Filistin’de 3. İntifadaya Yaklaşılıyor | " /> Filistin’de 3. İntifadaya Yaklaşılıyor | "/>

En Sıcak Konular

Filistin’de 3. İntifadaya Yaklaşılıyor

17 Ocak 2008 20:28 tsi
Filistin’de 3. İntifadaya Yaklaşılıyor Filistin’deki son gelişmeleri master tezini HAMAS üzerine hazırlayan genç akademisyen Ersin Doyran’a sorduk. Bakalım ABD Başkanı Bush’un ve İsrail Başbakanı Olmert’in de destek verdiği Filistin devlet projesinin arkasında ne var? B

İsrail hükümetinde bulunan Arap asıllı Bakan Galip Mücadele’nin bugünkü (17 Ocak) Zaman’a verdiği röportajı okudun. Öncelikle İsrail hükümetinde Arap bir bakanın bulunmasını nasıl okuyorsun?

Şimdi aynı kabinede bütün Filistinlileri dünyadan silelim diyen ırkçı Liebermann gibi birisi de var. Arap bir bakanın kabinede bulunması, İsrail’in aslında Güney Afrika’daki Apartheid rejimi olmadıklarını göstermeye yönelik bir PR (halkla ilişkiler) çalışması. Yani ırkçılıklarını gizleme çabası. Bakın biz ne kadar çoğulcuyuz demeye getiriyorlar. Araplarla Yahudilerin eşit olmadığının birçok örneği var oysa.

Bakan Mücadele, “Barış Filistin için devlet, İsrail için güvenlik demek. İsrail askeri güç kullanmanın çözüm olmadığını Lübnan savaşından sonra anladı” diyor. Bu bakış da Filistin’in İsrail için sadece tehlike, “terör” demek olduğunu ima etmiyor mu? Yani barış Filistin için de güvenlik demek değil mi?

Tabiî ki, aynen öyle… Söylenenlere değil, yapılanlara bakmak lazım. Bakın Bakan bey, bu sözleri söylerken Gazze’ye İsrail saldırdı ve 20 kadar sivil öldü.

BATI ŞERİA’DA DEVLET, GAZZE’DE APARTHEİD REJİMİ

Bush en son Ortadoğu turunda bir Filistin devleti kurulması gerektiğinden bahsetti. Olmert de buna destek verdi. Ne oluyor? Sorun sadece devlet kurarak çözülecek kadar basit değil oysa?

Herkes Filistin devleti olmasını hedefliyor. Bush da, Olmert de… Bu çok açık. Ama mesele iki aşamalı. Birincisi devlet kurmak çözüm mü gerçekten? İkincisi bu devletin Filistinlilere maliyeti ne olacak? Nasıl bir devlet hedefleniyor?

Nasıl bir devlet hedefleniyor peki?

Güney Afrika’daki Apartheid rejimindeki gibi, özerk idare birimleri öngörülüyor. Mahmut Abbas’ın başında bulunduğu Batı Şeria’da bir devlet kurmak istiyorlar. Batı Şeria’da 200 tane Yahudi yerleşim birimi var. Buradaki devlet paramparça olacak, toprak bütünlüğü olmayacak.

Bu yerleşim birimleri geri çekilemez mi?

Bunu seçilmiş hiçbir hükümet mevcut İsrail devlet yapısına rağmen istese de yapamaz. Yaparsa İsrail içinde iç savaş çıkar. Çünkü oradaki Yahudi yerleşimcileri, silahlılar ve oldukça fanatikler.

Gazze ne olacak peki?

Yapılmak istenen Batı Şeria’da devlet kurarak, “terör söylemi” ile Gazze’yi tecrit ederek, orada yapılacakların üzerini örtmek, orada yapılacak katliamları daha kolay yapmak.

ARTIK GAZZE SORUNU

O zaman Filistin sorununun yerine Gazze sorunu mu yaratılacak?

Aynen öyle. Filistin sorunu Gazze’ye ve “teröre” indirgenmek isteniyor. Filistin devleti kurularak Gazze açık hava hapishanesine çevrilecek, orada Apartheid rejimi devam edecek.

Tüm bunlar Annapolis’te mi şekilleniyor?

Evet. Annapolis yeni bir Oslo süreci. Oslo süreci yedi yıl sürmüştü. Filistin halkı umut beslemişti Oslo’ya başarısız oldu çünkü Filistinlilerin hakları gözetilmedi ve desteğini kaybetti. Şimdiki Annapolis’e de Filistinliler güvenmiyor. Yapılan ankete göre Filistinlilerin %70’i inanmıyor.

Peki Filistin halkının bu Batı Şeria’da devlet, Gazze’de Apartheid rejimine, yani Annapolis’le şekillenen plana tepkisi ne olacak?

Batı Şeria’da devlet kurulmasının Filistin halkına bir faydası olmayacak. Bence Filistin halkının 3. İntifada’sı yaklaşıyor. Tüm bu yaşananlar 2. İntifada öncesiyle benzeşiyor.

www.iyibilgi.com iyibilgi özel İlhan Döğüş



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs