En Sıcak Konular

Sahiden var mı Serdar?!

16 Ocak 2008 16:55 tsi
Sahiden var mı Serdar?! “Türkiye’de ‘ahlâk’ kavramını kızların örtünmesiyle bağlantılı gören ve örtünmeyen kızları ‘ahlâksız’ gibi göstermeye çalışan bir zihniyetin var olduğu gerçek.” diyen Serdar Turgut'a, Ekrem Kızıltaş'tan cevap ge

Ekrem Kızıltaş/ Milli Gazete


 Tabii ki konuşacağız!..  

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut: “Türkiye’de ‘ahlâk’ kavramını kızların örtünmesiyle bağlantılı gören ve örtünmeyen kızları ‘ahlâksız’ gibi göstermeye çalışan bir zihniyetin var olduğu gerçek.” diyor. (13 Ocak 2008, Akşam)

Serdar Turgut doğru mu söylüyor acaba? Yani örtünmeyen kızları ahlâksız gibi göstermeye çalışan bir zihniyet, var mıdır sahiden?..

Böyle düşünen insanların, kısmen de olsa, var olduğu söylenebilse bile, toplumun genelinin, ahlâklı ya da ahlâksız tanımı hususunda, örtünmeyi ya da örtünmemeyi temel bir referans olarak görmediğini, hatırlatmak zorundayız

Türkiye’de yaşayan insanların kahir ekseriyeti, inançlarının da bir gereği olarak, tesettüre riayet etmenin güzel bir davranış olduğunu kabul eder.

Aynı toplum, hangi sebeple olursa olsun, tesettüre riayet etmeyenlerin de, kendi tercihlerini kullandıklarını düşünür ve bunun ahlâksızlık olduğu fikrini, taşımaz.

Bunun böyle olduğunu anlamak için, halkın içinde yaşamak ve onları tanımak kafi aslında. Böyle bir şansı olmayanların da, gün içinde, ülkemizin herhangi bir yerinde, kalabalık caddelerde şöyle biraz dolaşması da, yeterli olabilir.

Hayatı kolkola, omuz-omuza yaşayan insanımızdan örtülü olanların, örtülü olmayanlara ‘ahlâksız’ nazarıyla baktığını söylemek, büyük bir haksızlıktır.

Dolayısıyla Serdar Bey’e; bu yazdıkları ile, insanımıza bühtan ettiğini ve kendisinin yazdığı gibi düşünen, -sadece düşünen- birileri olsa bile, bundan hareketle bir genelleme yapmanın pek anlamlı olmadığını, hatırlatırız.

Turgut’un, yazısının devamında yer alan: “Hayatımızın magazinleşmesi, iletişim organlarında çıkan haber ve resimlerin katkısıyla da güçlendirilen bu söylem, topluma örtünmeyen kızların ‘ahlâksız’ olmaya daha yakın durduğu fikrini yaydı.” şeklindeki kanaati ise, doğrudan, ait bulunduğu çevre ile alakalı bir husus.

Yani zikrettiği bu hususla alakalı olarak, toplumun yapabileceği fazla bir şey yok...

Serdar Turgut’un konuya ilgisi, İmam-Hatip Liselerindeki kızların oranının 28 Şubat sonrası yüzde 60’a çıkması ile bağlantılı.

Turgut, bunu da “Seküler toplumun türbanın önüne çıkardığı engellerin bir bir yıkılması, bu kararın aileler tarafından verilmesini kolaylaştırdı sanıyoruz.’ şeklinde izah etmeye çalışıyor.

“Seküler toplumun türbanın önüne çıkardığı engellerin bir bir yıkılması“ ne demek acaba? Hanımların yüzde 70’inin, inançları gereği başlarını örtmeyi tercih ettiği Türkiye, seküler bir toplum mu?

Dahası, türban yasağı denilen ve ‘keyfe ma yeşa’ bir şekilde, hukuksuzca uygulanan başörtüsü yasağı ile, toplumun ne alakası var?

Türbanın önündeki engellerin bir bir yıkıldığı şeklindeki yaklaşım da, çok anlamlı değil zaten.

Unutmayalım ki; başörtüsü, yürürlükteki kanunlarda herhangi bir müeyyide olmadığı halde, halen birçok yerde yasak durumdadır.

Din, ahlâk ve felsefe hususlarında yazdıkları, ayrı bir tartışma konusu olan Serdar Turgut’un, yazısının sonunda yaptığı şöyle bir davet var:

“Gelin siz bizim çocuklarımıza ve ailelerimize hakaret etmekten vazgeçin de konuşalım olur mu?”

Anlattığım gibi Serdar Bey, kimsenin çocuklarınıza ve ailelerinize hakaret ettiği filan yok.

Sizin de söylediğiniz gibi, tabii ki konuşacağız. Ama önce sizin yapmanız gereken bir şey var: İçinde yaşadığınız toplumu, biraz olsun tanımak.



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,390 µs