En Sıcak Konular

Sarkozy'nin tamamen duygusal Arap dostluğu

15 Ocak 2008 10:34 tsi
Sarkozy'nin tamamen duygusal Arap dostluğu Sarkozy, Araplar rahatsız olur diye sevgilisini yanına almadan gitti ama 40 milyar Euro'yu kaptı.

Ortadoğu son yılların en hareketli günlerine sahne oluyor. '40 milyar euro bekliyorum' diyen Sarkozy ilk durağı olan Suudi Arabistan'da karlı anlaşmalara imza attı.

Gezisine İsrail ziyareti ile başlayan Bush ise İran konusunda destek arayışını dün de 4 Körfez ülkesinde sürdürdü.

İsrail-Filistin barış sürecinin canlandırılması ve İran'ın tecrit edilmesi için destek turlarını dün de 4 ülkede sürdüren ABD Başkanı Bush'tan sonra Ortadoğu'nun bir diğer ziyaretçisi ticari anlaşmalar için gelen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy oldu.

Sarkozy dün çıktığı Körfez ülkeleri gezisinin ilk durağı Suudi Arabistan'da nükleer enerji alanında işbirliği önerdi. Fransız heyetinden bir kaynak, Sarkozy'nin Suudi Kralı Abdullah ile görüşmesinde teknoloji transferi çerçevesinde sivil nükleer işbirliği konusunu gündeme getirdiğini kaydetti. Fransız şirketleri için yaklaşık 40 milyar euro tutarında anlaşmalar sağlamayı ümit eden Sarkozy'nin, Suudi Arabistan'dan sonra gideceği Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri'nde de nükleer işbirliği anlaşması imzalayacağı kaydediliyor. Sarkozy, imzalanan 4 anlaşma sonrası, "Suudi Arabistan, bölgede barış için temel unsurdur. Majesteleri Fransa'nın dostudur" dedi.

DUBAİ'Yİ FELÇ ETTİ

Gezisine İsrail ziyareti ile başlayan ABD Başkanı Bush'un dünkü ilk durağı ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Daha sonra Suudi Arabistan'a geçen Bush son durağı olarak da Dubai'ye gitti. BAE başkenti Abu Dabi'nin ardından Dubai'ye giden Bush, havaalanında Dubai Emiri Maktum tarafından karşılandı. Ziyaret, Dubai'de hayatı felç etti. Ülkede Bush'un ziyareti dolayısıyla dün tatil ilan edildi, büyük yollar ve köprüler kapatıldı. Bush, Suudi Arabistan'da yaptığı temaslarda, İran'ın bölgede tecrit edilmesi ve İsrail-Filistin barış anlaşmasının bir yıl içinde imzalanması konusunda destek aradı. Bush yarın Mısır'a hareket ederek 9 günlük Ortadoğu turunu tamamlayarak ülkesine dönecek.


Kadın haklarını övdü

Sarkozy, Riyad'da üyelerinin tamamı erkek olan Mecliste yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan yetkililerinin sevgilisi Carla Bruni'yi ülkede tartışma yaratacağı endişesiyle yanında getirmemesi uyarısına karşılık Arabistan'ın “kadın hakları ve ifade özgürlüğü alanlarında kaydettiği gelişmeyi” övdü.

aktifhaber



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs