En Sıcak Konular

28 Şubat mağduru sağlıkçılara gizli kamera tuzağı

17 Ocak 2008 08:22 tsi
28 Şubat mağduru sağlıkçılara gizli kamera tuzağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Velev ki siyasi simge olsun, başörtüsünü yasaklamak mı gerekir?" sözlerinin hemen ardından medyada adeta kampanya başladı. Ali Kırca yönetimindeki Show Haber, hastane içinde gizli kamerayla fişleme yaptı.

"28 Şubat'ta düğmeye ben bastım." diyen Ali Kırca'nın yönetimindeki Show Haber, başörtülü hastane çalışanlarının peşine düştü. Gizli kameralarla yapılan çekimler, "Burası devlet hastanesi. Türban yasağını dinleyen yok!" ifadeleriyle ana haber bülteninde verildi. Hasta kılığına giren muhabirler, Haseki Hastanesi'nin personelini hedef aldı. Gizli çekimde, personelin hastalara yardımcı olmak için gösterdiği gayret dikkat çekiyor. Dışarı çıkan başörtülü bayanı dakikalarca kovalayan muhabir, sorularıyla personelin üstüne gidiyor. Görüntülerdeki çalışanların, 28 Şubat döneminde görevden alındığı, iki yıl süren mahkeme sürecinin ardından işine geri döndüğü öğrenildi. Personeline sahip çıkan Başhekim Haldun Ertürk, hastane çalışanlarının suç işlemiş gibi gösterilmesine tepki gösterdi. Ertürk, "Ben insanların giyimine kuşamına değil, çalışmalarına bakarım." dedi.

Çalışma azmi ve uygar tavırlarıyla dikkat çeken bayan sağlıkçılar, başörtüsü sebebiyle Show TV tarafından adeta fişlendi. Başhekim Haldun Ertürk, gizli kamerayla görüntülenen personelin görevlerini layıkıyla yaptığını vurguladı. Show TV'nin gizli kamerayla yaptığı çekimlere sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül: Haklar ve özgürlükler açısından baktığınızda bu açıkça baskı uygulamasıdır. Gizli kamera ile insanları görüntüleyip, mesai çıkışından sonra mikrofon dayamak baskı amacı taşır. Kişilik haklarına da müdahaledir. Haber alma özgürlüğünün dürüst yayın ilkeleri çerçevesinde uygulanmasını isteriz. İnsanlar dinî inançları gereği giyiniyor diye aşağılanmamalıdır, ayıplanmamalıdır.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Şentok: Gizli kamera ile çekim yapmak kişilik haklarına müdahaledir. Haber yapılan kişilerin tazminat davası açması mümkündür. Haberi yapan televizyon kanalının hangi amaca hizmet ettiği de düşündürücüdür. Başbakan'ın açıklamaları ve başörtüsünün yeni anayasayla özgür hale getirilmesinin tartışıldığı bir zamanda psikolojik bir ortam oluşturulmaya çalışılıyor.

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı: Bu haberle sorumsuz bir yayın anlayışıyla karşı karşıyayız. Hastanede eğer bir yolsuzluk varsa işini yapmayan birileri varsa haber konusu olabilir. Bizim gördüğümüz burada işini özveri ile yapmaya çalışan insanlar olduğudur. Bu insanlar, inanç özgürlüğü kapsamında başlarını örtüyor. Bu haberle amaçlanan, başörtüsü özgürlüğünün yeni anayasaya girmesini engellemektir.

Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan: Basın özgürlüğünün en önemli unsuru ahlakî boyutudur. Haberde kamu yararı, hak ve özgürlüklere hizmet unsuru aranmamıştır. Aksine kısır tartışmalara mahkûm edilen bir toplum söz konusudur.
 
 
zaman



Bu haber 1,809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,242 µs