En Sıcak Konular

Gül´den nükleere imalı cevap

15 Ocak 2008 14:44 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin, huzurunun, güvenliğinin sadece Iraklılar için değil, herkes için çok önemli olduğunu belirterek, ''Bu yönde çalışacağımızı, iş birliği yapacağımızı bir kez daha tekrarladık''

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen ve yaklaşık 1 saat 15 dakika süren baş başa görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu ziyaretin cumhurbaşkanı olduktan sonra Arap Dünyası'na yaptığı ilk ziyaret olduğunu ve Kahire'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in kendisinin değerli bir dostu olduğunu ve geçmişte çok defa istişarelerde bulunduklarını hatırlatan Gül, ''Kendisi Orta Doğu'nun en tecrübeli, en birikimli lideridir. Dolayısıyla gerek ikili ilişkilerimizi gerekse bölge ve uluslararası konuları kendisiyle konuşmak çok faydalı olmuştur'' dedi.

Gül, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin tarihi ve dostane olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bugünkü dönemde de ekonomik ilişkilerimiz, siyasi ilişkilerimiz gayet ciddi gelişmektedir. Her iki ülkede Doğu Akdeniz'in önemli iki ülkesidir.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin çok güzel bir şekilde seyretmesi ve giderek güçlenmesinde Sayın Başkan Mübarek'in çok büyük katkısı vardır. Bunu çok yakından bilen bir kişi olarak bunu da paylaşmak isterim.

Ekonomik ilişkilerimizin özellikle son yıllarda ivme kazanması çok memnuniyet vericidir. Serbest Ticaret Anlaşması geçen sene imzalandıktan sonra hem ticaretimiz hem karşılıklı yatırımlarımız giderek artmaktadır. Bugün bu konuyu da kendileriyle geniş bir şekilde konuştuk. Bu ilişkilerin daha da gelişmesi için Cumhurbaşkanları olarak biz hem bürokrasimizi hem iş adamlarımızı güçlü bir şekilde beraber çalışmaya teşvik ediyoruz.''

BÖLGESEL KONULAR

Bölgesel konuları da geniş bir şekilde görüşme fırsatları olduğunu belirten Gül, ''Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği, huzuru, güvenliği sadece Iraklılar için değil, hepimiz için çok önemli. Bu yönde çalışacağımızı, iş birliği yapacağımızı bir kez daha tekrarladık'' diye konuştu.

ABD'nin Annapolis kentinde yapılan toplantıdan sonra Filistin'de barışın sağlanması, akan kanın durması için yeni bir ümidin ortaya çıktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

''Bu havanın bozulmaması için tam tersine her iki tarafın teşvik edilmesi ve iki bağımsız devletin Filistin Bağımsız Devleti ile İsrail'in barış içerisinde beraber yaşamaları için ne gerekirse yapmanın hepimizin borcu olduğunu bir kez daha görüştük.

Lübnan'ın bir an önce siyasi krizden çıkması bölgemizin güvenliği ve huzuru açısından çok önemlidir. Onun için Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması arkasından diğer problemlerin çözülmesi ve bu yönde Arap Ligi'nin aldığı kararı da Türkiye olarak destekliyoruz. Bu konuları da geniş bir şekilde konuşma fırsatımız oldu.''

''Terörle mücadelede her iki ülke de gayet sağlam durmaktadır. İşbirliğinin çok önemli olduğunu farkındayız'' diyen Gül, görüşmede bunu bir kez daha paylaştıklarını kaydetti.

Zaten sağlam olan Türk-Mısır iş birliğinin bu ziyaretle daha da sağlamlaştığını ifade eden Gül, davetten dolayı Mübarek'e teşekkür etti. Gül, Mübarek'e kendisini en kısa zamanda Türkiye'de görme arzusunu ilettiğini de söyledi.

Düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin İran'ın nükleer çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Her ülkenin barışçı amaçlar için nükleer teknoloji geliştirebilir, ancak bu kitle imha silahı noktasına kayarsa, değil İran'ın Bölgedeki hiç bir ülkenin nükleer güç edinmesine razı gelemeyiz' dedi.

Zaman

 



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,374 µs