En Sıcak Konular

Fedakar baba hayat sırasını oğluna verdi

15 Ocak 2008 11:13 tsi
İzmir’de böbrek hastası olan ve nakil için bekleyen baba-oğul için ikisine de uyan böbrek bulundu. Baba, hiç tereddüt etmeden nakil sırasını 11 yaşındaki oğluna bıraktı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, 11 yaşındaki Ömer Yavuz’un 1, babası Ekrem Yavuz’un da 7 yıldır böbrek rahatsızlığı nedeniyle nakil sırası beklediklerini kaydetti.

Prof. Dr. Hoşcoşkun, şöyle konuştu: "Ailenin bir yakını böbreğini vermek istediğini söyledi. Doku, babaya da oğluna da uyuyordu. Babanın isteği doğrultusunda böbrek naklini çocuğa yaptık. Ömer çok zeki bir çocuk. Sağlığı şimdi iyi. Onun sağlığına kavuşmasından ve okuluna dönecek olmasından dolayı mutluyuz.

Babaya da bir an önce nakil yapılması gerekiyor." Baba Ekrem Yavuz, daha önce 3 çocuğunu çeşitli nedenlerle kaybettiğini belirterek, "7 yıldır diyalize giriyorum. Oğlum da 1 yıldır tedavi görüyordu. Evlat acısını yaşadığım için, oğlumu kaybetmekten çok korktum, daha çok acı çekmesini istemedim. O benim hayattaki tek dayanağım" diye konuştu.

İlköğretim okulu 5. sınıf öğrencisi Ömer Yavuz da diyalize girerken çok zorlandığını ifade ederek, "Şimdi çok mutluyum, böbreğini veren yakınımıza ve nakil ekibine çok teşekkür ediyorum. Babamın da bir an önce sağlığına kavuşmasını istiyorum. Okuluma döneceğim için de sevinçliyim" dedi.

Gelinine böbreğini verdi

Muğla'nın Ortaca İlçesi Tepearası Köyü'nde oturan 72 yaşındaki çiftçi Ali Yaraş, altı yıldan bu yana böbrek rahatsızlığı çeken 44 yaşındaki gelini Ayfer Yaraş'a hiç düşünmeden böbreğinin birini verdi. Ali Yaraş, “Böbreğimi oğlumu çok mutlu eden gelinime vermeyeceğim de kime vereceğim'' dedi. Gelini Ayfer de “Kendi ailemden kimse böbreğini verme teklifinde bulunmadı. Kayınpederime nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum'' diye konuştu.

Ağabeyi ve kızkardeşi gibi kendisinde de doğuştan böbrek yetmezliği bulunan Ayfer Yaraş, altı yıl boyunca tedavi oldu. Ancak Yaraş'ın tedaviye yanıt vermemesi üzerine doktorlar organ nakli yapılması gerektiğini söyledi. Nakil için organ verecek kişi aranırken, Ayfer Yaraş'ın imdadına kayınpederi Ali Yaraş yetişti. Ali Yaraş gelinine “Kızım ben varım. Hem senin sağlığına kavuşman, hem torumun annesiz, oğlumun eşsiz kalmaması için ben böbreğimi vereceğim'' dedi.

Yapılan tetkikler sonucunda, Ali Yaraş'ın böbreğinin, gelini Ayfer Yaraş'ın vücuduna uyum sağlayacağının belirlenmesi üzerine de geçtiğimiz günlerde, İzmir Eğitim ve Araştırma Merkezi'nde nakil gerçekleşti. Yaraş Ailesi de Ortaca'daki mutlu yaşamına geri döndü.

Ayfer Yaraş, kendi ailesinden kimse böbrek vermeye yanaşmazken, kayınpederinin bu davranışı karşısında çok duygulandığını söyleyerek, “Biz kalıtımsal olarak böbrek rahatsızlığı yaşıyoruz. Ağabeyim ve kız kardeşim de benim gibi. Kız kardeşime nakil yapıldı. Ağabeyimin tedavisi devam ediyor. Kayınpederim böbrek nakli gerektiğini duyunca hiç düşünmeden vermeye razı oldu. Hakkını nasıl ödeyeceğimi, nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum'' diye konuştu.

Müzisyenlik yaparak evini geçindirmeye çalışan Ayfer Yaraş'ın eşi Ahmet Yaraş (45) babasına taşekkür ederken, Ali Yaraş, oğlu ve gelinin mutluluğunun düşünen her babanın kendi gibi davranacağını söyledi.

haber 7

 



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,710 µs