En Sıcak Konular

Türkiye'nin başarısı için şart ne?

15 Ocak 2008 16:09 tsi
Türkiye'nin başarısı için şart ne?    
Kısa süre önce içe kapanık, kendine güveni olmayan sürekli iç meseleleri ile uğraşan bir ülke iken Türkiye'nin şimdiki durumu ne? Türkiye nereye gidiyor? Ve nasıl devam etmeli...

Daha çok kısa sayılabilecek zaman öncesine kadar içe kapanık, kendine güveni olmayan sürekli iç meseleleri ile meşgul edilen bir ülke görünümündeyken bu gün dış işleri bakanı ile başbakanı ile ve nihayet cumhurbaşkanı ile birçok koldan dünyaya yeni vizyonunu anlatan bir ülke haline geldik. Bu, büyük ülke olma idealimizin çok önemli bir merhalesidir. Merhum Özal'dan beri adeta olmadığımız uluslar arası arenada, bu günlerde ardı ardına yapılan temasları yayın organları aktarmada adeta zorlanıyorlar. Bu vizyona hangi partiye oy vermişsek verelim topyekûn sahip çıkmalı ve destek vermeliyiz. Zira bu güne kadar hamasetin klişe bir ifadesi olan “ülkenin yüksek menfaatleri” bunu gerektiriyor.

Uluslar arası arenada dünyanın en köklü devlet geleneğine sahip birkaç devletinden biri olmamıza rağmen son birkaç asırdır iç ve dış şer odaklarının amansız çalışmaları ve devleti idare edenlerin kifayetsizliği, bizi bu gün bulunduğumuz duruma getirmiştir. İçe kapanıklık, ürkeklik, yaptığı işin en iyisini yapmama, fakirlik ve sefaletle anılma milli gururumuzu son raddesine kadar törpülemiştir.

Çok az sayıda nüfusuyla atalarımız, yüzyıllar boyunca dünyanın büyük bir bölümüne adaletle hükmetmiş; dünyayı kendi medeniyet rengiyle boyamışlardır. Osmanlının yüzyıllar önce yaptığı eserler hala yıkmakla bitirilememiştir. O günün iptidai ulaşım ve haberleşme araçlarıyla, o kadar uzun süre, o kadar fazla nüfusu idare etme ancak halkın yönetimden fevkalade memnuniyeti ve sunduğu adaletle izah edilebilir. Bu gün Osmanlının çekildiği topraklar adeta kan gölü ve bölge insanı Osmanlıyı özlemle yâd ediyor. Dünyaya uzun süre adeta hükmetmiş bir devletin torunları olarak dünyayla ilgilenmek bizim boynumuzun borcudur.

Büyük Osmanlı Hükümdarı Murat Hüdavendigar'ın “Attan inmeyesuz” sözü tüm torunlarına olduğu gibi bize de bir talimat hükmündedir. Evet, bu günün imkân ve şartlarına göre hazırlanarak dünyanın dört bir yanına insanlığı, medeniyeti ulaştırmanın yollarını aramalı; her imkân ve şartı birer fert olarak da olsa değerlendirmeliyiz. Çeşitli ırk ve dinden olan insanların uzun süre huzur içinde yaşayabildiği medeniyet mirasına dünyanın hava kadar, su kadar, ihtiyacı vardır.

İşte bu değerlendirmeler ve perspektifte Cumhurbaşkanı'nın A.B.D. ve Mısır, Başbakan ve dış işleri bakanının İspanya ziyaretleri hiçbir şey olmasa, şekli bile olsa –ki öyle olmadığı aşikar- kaybettiğimiz moral-motivasyon adına fevkalade bir değer taşımaktadır. Ayrıca ulaşılan teknolojik gelişmelerle, dünya gerçekten küçülmüş ve uluslar arası arenadaki asli rolümüzü oynamaya adeta kader bizi mecbur etmektedir.

Aktif haber



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,770 µs