En Sıcak Konular

Kristof Kolomb'a 516 yıllık suçlama

15 Ocak 2008 16:04 tsi
Kristof Kolomb'a 516 yıllık suçlama Amerikalı ve Kanadalı uzmanların son araştırmalarına göre, kaşif Kristof Kolomb ve adamları, Yeni Dünya'dan Avrupa'ya frengi hastalığını getirmiş olabilir.

Amerikalı ve Kanadalı uzmanların son araştırmalarına göre, kaşif Kristof Kolomb ve adamları, Yeni Dünya'dan Avrupa'ya frengi hastalığını getirmiş olabilir.

Yüzyıllardır Kolomb ve adamlarının Amerika kıtasından Avrupa'ya enfeksiyonlu hastalıkları getirmiş olabilecekleri yönündeki tartışmalar devam ederken, Amerikalı ve Kanadalı araştırmacıların, moleküler genetik tekniğini kullanarak frengi bakterisinin tarihsel gelişimi üzerindeki çalışmaları, bunun kuvvetle olası bulunduğunu gösterdi.

ABD'nin Georgia eyaletindeki Emory Üniversitesinden uzmanların PLoS Neglected Tropical Diseases'de yer alan çalışmalarıysa bazı bilim çevrelerince bilimsel kesinliği bulunmamakla eleştirildi.

Moleküler genetik teknolojisini kullanarak araştırmayı yapan uzmanlar, cinsel birleşmeyle yayılan bu tip frengi hastalığı "treponema pallidum subspecies pallidum"un Avrupa'daki ilk kaydının, Kolomb'un Atlas Okyanusunu aşarak yaptığı ilk yolculuktan döndükten iki yıl sonra Fransız askerleri arasında görüldüğünü belirttiler.

Çoğunluğu paralı askerlerden oluşan Kolomb'un adamlarının evlerine döndükten sonra hastalığın Avrupa'da yayılmaya başladığı düşünülürken, bu bakterinin diğer türlerinin de deri ve oral temasla geçtiğine işaret edildi.

T. pallidum'un cinsel birleşmeyle de geçen 3 yaygın alt türünün DNA zincirini inceleyen bilim insanları, bakterinin zamanla nasıl değişime uğradığını gösteren bir aile ağacı oluşturdular. Buna göre, Avrupa'da yaygın frengi hastalığına yol açan bakteriyle Güney Amerika'daki bakterinin DNA yapısı arasında büyük benzerlik bulunduğu görüldü.

Araştırma sonucunun kesinliğine itiraz eden bazı bilim çevreleriyse frenginin Avrupa'da büyük olasılıkla kendiliğinden ortaya çıktığını, bu bakterinin kuvvetli ihtimalle Eski Kıta'da, Kolomb gitmeden çok önce bulunduğunu savundular.

haber 10



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,639 µs