En Sıcak Konular

Kış ishaline dikkat!

15 Ocak 2008 10:40 tsi
Kış ishaline dikkat!

Kış aylarında su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın olarak görüldüğünü ve önlem alınmadığında nadir görülen hastalıkların salgın boyutuna ulaşabiliyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler;

Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Hatice Gül, kış aylarında görülen ishallere ilişkin yaptığı açıklamada, su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygın görüldüğünü, önlem alınmadığında toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutlarına ulaşabildiğini kaydetti.

 Kış mevsiminin bebek ve küçük çocuklarda kusma ve ishale yol açan rota virüsün sık görüldüğü bir dönem olduğunu belirten Dr. Gül, daha çok kusma, hastalığın ateş ve karın ağrısıyla ortaya çıktığını ve bunlara sulu ishalin eşlik ettiğini ifade etti.

Sıkı takip edilmeli

Bulaşma yolları, tedavisi ve korunma yolları hakkında da bilgi veren Dr. Gül, rota virüsü infeksiyonu geçiren çocukların kusma ve ishal açısından sıkı takip edilmeleri gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bağışıklık sisteminde problem olmayan sağlıklı bebek ve çocuklarda birkaç gün içinde kendi kendine iyileşen hastalığın tedavisinde esas önemli olan, kusma ve ishalle kaybedilen sıvı ve tuzları çocuğa vermektir.

Hastaneye yatma gerektiren ishaller arasında da en başta gelenlerden biridir. Kuluçka süresi ortalama 2 gündür, virüs alındıktan 1-3 gün sonra belirtiler başlar.

Hastalık, 3-8 gün sürer. Başlangıçta, ishalin değil de kusma ve ateşin öne çıkması belirgindir. Karın ağrısı ve sulu ishal, tabloya eşlik eder. Rota virüs çok bulaşıcıdır. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı çocuklar etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder.

Durdurucu ilaçlar önerilmiyor

Antibiyotikler işe yaramaz. Kusma ve ishali durdurucu ilaçlar önerilmez. Çocuk anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edilmeli, rota virüsü infeksiyonu geçiren çocukların kusma ve ishal açısından sıkı takip edilmeleri gerekir.

 İdrar miktarının azalması, gözyaşının olmaması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, sıvı kaybı belirtilerindendir. Ağızdan sıvı alımının yetersiz olduğu durumda çocuk, zamanında en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli."

 haber 7



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs