En Sıcak Konular

Hayali plakadan egzos vurgunu

17 Ocak 2008 10:19 tsi
Hayali ihracat haberi çok gördünüz ama hayali plaka üzerinden yolsuzluğu ilk defa göreceksiniz. İşte siyasi bağlantılarıyla hayali plaka vurgunu...

Hayali araç plakalarına, hurdaya ayrılmış araçlara, henüz hiçbir araca verilmemiş plaka serilerine yapılan işlemler, egzos ölçümleri ve hologram yolsuzluğu…

Türkiye'de çok hayali ihracat haberi yapıldı ama hayali egzoz ölçümü yolsuzluğu ilk defa görülüyor.

Mayız 2005 - Mayıs 2007 tarihleri arasında Ordu'da büyük bir egzoz ölçümü yolsuzluğu yaşandı. Yaklaşık 46 bin aracı kapsayan yolsuzlukta, 52 LD, 52 EOX, 52 KC, 52 UC, 52 ZU gibi henüz hiçbir araca verilmemiş plaka serilerinin varmış gibi gösterilmesi yanında, pek çok hayali araç plakası da uydurularak, hayali egzoz ölçümü işlemi yapıldı. Bu yetmezmiş gibi, hurdaya ayrılan, trafikten men edilmiş araçlara bile ölçüm yapılmış gibi gösterildi.

Egzoz ölçümü yapılan gerçek plakalar ise yapıştırılması gereken hologramlar yapıştırılmadı. 46 bin araca uygulanan bu işlemde kamu zararı henüz kesin olarak ölçülemiyor. Olaya Ordu Ağır Ceza Mahkemesi el koydu.

İşin içinde AKP İl Teşkilatı Yönetim Kadrosunda ve İl Genel Meclis Başkanı ve eşi gibi siyasi bağlantılar da var.

46.000 araçlık yolsuzluktaki baş aktör Gülsüm Şahin, Ordu İl Genel Meclis Başkanı Şanser Şahin'in eşi.

HERŞEY DEVİRLE BAŞLADI
İl Çevre Koruma Vakfı tarafından Çevreyi koruma amaçlı sürdürülen egzos gazlarının denetlenmesi ve ölçümünün yapılması işi NGS isimli şirkete devredildi. Yapılan sözleşmeyle 50 ay süreyle Vakfın tüm eleman ve olanakları NGS isimli şirkete devredildi.

Daha sonra yapılan yasal düzenleme nedeniyle 2005 mayıs ayında Çevre ve Orman Bakanlığı'nın aldığı kararla egzos emisyon ölçümü ve emisyon hologramının satım işini Şahin Motorlu araçlar şirketi devraldı.

Şahin Motorlu Araçlar Şirketi Ordu Merkez ve bağlı ilçelerde Fatsa ve Ünye Karayolları Müdürlüğü'ne bağlı yerlerde araç muayene ölçüm işleri yapmaya başladılar. İlgili müdürlüklerden satın aldıkları pul ve hologramları muayenesi yapılan araçlara satış işlemleri yapılıyordu. Ayrıca Ordu Merkez ve Fatsa, Ünye'de karayollarında mobil olarak ta bu işlemler gerçekleştirildi.

FINDIK DEPOSUNDAN ÖLÇÜM İSTASYONU
Ancak daha sonra yapılan yasal düzenlemeyle Egzoz ölçüm istasyonları sabit hale getirildi. Sözkonusu şirket bu tebliğe rağmen Cumhuriyet Mahallesi Mustafa Kemal Bulvarı No: 51 adresini göstererek fındık deposu olarak kullanılan yeri adres gösterip yetki belgesi aldı. Ancak şirketin yasal olmadığı halde araç muayene işlemlerini eskisi gibi mobil olarak yapmaya devam etti.

Yapılan bir ihbar üzerine ÇET Şube Müdürü Yaşar Işık, şirketin gösterdiği Cumhuriyet Mahallesi'ndeki adrese gitti. Ancak adreste araç muayene işiyle ilgili emare yoktu. Fındık deposuyla karşılaşan ÇET Şube Müdürü, yasak olmasına rağmen şirket elemanlarının mobil ölçüm işi yaptıklarını 29.03.2007 tarihinde tespit etti.

VE SÜMEN ALTI BAŞLIYOR
ÇET Şube Müdürü'nün tüm ısrarlarına rağmen Şahin Motorlu Araçlar, sabit ölçüm merkezi kurmadı. Bunun üzerine ÇET Müdürü Yaşar Işık, Mali İşler Müdürlüğü'ne 30.03.2007 tarihli bir yazı yazarak, “aykırı faaliyetler nedeniyle” sözkonusu şirketin yetki belgesinin iptalini istedi. Yazı ilgili bakanlığa da gönderildi.

Ancak Ordu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki iddianame sümen altını ve olayın siyasi bağlantılarını şu şekilde ifade ediyor: “Takdiri için İl Çevre ve Orman Müdürü olan Selahattin Aydın'ın durumu sümen altı ederek zamana yaydığı, ilgili şirketi ve şirketin siyesi ve politik öynde etkili olduğu herkesçe malum olan sahibi şüpheliler Gülsüm Şahin ve Şanser Şahin'i korumak amacıyla faaliyetlerinin durdurulması yasaklanması ve gerekli yasal işlemin yapılması konusunda geciktirici idari işlemlerde ve davranışlarda bulunduğu…”

YOLSUZLUK DERİNLEŞİYOR
Olayın boyutlarının derinleşmesini sağlayan ise tanık Veysel Köybaşı'nın beyanları oldu. Beyanlar doğrultusunda önce 52 EL 752 plakalı Isuzu marka araca hologram yapıştırılmadığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında bu durumun birçok araçta tekrarlandığı, yani zorunlu olan hologramların yapıştırılmayarak kamunun zarara uğratıldığı tespit edildi.

Durum iddianamede şöyle tespit ediliyor:

“Soruşturma kapsamında ilgili müdürlükten Şahin Motorlu Araçlar Limited Şirketinden yetki belgelerini alıp aktif şekilde faaliyete başladıkları tarih olan Mayıs 2005 tarihinden itibaren Mayıs 2007 tarihine kadar bildirilen işle yapılmış araç listesi istenmiş yaklaşık olarak ilgili şirket tarafından bu tarihler arasında 46.000 araca işlem yapıldığının bildirildiği görülmüştür”

Bu tespitten sonra, şirketten alınan plakalar Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik İhtisas Daire Başkanlığı'na gönderildi.

Emniyet'ten gelen yazı şok niteliğindeydi. Emniyet 52 LD, 52 YK, 52 EOX, 52 EZ, 52 MJA, 52 KC…. diye uzayıp giden serilerden herhangi bir araca plaka verilmediğini, bu araçların trafikte seyretmediğini, böyle plakalı araçların bulunmadığını bildirdi.

Ayrıca trafikten men edilmiş, hurdaya ayrılmış araçların da bu listede yeraldığı tespit edildi.

Uydurma plakalar, trafikten men araçlara yapılan işlemler, hurdaya ayrılmış araçlara yapılmış gösterilen ölçümler gibi suçların işlendiğinin tespit edildiği Ağır Ceza İddianamesinde, Gülsüm Şahin ve eşi Şanser Şahin'in siyasi bağlantılarını kullanarak bunları yaptıklarına özellikle vurgu yapıldı.

Şüpheliler Gülsüm Şahin, Şanser Şahin ve çalışan şühlelier Adem Gül, Atlan Aklan ve Celaletin Gül hakkında 5237 sayılı TSC 37/1 maddesi delletiyle kamu kurumunu dolandırmaktan cezalandırılmaları istendi.

aktifhaber



Bu haber 3,516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,702 µs