En Sıcak Konular

Bıçak parası, doktoru keser!

17 Ocak 2008 17:31 tsi
Bıçak parası, doktoru keser! Bıçak parası, Türkiye'de yıllardır süregelen bir problem. En son Tokat'ta yaşanan bir olayla yeniden gündeme gelen bu tıbbi rüşvet, aslında hastaların yeterince bilinçli olmamasından ötürü doktorların bazı suistimalleri neticesinde bu kadar yaygın. Baka


Zaman’ın haberine göre; Tokat'a bağlı Zile Devlet Hastanesi'nde kulak burun boğaz uzmanı olan doktor, bir hastasındaki ses kısıklığı şikâyetinin kanser oluşturabileceğini söyledi. Kanser olma ihtimali olduğunu öğrenen mağdur, ertesi gün doktorun özel muayenehanesine gitti. Hastayı tekrar muayene eden doktor, ses tellerindeki yaranın kanser olma riski taşıdığını yineledi. Doktor, mağdurun kanser olup olmadığını tespit etmek amacıyla en kısa sürede ameliyat olması gerektiğini ve bunun karşılığında da bin YTL alacağını söyledi. Sanık doktora kendisini ameliyat etmesi için 400 YTL'yi peşin ödeyen hasta, paranın geri kalanını da ameliyat sonrası ödeyeceğini belirtti.

Ameliyattan bir hafta sonra kontrole giden mağdur, maddî durumunun kötü olduğunu ve borcunu ödeyemeyeceğini belirtti. Bunun üzerine sanık doktorun kendisine 'hakkımı helal etmem' dediğini belirten mağdur, operasyon sonrasında kanser hastalarının ameliyat olamayacağını öğrendi. Mağdur, kendisinin gerçekten ameliyat olup olmadığını öğrenmek amacıyla durumu hastane başhekimine bildirdi. Doktor hakkında Zile Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'rüşvet almak' suçunu işlediği iddiasıyla dava açıldı. Mahkeme, sanık doktoru rüşvet aldığı gerekçesiyle hapis cezasına mahkûm etti.

Yargıtay'da temyize giden davayı 5. Ceza Dairesi inceledi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, gerekçeli kararında şu görüşlere yer verdi: "Kanser olma riski bulunan; ancak çok acil müdahaleye gereksinim duyulmadığı anlaşılan mağdurun bir başka doktor veya sağlık kuruluşuna başvuru olanağı varken, ayrıca ameliyat için istenen paranın yasal olmadığını bilmesine rağmen, sanığın teklifini kabul ederek para vermesi olayında, sanığın söz ve davranışlarında, irtikabın cebir veya ikna unsurunun öğreti ve uygulamanın kabul ettiği anlamda bulunmadığı, sanığın eyleminin görevi kötüye kullanmak suçunu oluşturacağı gözetilmeyerek yazılı şekilde irtikaptan hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir." Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise isim vermeden yaptıkları açıklamada, "Bıçak parası kabul edilemez bir hadise. Neticede hiçbir şey cezasız kalmaz. Yargıtay'ın bu kararıyla bıçak parası isteyen doktorlara uygun cezalar verilecektir." ifadelerine yer verildi.

Bıçak parası meselesi, ülkemizde çok yaygın bir mesele. Sadece SSK Hastaneleri’nde değil, tüm devlet hastanelerinde de çokça rastlanan bir olay olduğu herkesçe biliniyor. Bu konuda danıştığımız Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden uzmanlar, bıçak parası konusunda hastaların yeterli bilgiye sahip olmadıkları, bu sebeple de bazı doktorların bu konuda hastaları suistimal ettiğini belirtiyorlar. Önceki yıllarda bu olaylardan daha da vahim bir takım olayların yaşandığı da biliniyor. Örneğin bazı doktorların hastalardan sadece bıçak parası değil aynı zamanda anestezistler için de para aldıkları, anestezistlerinse bu olaylardan hiç haberdar olmadıkları gibi iddialar ortaya atılmıştı.
Sağlık Bakanlığı’nın bu konuya yaklaşımı hasta yanlısı gözükse de, etik değerlere dikkat ederek mesleki yaşantısını sürdüren bir çok doktoru da rahatsız edecek nitelikte. Zira bakanlık, bazı açıklamalarında, devlet üniversitesinde çalışan doktorları zan altında bırakacak bir takım vurgularda bulunmuştu.
Bu konuda en önemli sorumluluk yine hastalara düşüyor. Devlet üniversitesinde doktorun kendi hesabına hastadan para isteyemeyeceğini bilmesi gereken hastalar, bu şekilde bazı isteklerde bulunan doktorları da ihbar etmeliler.


www.iyibilgi.com özel



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs