye’de 900 YTL ile 1800 YTL arasında değişen fiyatlarla tüketiciye sunulacak olan kurutma makinelerinin Türkiye’de hızla gelişen bir pazar yaratması hedefleniyor.

* Dünya beyaz eşya pazarı verilerine göre 2006 sonu itibariyle yaklaşık 16.5 milyon adetlik hacme ulaşan ve 2007’de 17.5 milyon adete çıkması beklenen çamaşır kurutma makinesi, bugün en yoğun olarak Kuzey Amerika’da kullanılıyor.

* Batı Avrupa 5 milyon adetlik hacmiyle ikinci sırada geliyor. Arçelik, bu yıl Türkiye’de 100 ile 150 bin adet arasında kurutma makinesi satmayı hedefliyor.

* Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, “Bu fabrika bu yıl yaklaşık 400 bin tane ürün yapacak. Bunun 100 binini içeride satarız. 300 bini şu anda satılmış vaziyette. Şartlar bizi daha fazla zorlarsa burayı iki vardiyada 800 bine çıkarırız hemen...” diye konuştu

* Tüm Avrupa’da yaygın olarak kullanılan çamaşır kurutma makinesinin ülkemizde henüz yeterince tanınmadığını ifade eden Aka Gündüz Özdemir, “Yaşam tarzının değişmesi ve rezidans gibi yerleşim alanlarının çoğalmasıyla birlikte, bu ürüne olan talebin önemli ölçüde artacağını öngörmekteyiz. Çamaşır kurutma makinesini, Türkiye’de de kolay satın alınabilir bir ürün haline dönüştürme yolunda hızla ilerleyeceğiz” dedi.

50 milyar dolarlık ciro yaparız, 3’te 1’i ihracattan gelir’

KOÇ Holding Yönetim Kurumu Başkanı Mustafa Koç, beyaz eşyada ve otomotivde yüzde 15-20 oranında bir kapasite artırımı düşündükleri açıkladı. 2008 yılı ciro beklentilerinin aşağı yukarı 50 milyar dolar olduğunu belirten Mustafa Koç, reel rakamlarla yüzde 10 civarında büyüme beklediklerini ve cirolarının 3’te 1’i kadar ihracat gerçekleştireceklerini açıkladı.

Bu yıl yüzde 10 büyürüz

Koç, reel rakamlarla yüzde 10 civarında büyüme beklediklerini vurguladı. Koç Grubu olarak finansman, enerji, dayanıklı tüketim ve enerji alanlarına odaklandıklarını hatırlatan Mustafa Koç, “En büyük yatırımımız tahmin ediyorum beyaz eşyada gerçekleşecek” dedi.

Migros konusunda satış sürecinin devam ettiğini, firmalarla konuştuklarını belirten Koç, özelleştirmelerle ilgilenip ilgilenmedikleri sorusuna “Şu anda bir şey yok” yanıtını verdi.

Enflasyon yüzde 7-8 olur

Mustafa Koç, makroekonomik politikalara ilişkin görüşlerini açıklarken, “Türkiye’nin finans merkezi İstanbul. Bu açıdan ben Merkez Bankası’nın İstanbul’a gelmesini ters bulmuyorum” diye konuştu. Enflasyon ile ilgili tahminleri sorulan Koç, “Enflasyon yine yüzde 7-8‘lerde olur diye tahmin ediyorum” dedi. Kurun ihracat üzerindeki etkisinin birebir olacağını düşünmediğini vurgulayan Koç, sözlerine şöyle devam etti: “Petrol fiyatlarındaki artış herkesi etkiliyor. Dünya ekonomisindeki dalgalanmanın ise Türkiye’yi çok fazla etkileyeceğini zannetmiyorum.”

Kurutma makinesi fabrikası 26 milyon euroya 4 kat büyüdü

Arçelİk, çamaşır kurutma makinesi üretim kapasitesini dört kat artırarak, 26 milyon euro değerindeki ek yatırım ile Türkiye’nin bu üründeki ilk üretim tesisini açtı. Pazardaki artan talebi karşılamak amacıyla, İstanbul Çayırova’daki çamaşır kurutma makinesi üretimini Tekirdağ Çerkezköy’e taşıyan Arçelik, bu yatırımı ile yıllık konsolide cirosuna 120 milyon euro katkı sağlamayı hedefliyor.

500 kişiye istihdam yarattı

Tesisin 500 kişiye istihdam sağlayacağını ve üretimin yüzde 80’ini ihraç edeceğini açıklayan Rahmi Koç, “Arçelik ihracatımıza önemli katkı sağlayacak. Bundan sonraki misyonu yurtdışında büyüyerek global oyuncular arasında yerini almaktır. Türkiye’nin ilk kurutucu üretim tesisi de bu strateji doğrultusunda atılmış bir adım. Tesis, üretimin yüzde 80’ini ihraç edecek” dedi. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir ise “2010’dan önce yüzde 2 pazar payıyla Beko’yu dünyadaki ilk 10 markadan biri yapacağız” diye konuştu. Özdemir, “Bu ürün Avrupa’nın bugün en az enerji harcayan çamaşır kurutma makinesi olacak” dedi.

Türkler bedava yıkarken makine almaz demişlerdi

Yıllar önce bulaşık makinesi pazara sunulduğunda “Türk insanı eliyle bedava bulaşık yıkarken bu kadar parayı bu makinelere vermez” görüşünün bulunduğunu aktaran Aka Gündüz Özdemir, o zaman Avrupa’daki penetrasyonun yüzde 30’lara yaklaştığını, şimdi yeniden bakıldığında Avrupa’daki penetrasyonun yüzde 35’lere geldiğini, Türkiye’deki ise yüzde 25’i geçtiğini anlattı.

ÇALIŞANLA SOHBET

Rahmi Koç, açılış sırasında elini sıktığı bir Arçelik çalışanıyla uzun süre sohbet etti.

hürriyet



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs