En Sıcak Konular

'Ya kapsamlı çözüm, ya da kalıcı bölünme!'

16 Ocak 2008 09:51 tsi
'Ya kapsamlı çözüm, ya da kalıcı bölünme!' Kıbrıs Rum Kesimi'nde 17 Şubat'ta yapılacak kritik seçimler öncesi, adada kapsamlı çözüm sağlanması yolunda uyarıda bulunanlar kervanına eski Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja da katıldı.

Tuomioja, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm olmazsa KKTC'nin bağımsızlığının tanınması talebinin anlayışla karşılanabileceğini söyledi. Türkiye ile Avrupa Birliği müzakere sürecinin Kıbrıs nedeniyle kilitlendiği Aralık 2006 zirvesi öncesi çıkış bulmak için devreye sokulan meşhur Fin Planı'nın mimarı olan Tuomioja, kapsamlı bir çözümün bulunmaması halinde KKTC'nin tanınmasından başka alternatif kalmayacağını vurguladı. Tuomioja, Rum kesimindeki kritik başkanlık seçimleri ve Kıbrıs'la ilgili son gelişmeleri Zaman'a değerlendirdi.

Fin Planı, özetle Ankara'nın Rumlara limanlarını açması karşılığında KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılmasını öngörüyordu. Girişiminin neticesiz kalmasıyla ilgili tarafları suçlamaktan kaçınan Tuomioja, "Türk tarafı KKTC'ye izolasyonların kaldırılmasında elbette haklıydı. Ancak Ankara da limanlar konusunda yükümlülüklerini yerine getirmedi." dedi. "Neticede bir uzlaşma sağlandı ve o meşhur tren kazası yaşanmadı." diyen eski Finli yetkili, önemli olanın da müzakerelerin sürmesi olduğunu vurguladı. Bir tarafı suçlamanın kimseye fayda getirmeyeceğini belirten Finlandiya Meclisi'nin AB konularıyla ilgilenen Büyük Komite Başkanı Tuomioja, herkesin Rum kesimindeki seçim sonuçlarını beklediğini söyledi.

"Papadopulos ile çözüm mümkün mü?" şeklindeki soruya Finli bakan, "Onunla daha zor. Beklentiler, seçimle bir değişiklik olacağı ve olması gerektiği yönünde." diye cevap verdi. Tuomioja, Rum kesimine yeni bir cumhurbaşkanının seçilmesinin Kıbrıs'ta tıkanıklığın açılması için faydalı olacağını dile getirdi. Rumların referandumda 'hayır' demesini isim vermeden Tasos Papadopulos'a bağlayan eski Dışişleri Bakanı Tuomioja, halkın yanlış yönlendirildiğini kaydetti.

Kıbrıs, "ya kapsamlı çözüm, ya da kalıcı bölünme" noktasında

Uluslararası Kriz Grubu'nun geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporda dile getirdiği, "Kıbrıs, Tayvan gibi olabilir. Bölünme kalıcı hale gelebilir." uyarısına hak veren Finli yetkili Tuomioja, "Alarm çanları şu noktaya geldi: Ya kapsamlı çözüm olur ya da bölünmüşlük kalıcı bir hal alır." değerlendirmesinde bulundu. Tuomioja, en çarpıcı değerlendirmeyi ise, "Kapsamlı çözüm olmazsa Kıbrıs Türklerinin ve KKTC yönetiminin bağımsızlıklarının tanınması talebini nasıl karşılarsınız?" sorusuna verdiği şu cevapla yaptı: "Kimseyi teşvik edip kışkırtmıyorum; ancak şunu da söylemek zorundayım ki bu talep gayet anlaşılabilir. Kapsamlı çözüm olmazsa, bundan başka bir alternatif kalmaz." Erkki Tuomioja, Kıbrıs ile Kosova arasında benzerlik kurulmasına ise karşı çıktı.

Eski Dışişleri Bakanı Tuomioja'nın Türkiye ile AB arasında muhtemel bir "tren kazasını" önlemek için devreye soktuğu Fin Planı'nın başarısızlığa uğramasının ardından Brüksel, Aralık 2006'daki zirvede daha önce eşine rastlanmamış bir adım atıp, Ankara ile müzakerelerin, sekiz başlıkta askıya alınarak devam etmesini kararlaştırmıştı.

Kıbrıs'ın zorluğunu babamdan öğrendim

Kıbrıs meselesi, Finli yetkiliye babadan miras kalmış. Babası Sakari Tuomioja, 1964'te BM Kıbrıs temsilcisiyken adadaki sorunla ilgili raporunu hazırlarken beyin kanaması geçirip ölmüş. Babasının biyografisini 20 sene kadar önce elden geçirdiğini hatırlayan eski Dışişleri Bakanı, "Konunun karmaşık noktalarını idrak etmemde faydalı olmuştu. Tarihî arkaplanı ve bilgileri ondan öğrenmiştim." diye konuştu. Bu durumla ilgili Avrupa basınında "Kıbrıs, babadan dert" ve "Çözüm için ailevî sebepleri var." yorumları yapılmıştı.
 
zaman



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,642 µs