En Sıcak Konular

Altın yükselişte rekor kırıyor

15 Ocak 2008 10:38 tsi
Altın yılbaşından bu yana 71.50 dolar yükseldi. Dün 914.70 dolarla rekor kıran altın, doların düşmesi, petrol fiyatlarının artması nedeniyle yükseliyor ve onsu bin dolara gidiyor...

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları dün de tarihi rekor kırarak 1000 dolara dayandı. Sabah saatlerinde 906.70 dolarla yeni bir rekor kıran altının ons fiyatı, öğlen saatlerinde 914.70 dolarla bu rekoru da geride bıraktı.

Dolardaki düşüşün sürmesi, ABD'de faiz indirimlerinin süreceği beklentisi, petrol fiyatlarının artması, dünya çapında enflasyon kaygılarının güçlenmesine karşı yatırımcılar, güvenli yatırım aracı olan altına yöneliyor. Bu yıla 843.50 dolarla başlayan altın böylece, 14 günde 71.50 dolar yükselmiş oldu. Cumhuriyet altını ise 223 YTL'ye çıktı.

Yatırımlar euro'ya

Dolar, dün euro karşısında son 6 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Euro/dolar paritesi 1.4864'e kadar yükseldi. Uzmanlar, FED Başkanı Bernanke'nin geçen hafta faiz indirebiliriz' açıklamalarının doların düşüşünü desteklediğini, yatırımcıların euro ve altına yöneldiğini kaydetti. Euro yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 2 değer kazandı.
Dolar, yurtiçinde de YTL karşısında değer kaybediyor. Cuma günü 1.15 seviyesinin altını gören dolar, dün serbest piyasada haftaya 1.1480 YTL'den başladı. Dolar serbest piyasada alışta 1.1440 YTL'den, satışta ise 1.1500 YTL'den günü kapattı.

Özellikle yabancı portföylerin kademeli olarak döviz satışı yaptıklarını ifade eden Alternatif Yatırım Hazine Müdürü Özcan Geçer, "Bu durum bono piyasasında alımları da beraberinde getiriyor. Döviz piyasaları ise hisse senedi piyasalarıyla ters oranda hareket ediyor. Normalde hisse senetleri düştüğünde faizlerde artış eğilimi görülürdü. Oysaki son günlerde hisse senetleri düşerken, faizlerde reel faizin yüksek konumundan ötürü daha garantili yatırım mantığıyla tahvil alımlarıyla düşüşler gözleniyor" diye konuştu.


Doların 100 günlük ortalamasının 1.2 seviyesinde olduğunu belirten Geçer şunları söyledi:  "Dolarda 1.18-1.2 bandı kırılmadıkça yukarı yönde bir trendden bahsetmek oldukça zor. Önümüzdeki günlerde döviz konusunda yurtdışında bankaların açıklayacağı bilançolara dikkat edilmelidir. Ayrıca bu bankaların zararlarına karşılık sağlayacakları fon olanakları da takip edilmelidir."

Yabancı hisse sattı

Yurtdışı piyasalara bağlı hareket eden İstanbul Borsası, Avrupa borsalarının yükselmesine rağmen dün yüzde 0.85 oranında değer kaybederek 51 bin 480 puandan kapandı.
Borsadaki düşüşte özellikle yabancıların banka hisselerindeki satışlarının etkili olduğu ifade edildi.

Milliyet
 



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs