En Sıcak Konular

Sarkozy Ortadoğu'dan anlaşmalarla döndü

17 Ocak 2008 17:59 tsi
Sarkozy Ortadoğu'dan anlaşmalarla döndü Sarkozy, ABD Başkanı George Bush'un Ortadoğu turu sürerken gittiği Suudi Arabistan, Katar ve Abu Dabi'den, önemli kazanımlarla döndü.

Fransa uluslararası hukuka göre nükleer teknoloji üretme hakkına sahip 5 ülkeden biri. Paris bu özelliklerini, Ortadoğu'da büyük çaplı kontratlara talip olmak ve gücünü bölgeye yansıtmak için kullanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ortadoğu ziyareti, Fransız dış politikasındaki bu yeni hamlenin işaretlerini taşıyor. 
 
Nicolas Sarkozy Suudi Arabistan'a, nükleer program geliştirme konusunda teknolojik yardım vaat etti. Nükleer vaatler diğer alanlardaki işbirliğine de ivme kazandırdı. İki ülke arasında toplam 40 milyar euroluk enerji anlaşması yapılması için girişimler de başladı.
 
Gezinin ikinci durağı Katar'da, Fransız enerji devi EDF, Katar hükümetiyle "nükleer ve yenilenebilir enerji işbirliğini" içeren bir mutabakat zaptı imzaladı.
 
Katar'ın elektrik ağının genişletilmesi ve yeni istasyonlar kurulmasını öngören tek bir projenin maliyeti 470 milyon euro. Masadaki projelerin tamamının değeri 6.3 milyar euroyu buluyor.
 
Sarkozy, Ortadoğu turunun en somut anlaşmasını Abu Dabi'de imzaladı. Abu Dabi'de yapılması planlanan iki nükleer reaktörü Fransız enerji şirketleri Total, Suez ve nükleer reaktör yapımında uzmanlaşan Fransız kamu şirketi Areva inşa edecek.
 
Toplam 4 milyar euro değerindeki anlaşmaları Areva Genel Müdürü, "Körfez bölgesinde ilk defa bu kadar önemli bir hükümetlerarası nükleer anlaşma yapılıyor" sözleriyle tanımladı.

cnnturk.com



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs