En Sıcak Konular

Avrupa'dan Alevî açılımına destek

16 Ocak 2008 10:53 tsi
Avrupa Parlamentosu üyeleri, AK Parti'nin tutumunu överken, Alevi cemaatine, 'Hükümete şans ver' çağrısı yaptı.

Hükümetin, Alevi açılımının sembolü olan Muharrem iftarı, Türkiye'de ilginç bir tartışmaya yol açtı. Bazı Alevi dernekleri, hükümetin uzattığı zeytin dalına sert karşılık verdi.

İftara gitmeyi düşünenlerin 'düşkün ilan edileceği' açıklandı. Buna rağmen iftara 900'ü aşkın davetli katılırken boykot edenlerin durumu ise Avrupa'nın gözünden kaçmadı. Avrupa Parlamentosu üyeleri, AK Parti'nin tutumunu överken, Alevi cemaatine, 'Hükümete şans ver' çağrısı yaptı.

AP üyesi Cem Özdemir, Alevilerin statü sorunu çözülürse en önemli problemin aşılacağını söylerken Sosyalistlerin Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, eğitimli insanların diyalog çağrısına olumlu cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

AB temsilcisi Joost Lagendijk ise diyalog çabalarına karşılık verilmemesinin hata olduğunu dile getirdi.
 
Alevilerin sorunları ile yakından ilgilenen AP üyesi Cem Özdemir, AK Parti'ye fırsat verilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ezber bozduğuna ve tarihî bir fırsatın yakalandığına dikkat çekti. "Alevi-Sünni tartışmalarını artık tarihe gömme zamanı gelmiştir." diyen Özdemir, sürekli önyargılarla karşılaşmış Alevi topluluğun başkalarına karşı önyargılı olmaması gerektiğinin altını çizdi. Özdemir, Başbakan Erdoğan'ın cemevlerine ilişkin açıklamalarını cesaret verici buldu: "Cemevlerinin statü sorunu çözülürse Alevi cemaatinin en mühim sorunlarından birisi aşılmış olacak. Bu yapılabilirse devrim olur." AK Parti'nin gizli gündemi olduğunu söylemenin yanlış olacağını vurgulayan Özdemir, "Ben peşin hükümlere karşıyım. Yapılana bakmak lazım." dedi. AK Parti'ye Madımak Oteli'ni müzeye dönüştürme çağrısı yapan Özdemir, Alevilere yakın durduğunu iddia eden siyasi partilere yüklendi: "AK Parti'nin her adımına karşı çıkanlara soruyorum. Madımak katliamı SHP iktidarında oldu. Neden SHP o zaman Sivas'a bir abide dikmedi?" AP'nin en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Erdoğan'ın iftara katılarak diyalog için iyi niyetli bir adım attığına işaret etti. Eğitimli insanların bu tür davetlere olumlu cevap vermeleri gerektiğini kaydeden Swoboda, şöyle devam etti: "Bazı Alevi derneklerinin iftarı asimilasyonun ilk adımı olarak görmeleri saçma. Aleviler asimile olmayacak kadar güçlü bir kitle. Ben her sene Avusturya'da Müslümanların yaptıkları iftarlara katılıyorum. Asimile mi oldum şimdi? Alevilerin sorunları bir gecede çözülemez. Geçmişte yaşadıkları acıların faturasının hemen ödenmesini istiyorlar. Bu mümkün değil. Medeni insanlar gibi oturup diyalog başlatılmalı."

Türkiye-AP Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Alevilerin tepkilerini anlamakla birlikte, hükümetin diyalog çabalarına karşılık verilmemesinin hata olduğunu dile getirdi. AK Parti iktidarının şimdiye kadar Alevilerle ilgili ciddi bir adım atmadığı eleştirisini yapan Lagendijk, bazı derneklerin iftarı boykot etmesini ise "yanlış bir adım" olarak nitelendirdi. Lagendijk, "Benim Alevilere tavsiyem, iftara katılmak ve Başbakan'a 'artık lafı bırakın ve somut adımlar' atın demek olurdu. İftara katılmayarak diyaloğu daha zora soktular." şeklinde konuştu. Alevilerin hükümete sırtlarını dönmemesi gerektiğini vurgulayan Lagendijk, "AK Parti'nin geniş bir heyetle iftara katılımı büyük bir adımdı. Diyalog elini reddetmek, verilebilecek en kötü tepki. Biz ve AB Komisyonu 'çözüm üretin' diyoruz. Şimdi AK Parti, dönüp, 'Aleviler diyalog istemiyor' derse ne cevap veririz?" ifadelerini kullandı.

Diyanet, Alevi hutbesi okutacak
Ankara'daki camilerde bu haftaki hutbenin konusu Muharrem ayı olacak. Hutbede, Ehl-i Beyt'in bütün Müslümanların ortak değeri olduğu vurgulanarak, anlaşmazlıkların bölünmeye yol açmaması uyarısında bulunulacak. Hz. Muhammed'in (sas) "Allah'ın ayı" olarak nitelendirdiği Muharrem ayının tarihî önemine de dikkat çekilecek.

zaman



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,500 µs