fos çıktı! | " /> fos çıktı! | "/>

En Sıcak Konular

En etkili kolesterol ilacı fos çıktı!

17 Ocak 2008 13:26 tsi
En etkili kolesterol ilacı fos çıktı! Hollanda'da yapılan bir çalışma, kolesterol ilacı Ezetrol'ün yararsız olduğunu ve kalp krizini tetiklediğini ortaya koydu. Kolesterolü düşürmede en etkili ilaç olarak bilinen Ezetrol, dünya üzerinde yaklaşık 100 milyon insan tarafından kullanılıyor.

Sabah'ta yayınlanan bir habere göre; en etkili kolesterol düşürücü ilaçlardan biri olarak kabul edilen Ezetrol hakkında Hollanda'da yapılan klinik çalışmalar, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı: İlaç yararsız üstelik de yan etki olarak da kalp krizi riskini artırıyor. Hollanda'da iki yıl boyunca yüksek kolesterollü 720 hasta üzerinde yapılan araştırmada, yurt dışında Zetia adıyla bilinen Ezetrol adlı ilacın, sanılanın aksine kolesterolü düşürmediği ve kalp krizini de tetikleyici etkisi olabildiği belirlendi. Çalışmayı ABD'nin New York Times gazetesine değerlendiren Cleveland Clinic kardiyoloji bölümü başkanı Dr. Steven Nissen de , sonuçları "şok edici" olarak niteleyip, doktorların diğer kolesterol ilaçları başarısız olmadıkça hastalara Ezetrol vermemeleri gerektiğinin altının çizdi.

720 KİŞİ ÜZERİNDE YAPILDI

Dr. Nissen, "Milyonlarca hasta hiçbir yararı olmadığı halde ilacı kullanırken, kalp krizi riskleri artıyor" dedi. Üretici firmalar Merck ve Schering-Plough ise, geçtiğimiz günlerde düzenledikleri basın toplantısında ilacın kardiyovasküler hastalık üzerine ek bir faydasının olmadığının henüz görülmediği açıklandı. Scherin Plough'tan Dr. Çağatay Çırpıcıoğlu da, bu çalışmanın sadece 720 kişi ile yapıldığını ve asıl sonucun 2011 sonuna kadar 30 bin hasta ile yapılacak klinik çalışmalar sonucu elde edilebileceğini söyledi. Söz konusu çalışma 2006'da sonuçlanmıştı. Ancak üretici firmalar sonuçları açıklamaktan kaçınıyordu. Baskılar sonucu ise 2 firma verileri kamuoyuyla paylaştı. Ezetrol, onaylandığı 2002'den bu yana dünyada 100 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Eczacı Oktay Yüksel de, 85 YTL'ye satılan bu ilacın masraflarının, ancak diğer ilaçlar 3 ay sonuç vermezse Sosyal Güvenlik Kurumu'nca karşılandığını belirtti.

Bu konuyla ilgili diğer haberler:

Bir masalmış kolesterol

Pilottan al kolesterol haberini!



Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs