En Sıcak Konular

ABD iki yüzlü

17 Ocak 2008 12:49 tsi
ABD iki yüzlü Bir yandan Ortadoğu'ya demokrasi götüreceğim diyen ABD, öbür yandan işgallere işkencelere devam ediyor. ABD sadece kendi çıkarına geldiği zaman demokrasiyi destekliyor; çıkarına gelmiyorsa engelliyor.

Ahmed Amrabi/Radikal

ABD, 'demokrasi ikiyüzlüsü'

12 Ocak 2008'le birlikte, yüzlerce Müslüman tutuklunun mahkemeye çıkarılmaksızın, haklarında hiçbir yasal suçlama getirilmeksizin ve bir avukatla konuşma veya yazışma izni verilmeksizin demir parmaklıklar ardında tutulmaya başlanmasının üzerinden altı yıl geçmiş oldu.

Hukukun üstünlüğü ilkesi demokratik değerlerin özüyse, Amerikalı yetkililerin uyguladığı bu demokrasi nasıl bir demokrasi? 'Teröre karşı savaş' gerekçesiyle ve sadece şüphe temelinde toplu tutuklamalar gerçekleştirildi. Amerikalı askeri otoriteler, ellerinde tutuklulara karşı yasal kanıtlar bulunmadığını ve dolayısıyla söz konusu tutuklanmaların hukuk dışı olduğunu çok iyi bildikleri için, onları Amerikan ceza yasalarının uygulanmadığı, Amerikan toprakları dışında bir yere taşıdılar. Ayrıca Amerikalı yetkililer, tutuklulara yasal sonuçlarından korkmaksızın fiziksel ve psikolojik işkence yaptı.

Bazı Araplar işbirliği bile yaptı

Peki tutukluların vatandaşlıklarını taşıdığı Arap ve İslam ülkeleri hükümetleri, vatandaşları hakkında adaletin uygulanmasına yönelik net bir tutum alsaydı ABD yönetimi bu insanlık dışı yöntemi izleyebilir miydi?

Fakat bu hükümetlerin tamamı olayı görmezden gelirken, bazıları Amerikalı yetkililere onay verdi. Bu hükümetlerden bazıları, Arap ve İslam ülkelerindeki kamplarda işkencelerin tamamlanması için, ABD güvenlik organlarıyla tutukluların teslim edilmesi yönünde bağlantıya geçerek daha da ileri gitti.

Bu çirkin tablonun perde arkasında, Irak'taki Ebu Garib hapishanesinde Amerikalı askerler işkence yaparken, bazı tutuklular Guantanamo'dan, Amerikan istihbarat unsurlarının, bazı Doğu Avrupa ülkelerindeki ve uluslararası sularda bulunan Amerikan savaş gemilerindeki benzer noktalarda kontrol altında tuttuğu gizli işkence merkezlerine taşındı. Bütün bunlar, hiç kimse kimin suçlu veya masum olduğunu kararlaştırması için mahkemeye başvurmazken yapıldı ve yapılıyor.

Arap ülkelerine şantaj yapılıyor

Bununla birlikte ABD yönetiminin başkanı ve yardımcıları, Arap ve İslam dünyasının dört bir yanında demokrasinin yayıldığını müjdelemekten vazgeçmiyor. Sözle fiil başka şeyler. Zira Amerika'nın demokrasi çağrısında bulunmaktaki hedefinin, despot rejimlere şantaj yapmaktan başka bir şey olmadığı görüldü. Böylelikle bu rejimler korkuyor, Washington'a ve onun İsrail'in güvenliğini korumaya ve diğer herkesten üstün bölgesel bir güç olarak yerleştirilmesine dayalı gündemine daha fazla bağlanıyorlar.

Bu bağlamda Bush yönetimi, bir Arap ülkesindeki seçimlerde İslamcılar somut başarı elde ettiğinde kaygılanmıştı. Seçimler Hamas hareketinin ezici başarısıyla sonuçlandığında ABD sonucu reddetmişti. Venezüella'daki başkanlık seçimleri solcu lider Hugo Chavez'in zaferiyle sonuçlanınca da seçimleri reddetmekle kalmayıp, bu halk liderine karşı başarısız bir darbe planına karışmışlardı.

Küba'daki Guantanamo kampı metodolojik bir ikiyüzlülükle hareket eden zayıf Amerikan değerlerinin çirkin bir örneği olarak tarihe geçecek. (Katar gazetesi Vatan, 14 Ocak 2008)



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs