En Sıcak Konular

‘Türban düzenlemesine karışma!’

17 Ocak 2008 14:43 tsi
‘Türban düzenlemesine karışma!’
Hürriyet bugün hem içerik hem de görsel tasarım açısından 'manidar' birinci sayfa hazırladı. Tabii biraz dikkatli bakmak lazım. Komutanların ‘devlet mezarlığı’ndaki bir resmi kullanılarak, AKP’den örtülü mesaj iletildi. ‘Sizi Yüc

Bugün Hürriyet’in manşet haberi özetle şu; “Bir AKP’li”ye göre, yeni anayasa Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’na görevdeyken işledikleri suçlar için Yüce Divan’da yargılanma yolu açıyor.

Daha doğrusu açıyordu. Bunun önüne Başbakan Tayyip Erdoğan geçti ve yeni anayasadaki bu düzenlemeyi durdurdu. Özü bu. Gazeteye göre bu “hassas” düzenlemenin nedeni de, “ciddi komplikasyonlara” sebep olabileceği endişesi.

Bu değişiklik gerçekleşseydi, “komutanların da siyasiler gibi Cumhuriyet Başsavcısı’nca soruşturulup, siyasi bir yargı makamı olan Yüce Divan’da yargılanmalarına yol açılacaktı.”

Bunları söyleyen kaynak ise “AKP’li üst düzey bir yönetici.” Ankara ve Türkiye’nin şu anki ana politik gündeminin ilk sırasında Türban meselesi duruyor. Son iki gündür tüm gazetelerin manşetlerinde bu konu var.

Genel kabul, Yeni anayasa ve AKP tarafından türbanın üniversitelerde serbest bırakılacağı yönünde. Nasıl olacağı hukuk ve yasama tekniğini ilgilendiren bir mesele olmakla beraber, Silahlı Kuvvetler’in “siyasi simge” cümlesinden ivmelenen bu yeni yaklaşıma bir bakışı olacağı da muhakkak.

Zaten haber konuyla ilgili gözükmese de tek cümle ile irtibatlandırmış; “Türban konusunda olduğu gibi, bu düzenlemede de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eğilimi belirleyici oldu.”

Ancak mesele bu da değil. Manşet-haberin hatta bugünkü Hürriyet’in ilk sayfasının neredeyse tamamı ne demek istiyor? Bu ilginç. Ana haberin hemen yanında Latif Demirci’nin “türban”ı konu alan bir karikatürü, onun hemen altında Başbakan’ın Türban ile ilgili çözüm haberi ve onun da hemen altında Ertuğrul Özkök’ün AKP’nin milli görüş dönemine dönüp dönmediğini sorgulayan “o gömlek” başlıklı köşe yazısı bulunuyor.

Mezarlıktaki komutanlar!?

Bu “insicam” zaten manidar. En azından ilginç. Fakat daha ilginç olan manşetteki haberin resmi. Gerçekten de önce ve ağırlıklı olarak bu fotoğrafın irdelenmesi gerekiyor.

Bu resim, TSK’nın en üst düzey tüm komutanlarının bir arada bulunduğu, tören kıyfetleriyle çekilmiş, eller kılıçta bir resmi. Daha garip olan ise resmin çekildiği mekan. Bir mezarlık! Devlet mezarlığı.

Komutanların yüzlerce fotoğrafı bulunurken böylesi bir fonun bulunduğu resmin kullanılmasının anlamı ne? Komutanlar dışında haberle ilgili bir bağ hiç yok. Devlet Mezarlığı’ndaki bu resim ne anlatıyor?

Bu resim ve ilettiği mesajlar üzerine sayısız okuma yapılabilir. Akla gelenlerin hiçbirini yansıtmıyoruz. Ama bu resim garip bir resim ve bunu söylemek gerekiyor. Zaten en basit biçimde, binbir türlü tasarım resim kullanılabilecek iken “neden bu mezarlık resmi” sorusu kafi.

Nasıl yorumlanmalı?

Bu haber, resim ve birinci sayfanın genel tasarımı nasıl yorumlanmalı? AKP ve Hürriyet ne demek istiyor?

Dört türlü yorum mümkün... 1) Askerlere “türban” meselesini hallediyoruz. Bunu uygun şekilde ve “hassasiyetlere” bağlı kalarak halledeceğiz. Lütfen karışmayın. 2) Bir ve beraberiz. AKP iktidarı Türk Silahli Kuvvetleri’ne sahip çıkacak ve koruyacak. Sorun yok. 3) İlk ikisi birden. 4) Sadece basit bir haber ve tesadüfi bir resim. 


ANSİKLOPEDİK BİLGİ:

Devlet Mezarlığı:

30 Ağustos 1988 tarihinde Devlet töreni ile ziyarete açılan Devlet Mezarlığı ve Müzesi;
Atatürk Orman Çiftliği arazisi içerisinde, Ankara’ya hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır.

Devlet Mezarlığının yapısal bütünlüğü içerisinde, “Simge” olarak adlandırılan bir anıt ile çevresinde cumhurbaşkanları ve İstiklal Savaşı komutanlarının (60 adet Cumhurbaşkanı ile 61 adet Tümen komutanı seviyesinde İstiklâl Harbi Komutanı) mezarları yer almaktadır. Ayrıca, İstiklal Savaşı ile Cumhuriyetimizin gelişimini simgeleyen heykel grupları bulunmaktadır.

Mezarlık alanı içerisindeki tören alanını kaplayan “simge” olarak adlandırılan sekizgen plânlı yapı, anıt anlayışına cevap verebilecek şekilde düşünülmüş ve bütün yatanları bir çatı altında toplayan “OTAĞ ÇADIRI” formundan yola çıkılarak yapılmıştır.

Simgenin altındaki Anısal Duvar, mezarlıkta yatanların adlarından oluşmuş, bitmemiş bir duvar görünümündedir. Her yeni Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı için yeni bir taş konularak örülmesine devam edilmektedir. Böylece Cumhuriyet'in sürekliliği ifade edilir.

Mezar alanlarına giden tören yolunun iki yanında İstiklal Savaşı’nı simgeleyen iki heykel grubu, Cumhurbaşkanları mezar alanı içinde cumhuriyetin gelişimini simgeleyen heykel ve 25 metre uzunluğundaki bayrak direği bulunur.



Bu haber 1,619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,779 µs