En Sıcak Konular

Promosyon alamayan memurlar dikkat

16 Ocak 2008 12:15 tsi
Birçok kurumda memurlar maaş promosyonu alabilirken, bazı kurumlarda memurlar bu olanaktan yoksun.

Başbakanlık genelgesine rağmen bazı kurumların maaş promosyonunu hâlâ memurlara dağıtmadığı ortaya çıktı.

Bankaların, personel maaşını kendi şubelerine yatıran kurumlara ödediği paralar, vakıf, dernek veya sandık için kullanılıyor. Bu durumdan şikâyetçi olan çalışanlar, "Paranın derneğe aktarılmasına onay verdiğimize dair bizden imza toplanıyor. Ses çıkaramıyoruz. Bunun önüne geçilmeli." talebinde bulunuyor.

Halk ve Ziraat bankalarının personeli de oldukça dertli. Kendi kurumlarından promosyon alamayan çalışanlar, maaşlarının başka bir bankaya nakledilmesini istiyor. Taleplerinin haklılığını ise yönetim kuruluna dağıtılan ikramiyeyle izah ediyorlar. 2006'yı 2,1 milyar YTL'lik kârla kapatan Ziraat, bunun 40 milyon yeni lirasını yönetim kurulu üyeleri ve bazı çalışanlara dağıtmıştı.

Maaş promosyonuyla ilgili çok farklı tepkiler gelirken, eleştiriler genelgeye rağmen bankanın hediye ettiği paranın dağıtılmaması üzerinde yoğunlaştı. Şikâyetler arasında Ziraat ve Halk Bankası çalışanlarından gelenler dikkat çekiyor. Maaşısını kendi bankasından çeken çalışanlar, promosyon alamadıkları için oldukça dertli. İlk başta şaşkınlıkla karşılanan bu taleplerinin haklılığını ise yönetim kuruluna dağıtılan ikramiyelere gönderme yaparak izah ediyorlar.

2006'yı 2,1 milyar YTL'lik rekor kârla kapatan Ziraat Bankası, bunun 40 milyon yeni lirasını yönetim kurulu ile belirlenen çalışanlarına dağıtmıştı. Genel kurulda alınan kararla yönetim kurulun üyelerine 4'er maaş ikramiye verilmişti. Bankanın 2007 yılının Nisan ayında yapılan genel kurulunda, "net kârdan kanuni yedek akça ve ortaklara 1'inci temmettü ayrıldıktan sonraki bakiyenin yüzde 2,1'ine denk gelen kısmının yönetim kurulu üyelerine ve yönetim kurulunca belirlenen banka personeline bir brüt aylık tutarını aşmamak kaydıyla 31 Aralık 2007 tarihine kadar ödenmesi" karara bağlanmıştı. Ayrıca, "Yönetim ve denetim kurulu üyelerine ocak, nisan, temmuz ve ekim dönemlerinde aylık net ücretlerinin iki katı tutarında ödeme yapılmasına oybirliği ile" karar verilmişti. Böylece bankanın yönetim ve denetim kurulu üyeleri geçtiğimiz yıl 4'er maaş ikramiye de almış oldu. Kazanılan 'bonus'un sadece Ziraat yönetiminin cebine girmesi eleştiri konusu olmuştu.

Bazı ilçelerde başka banka şubesi olmadığı için memur maaşlarının mecburen Ziraat Bankası aracılığıyla dağıtıldığını dile getiren bir Fatih Ak, "Ziraat Bankası bizim maaşlarımızdan para kazanıyor ama biz bunun 'promosyonu'nu alamıyoruz." siteminde bulunuyor. Süleyman Uz da aynı noktaya işaret ediyor: "İlçemizde bir tek Ziraat Bankası var. Şimdiye kadar promosyon parası alamadık." Adını vermeyen ve benzer bir şikâyeti aktaran bir memur, bulduğu çözümü de anlatıyor: "Çalıştığım ilçede sadece Ziraat Bankası var. Bu yüzden birkaç okul şehirdeki bankalardan biriyle anlaşıp maaşını oraya transfer ettirdi ve promosyonlarını aldılar." Faruk Çizmeci de banka promosyonu alamayan memurlar olarak kendilerine yardımcı olunmasını istiyor.

Memurun promosyon parasını vermeyen yönetici suç işliyor

Başbakanlık genelgesine rağmen bazı yöneticilerin eskisi gibi davranmaya devam ettiği yönündeki şikâyetler var. Bazı kurum amirlerinin söz konusu promosyonları 'istedikleri' gibi kullanmaya devam ettiği öne sürülüyor. Bu tip sıkıntıların artarıldığı yerlerin başında Van geliyor. Van'da görev yapan çok sayıda polis, kendilerinden rızaları dışında imza alındığını söylüyor. İstemeye istemeye verdikleri imzalarla promosyon paralarının Polis Vakfı'na bağışlandığını ifade ediyorlar. Benzer şikâyetler, İstanbul ve Diyarbakır polisinden de geliyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu'ya göre Başbakanlık genelgesine rağmen memura promosyon parası vermeyen yönetici suç işliyor. Haklarında, 'personelin parasına el koymaktan' dava açılabilir. Memurlara psikolojik baskı yapılarak onlardan imza alındığı yönündeki şikâyetlerin kendilerine de geldiğini anlatan Aksu, bu konuda yardım isteyen çalışanların yanında olacaklarını belirtiyor. Aksu, "Sıkıntı yaşayan memurlarımız doğrudan beni arayabilirler. Şikâyet gelmesi halinde yasal yollara başvurabiliriz. Hangi memur mağdur ise bize aktarsın. Memur- Sen olarak avukat dahil her türlü yardımı yaparız." diyor. Aksu, genelgeden haberi olan bazı yöneticileri de hemen bir anlaşma yapıp, personelini promosyon parasından mahrum etmekle itham ediyor.

Başbakanlık genelgesinde bankalarla yapılan protokoller gereğince elde edilen paranın tamamının personele dağıtılması genel ilke olarak benimseniyor. Ancak toplam rakamın en fazla üçte birlik kısmının ise kurum personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılabileceği karara bağlanıyor. Başbakanlık genelgesinde bu paranın hangi çerçevede harcanabileceği ise şu ifadelerle belirleniyor: "Yapılacak harcamaların birimin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli ve zaruri harcamaları ihtiva etmesi, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, işyerlerinde verim ve çalışanların memnuniyeti ile sunulan hizmetin kalitesini artırıcı amaçlarla ortak kullanım alanları için sarf edilmesi zorunludur. Bu tutarların belirlenen amaçlar dışında kullanılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir."

Aktifhaber



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,345 µs