En Sıcak Konular

Üniversiteler değişiyor mu?

17 Ocak 2008 19:02 tsi
Üniversiteler değişiyor mu? YÖK'ün üniversiteler hakkında, özellikle asistanlık ve doktora öğrencileri hakkındaki son çıkışı, üniversite camiasında yeni bir tartışmanın da kaynağı oldu. Bu öğrencilerin kadrolu değil burslu olarak idame ettirilmesi gerektiğini savunan YÖK; böylece ö

YÖK’ün üniversitelerle alakalı son çıkışından sonra üniversite camiasında yeni bir tartışma başladı. YÖK Başkanı Özcan’ın; doktora öğrencilerinin sözleşmeli personel gibi bursla çalıştırılması ve kadro verilmemesi yönündeki açıklamalarını değerlendiren akademisyenler, bu konuyla ilgili çeşitli yönlerden değerlendirmeler yaptı. Özellikle üniversitelerin kendilerini yenilemeleri yönünden faydalı olacağına inananlar ve bunun üniversiteleri kontrolden çıkaracağını düşünenler arasında tartışılan konu, Türkiye’de ki üniversite sisteminin geleceğini doğrudan ilgilendiriyor.

Bu konuyu danıştığımız, uzun yıllardır akademisyenlik yapan profesörler; yorumlarında farklılık gösterseler de meselenin kökeninin aynı yere dayandığını düşünüyorlar.

Türkiye’de ki üniversitelerin hep benzer yapılanmalar içerisinde bulunduğunu belirten profesörler; fizibilite yapılmaksızın ve sayı belirlenmeden kadro açılmak istendiğini, bu kadroların açılması için de YÖK’ten izin istendiğini, yeni bir yapılanma içerisinde bulunan YÖK’ün ise artık bu kolaya kaçmanın ve tek tipleşmenin önüne geçmek istediğini vurguluyorlar.

Üniversitelerin farklı vizyonlarının bulunmasının, ülkedeki atılım açısından çok önemli bir nokta olduğunun altını çizen akademisyenler, öğrencilere kadro değil para verilmesi halinde bu gelişimin öğrenci odaklı olacağını dolayısıyla değişimin kaçınılmaz olacağını söyleyerek, sistemin bu şekilde kendini yenileyen bir hal alacağını belirtiyorlar.

Öğrenci odaklı bir eğitimin ve üniversitelerdeki bu vizyon değişikliğinin zararlı olacağını savunanlar da yok değil. Bu öğrencilerin kadrolu olmadıkları durumda devlete karşı kendilerini sorumlu hissetmeyeceklerini, bunun da üniversiteleri kontrolden çıkaracağını düşünenler var. Öte yandan; üniversitelerin tamamen özgür ortamlar olması gerektiği, gelişmiş ülkelerin başarılarının büyük kısımlarını buna borçlu olduklarını ve aslında Türkiye için geç kalınmış bir adım olduğunu düşünen bir çok akademisyen bulunuyor.

Şimdi YÖK’ün bu konuda atacağı adımlar merakla bekleniyor. Önümüzdeki günlerde bu konu çokça tartışılacak gibi duruyor.


www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs