En Sıcak Konular

Bush’un petrol feryadı!

16 Ocak 2008 09:57 tsi
Bush’un petrol feryadı! Suudi Kralı Abdullah ile görüşen Bush, yüksek petrol fiyatlarından şikâyet etti. OPEC’e vanayı açması çağrısı yapan ABD Başkanı, artan fiyatların ABD ekonomisinde tahribata yol açabileceğini belirtti.

ABD Başkanı George Bush, Ortadoğu turunun Suudi Arabistan ayağında Kral Abdullah’a petrol fiyatlarının yüksek olmasından ötürü dert yandı. Suudi Kralı’na, yüksek petrol fiyatlarının ülke ekonomisine “sert” etkisi olduğunu anlatan Bush, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) yüksek fiyatlarla ilgili kaygılarını dikkate alacağını umduğunu ifade etti. Bush, örgütün, yüksek fiyatların, en büyük alıcılardan birinin ekonomisine olan etkisini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

‘VANAYI AÇ’ ÇAĞRISI

Bush, OPEC ülkelerine dünya pazarlarına daha çok petrol vermeleri çağrısında bulunarak, artan fiyatların ABD’de ekonominin yavaşlamasına yol açabileceğini söyledi. Bush, “Yüksek enerji fiyatları, tüketim ekonomisinde tahribata yol açabilir” dedi. Tüketicilerin varili 100 dolara vuran petrol fiyatları artışından zarar gördüğünü belirten Bush, “OPEC ülkelerinin pazara daha çok petrol sürmelerini ümit ediyorum” diye konuştu. Kral Abdullah tarafından havaalanında sıcak bir şekilde karşılanan Bush’un gündeminde silah satışı ve İran da yer aldı. Kral Abdullah da, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerinin inşaatını durdurması için İsrail’e baskı yapmasını istedi. Suudi Arabistan’a silah satışı da bir başka konu. Bush, başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı Körfez ülkelerine silah satışı anlaşmaları yapılmakta olduğunu kaydetti ve Kongre’den bu anlaşmalara destek istedi. Anlaşma, 123 milyon dolarlık bazı lazer güdümlü bomba teknolojilerinin Suudi Arabistan’a satışını da içeriyor.

Sarkozy’nin Körfez atağı

Körfez ülkelerini ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Birleşik Arap Emirlikleri ile nükleer ve askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Önceki gün Suudi Arabistan’a nükleer işbirliği önerisi götüren Sarkozy, dün Abu Dabi’de Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Halifa Bin Zayed El Nahyan ile bir araya geldi. İki ülke arasında imzalanan anlaşma uyarınca Fransa ilk etapta petrol zengini Emirlik’te 6 milyar dolar değerinde bir nükleer reaktör kuracak. Ayrıca Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri’nde daimi bir askeri üs inşa edecek. Söz konusu üs, Fransız deniz kuvvetleri için Abu Dabi’de kurulacak. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir kaynak, yaklaşık 400 - 500 kişilik kara, hava ve deniz birliğinin bu üste konuşlandırılacağını belirtti.

Kral çiftliğinde ağırladı

SUUDİ Kralı Abdullah, 2005’te kendisini Teksas’taki çiftliğinde ağırlayan ABD Başkanı Bush’a jest yaparak onu kendi çiftliğinde konuk etti. Bush, Kral Abdullah ile dünyanın en kıymetli Arap atlarının yetiştirildiği Jenedria çiftliğinde atların gösterisini izlerken çayını yudumladı. Dünyanın en güzel çiftliklerinden Jenedria, binlerce dönümlük bir arazi üzerine kurulu ve burada çok önemli konuklar ağırlanıyor.

akşam



Bu haber 1,456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,526 µs