En Sıcak Konular

Taze başkan Soylu'dan siyaset dersi!

16 Ocak 2008 09:52 tsi
Taze başkan Soylu'dan siyaset dersi! DP'nin çiçeği burnunda Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türk siyaset tarhinde bir ilke imza atıyor. Sigortacılık yapan Soylu, şirketini bir kayyuma devrederek, çığır açıyor. şirketiyle arasına bir duvar ören Soylu, ilk taahhüdünü de yerine getirdi...

Fikret Bila/ Milliyet

Soylu, şirketiyle arasına duvar örecek

İlk taahhüt: Her konuda şeffaflık
Soylu'nun ilk taahhüdü "şeffaf" bir genel başkan olacağıydı. Hem akçeli konularda hem siyasette şeffaflığı esas alarak politika yapacağını özellikle vurguladı.
Genel başkan seçilir seçilmez, DP'nin maddi durumunu internet sitesine koyarak ilk adımı attığını söyleyen Soylu, kişisel işleriyle ilgili olarak da aynı yöntemi kullanacağını belirtti.
İstanbul İşletme Fakültesi mezunu olan Soylu, sigortacılık yapıyor. Oğlunun adını verdiği "Engi Sigortacılık" adıyla bir şirketi var. Yeni genel başkan, şirketiyle ilişkisini keseceğini, araya bir duvar öreceğini vurguladı. Soylu, şirketini bir kayyuma devrederek, siyasette bir ilke imza atmayı düşünüyor. Taahhüdü bu yönde.

İlk izlenim: Gündeme hâkim
Soylu, DP'li bir aileden geliyor. DP-AP-DYP çizgisinde yetişmiş genç bir isim. Eski genel başkanların hepsi hakkında özenli, saygılı, nazik bir üslupla konuşuyor. Gündemdeki konulara hâkim bir izlenim veriyor.
"Çiller'in emanetçisi" yakıştırmasına üzülüyor. Tansu Hanım'ın bu yakıştırma nedeniyle üzgün olduğunu söyledi.
Partiyi her toplumsal kesime açma niyetinde olduğunu belirtti. İlk iş olarak küskünlükleri gidermeye öncelik vereceğinin altını çizdi. Partiye katkı vermek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu vurguladı. Sağ-sol, laik-anti-laik gibi kamplaşmalara karşı. Siyasetin simgelerle sınırlı bir alana hapsedilmesinden de rahatsızlığını dışa vuruyor.

'Türban çıkışı, oya dönük şov'
Soylu, Başbakan Erdoğan'ın Madrid'de yaptığı "türban çıkışı"nı, oya dönük bir şov olarak niteliyor.
Başörtüsüne bireysel özgürlük açısından bakıyor. Üniversitelerde serbest olmasını savunuyor. Ancak, siyasal araç olarak kullanılmasına karşı. Erdoğan'ın siyasal simge olsa ne olur, yaklaşımını, önümüzdeki yerel seçimlere dönük bir "oy hesabı" olarak görüyor.

Laiklik konusunda ödünsüz
Soylu'nun laiklik konusunda sağlam bir duruşu var. Atatürk ilkeleri ve cumhuriyetin nitelikleri konusunda ödünsüz bir yaklaşım içinde. Düşünce ve inanç özgürlüğüne saygılı olduğunu, ancak cumhuriyetin temel niteliklerini zedelemeye, kemirmeye dönük siyasi istismar girişimlerine karşı duracağını özenle kaydediyor.

'Düz ovada siyaset'e onay
Soylu, bir önceki Genel Başkan Mehmet Ağar'ın, "Dağda silahlı gezeceklerine düz ovada siyaset yapsınlar" söylemini onaylayan bir izlenim vermedi.
Bu yaklaşımın partinin yetkili kurullarında belirlenmiş bir çizgi olmadığını söylüyor. PKK'ya katılımın engellenmesine yönelik önlem ve yeni politikalara açık.
Ancak, "dağdan inip siyaset yapma" fikrine mesafeli. Dağdakilerin fikirlerini savunanların aynı zamanda zaten "düz ovada" siyaset yaptıklarını anımsatıyor. DTP örneğini veriyor. DTP'nin kendini PKK'dan ayrıştırmadığına dikkat çekiyor ve bunun yanlış olduğunu vurguluyor.
Soylu'nun genel başkanlıktan liderliğe geçiş yolunda ilk önemli sınavı önümüzdeki yerel seçimler olacak.
Soylu bu sınavın farkında...



Bu haber 246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,312 µs