En Sıcak Konular

Dink suikastı takip komisyonu kuruluyor

15 Ocak 2008 15:34 tsi
Dink suikastı takip komisyonu kuruluyor Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastının arkasındaki sır perdesi, ölümünün birinci yıldönümünde aralanamazken, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, bazı milletvekilleri, aydınlar ve avukatların katılımı ile "Hrant Dink

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastının arkasındaki sır perdesi, ölümünün birinci yıldönümünde aralanamazken, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, bazı milletvekilleri, aydınlar ve avukatların katılımı ile "Hrant Dink Suikastını Takip Komisyonu" kuracaklarını bildirdi.

Komisyon kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Uras, Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Hrant Dink komisyonunu da eleştirdi. Uras, "alt komisyon İstanbul'da Vali ve Emniyet'le yaptığı görüşmelerde kritik soruları sormadı. Durumu idare etmek maksatlı görüşmeler yaptı. Ortada ağır ihmaller var, kuracağımız Takip Komisyonu ile hem Meclis alt komisyonunu hem de mahkemeyi takip edeceğiz. Komisyonumuz bir tür kamusal denetim görevini üstlenmek isteyen herkese açık olacak" dedi. Hrant Dink davasının Türkiye demokrasisi için "turnusol kağıdı" olacağını ifade eden Uras, "Hrant'ı koruyamayanların, olayda ağır kusuru bulunanların bir an önce istifa etmeleri gerekir" diye konuştu. Uras, 301. madde tartışmalarına da değerlendirerek "301. madde Hrant Dink'in hedef gösterilmesinde etkili oldu. Şimdi 301. maddede yapılmak istenen değişiklik makyajdır. İfade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalı" dedi. ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, 19 Ocak'ta Agos Gazetesi önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink'in ölümünün birinci yıldönümü öncesinde ANKA'ya değerlendirmelerde bulundu. Gerek Dink'in ailesinin gerekse dostları ve sevenlerinin en büyük talebinin "adalet" olduğunu belirten Uras, yaklaşık bir yıldır suikastla ilgili ortaya atılan bilgilerin "suikastı münferit bir vaka olarak göstermeye yönelik" olduğunu kaydetti. "Suikasttaki bağlantılar, arkasındaki örgütler, cinayetin perde arkasında kimlerin olduğu soruları aydınlatılmadan temiz siyasete ulaşmak güç" diyen Uras, İstanbul Valisi'nin "cinayetin arkasında örgüt yok" şeklindeki sözlerini de eleştirdi.

-"HRANT'I KORUYAMAYANLAR İSTİFA ETMELİ"-

Suikastın arkasındaki sır perdesinin hala aydınlatılamadığını ifade eden Uras, şunları söyledi: "Hrant'ı koruyamayanlar, ölümünün birinci yıldönümünde hala yerlerinde oturuyor. Öncelikle Hrant'ı koruyamayanlar, olayda ağır kusuru bulunanların bir an önce istifa etmeleri gerekir. Ortada ağır idari kusurların olduğu çok açık. Trabzon ve İstanbul'da sorumlular hakkında artık tutum alınması gerekiyor. Hrant Dink suikastı Türkiye açısından bir milat. Bu dava Türkiye demokrasisi açısından turnusol kağıdı olacak."

-MECLİS HRANT DİNK KOMİSYONU'NA ELEŞTİRİ-

Ufuk Uras, Hrant Dink suikastının aydınlatılmasında hem AKP'nin hem de Meclis'in sorumluluğu bulunduğunu kaydederken, Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Hrant Dink komisyonunu da eleştirdi. Suikasta ilişkin ağır ihmaller olduğunu, hem İstanbul hem de Trabzon'da gerekli duyarlılığın gösterilmediğini ifade eden Uras, Meclis Hrant Dink Komisyonu'nu "Alt komisyon, İstanbul'da görüşmelerde bulundu. Ancak bu görüşmelerde kritik soruları sormadı. Durumu idare etmek maksatlı görüşmeler yapıldı" sözleriyle eleştirdi.

-TAKİP KOMİSYONU KURACAĞIZ-

Hrant Dink suikastına ilişkin bazı milletvekilleri, aydınlar ve avukatların katılımı ile "Hrant Dink Suikastı Takip Komisyonu" kuracaklarını bildiren Uras, kurulacak komisyonun hem Meclis Hrant Dink komisyonunun çalışmalarını hem de mahkemeyi takip edeceğini kaydetti. Uras, "bu süreçte yer almak isteyen herkesi komisyona katılmaya çağırıyoruz. Komisyonumuz bir tür kamusal denetim üstlenmek isteyen herkese açık olacak" diye konuştu.

-"301 HRANT'I HEDEF GÖSTERDİ"-

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine yönelik çalışmaları ve tartışmaları da değerlendiren Uras, "301. madde Hrant'ın hedef gösterilmesinde etkili oldu. 30 yıldır 141, 142. maddelerden başlayarak ifade özgürlüğünün önündeki engelleri konuşuyoruz. AKP'nin son olarak 301. maddede yapmak istediği değişiklik ise tümüyle makyajdan ibaret. Makyaj yerine ifade özgürlüğünün önündeki engeller tümüyle kaldırılmalı. 301. maddeye gerek yok." Dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in "301 toplumun gündeminde yok" şeklindeki sözlerine de tepki gösteren Uras, "301 toplumu ilgilendirmiyor demek çok yanlış. Bu madde elbette bir simitçinin gündeminde olmayacak. Bu madde Orhan Pamuk'u, Hrant Dink gibi insanları ilgilendiriyor. Onlar bu maddeden yargılanıyor. Ancak ne gariptir ki, yargılananlar arasında da bir tek Hrant mahkum oldu. Burada da ayrımcılık yapıldı" dedi.

Haber 10



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs