En Sıcak Konular

Yoksa siz de mi Türban faşistisiniz?

17 Ocak 2008 21:39 tsi
Yoksa siz de mi Türban faşistisiniz? Demokratik bir toplumda bir genç kızın başına ne takacağı, nasıl giyineceği, saçını nasıl tarayacağı tartışabilir mi? Bu tartışmada bir eksik yok mu: Üzerine tartışılan o kızlar gibi mesela? Ya da bir insanın giyimi üzerine baskı kurulabilir mi? Hasan Cel

Hasan Celal Güzel/ Radikal

Türban faşizmi

Her türlü peşin hükmünüzden sıyrılarak lütfen şu soruyu cevaplandırır mısınız? Bir genç kızın, saçını nasıl tarayacağı, başörtüsü takıp takmayacağı, ne giyeceği konusunda karar vermesi kadar şahsî ve özel bir şey olabilir mi? Demokratik bir toplumda insanların nasıl giyineceği konusunda yasaklar getirilip baskı yapılabilir mi? Bu sorulara 'evet' cevabını veriyorsanız, hiç şüpheniz olmasın ki, siz bir faşistsiniz. Zira, bir genç kızın başörtüsüne, kılık kıyafetine müdahale etmek, hele üniversiteye gidişini yasaklamak, ancak totaliter bir zihniyetin mahsulü olabilir.

Ne yazık ki ülkemizde son çeyrek asırda üniversitelerde uygulanan 'başörtüsü yasağı', insan hak ve hürriyetlerine ve demokrasiye indirilmiş bir darbedir. 'Darbe özürlü' demokrasimiz, son dönemde bir de 'türban özürlü' hâle getirilmiştir.

Yeni Anayasa münasebetiyle yasakçılarla demokratlar arasındaki mücadele, ya başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla hürriyetçi ve demokratik bir çözüme kavuşturulacak ya da oligarşik despotizmin baskısıyla 'türban faşizmi' devam edecektir.

* * *

Başörtüsü yasağı, darbecilerin hazırlattığı antidemokratik 1982 Anayasası'nın dahi birçok hükümlerine açıkça aykırıdır. Özellikle, din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. madde ile eğitim ve öğrenim hakkını düzenleyen 42. madde, üniversitelerdeki başörtüsü yasağıyla açıkça ihlâl edilmiştir. Sırf inancından dolayı başını örten genç kızlarımız eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılmıştır.
Başörtüsü yasağı, hâlen yürürlükte olan 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun Ek 17. maddesine de aykırıdır. Bizzat kaleme aldığım bu maddeye göre, yüksek öğretim kurumlarında kılık kıyafet serbest bırakılmıştır. Kanunun bu açık hükmüne rağmen başörtüsü yasağı koyan YÖK ve üniversite yetkilileri açıkça suç işlemektedirler. Daha önce yapılan düzenlemede 'inançlarından dolayı' ifadesi sebebiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeden sonra getirilen bu hüküm, bugün de aynen geçerlidir. Ancak, ne gariptir ki, AYM'nin iptal etmediği bir hükmün yorumu mahiyetindeki bir gerekçe, hüküm icra ediyormuşçasına Kanunun yerine geçirilmiştir.

Diğer taraftan, AİHM'nin türban kararı da, sanki yeni bir hüküm getirilmiş gibi, kasten yanlış yorumlanıp istismar edilmiştir.

* * *

Başbakan Erdoğan'ın, başörtüsü yasağı hakkındaki son beyanları, Yeni Anayasa Reformu'nu sadece türban açısından gören at gözlüklülerin tepkisine yol açtı. Erdoğan şunları söylemiş; "Başörtüsü takana, 'Sen siyasî simge olarak takıyorsun' deniliyor. O da, 'Hayır, ben siyasî simge olarak takmıyorum' diyor. Velev ki, bir siyasî simge olarak takıldığını düşünün, siyasî simge olarak başörtüsü takmak suç mu? Simgelere, sembollere yasak getirebilir misiniz? Dünyanın neresinde böyle bir suç vardır?"

Başbakan'ın sözlerine kelimesi kelimesine iştirak ediyoruz. Esasen, hür düşünceden biraz nasibini almış, faşist zihniyetli olmayan herkes bu sözleri tasdik edecektir.

Bir defa, Başbakan, Baykal'ın suistimal ettiği gibi, başörtüsü siyasî simgedir demiyor. Son dönemde yapılan bütün ciddî kamuoyu araştırmalarında başörtüsü kullananların çok büyük çoğunluğu, bunu inançları gereği yaptıklarını ifade etmiştir. Başbakan'ın dediği gibi, bir an için başörtüsü takanların siyasî simge olarak taktıkları düşünülse de, üniversal bir eğitim kurumunda siyaset ve siyasî semboller yasaklanabilir mi?

Bir zamanlar marksistler üniversiteye sırtlarında parkalarla ve özel sembollü kıyafetlerle gelirlerdi. Hâlen üniversitelerde çeşitli siyasî, sosyal ve kültürel simgeler kullanılabiliyor. Muhtelif siyasî parti üyesi üniversite öğrencileri, yakalarına partilerinin rozetlerini takabiliyorlar. Lion ve Rotary kulüplerinin simgeleri taşınabiliyor. Hatta bazı genç kızlar, istisnaen de olsa, haç şeklinde mücevherler takabiliyorlar. Üniversiteye, mini etekle, göbeklerini açıkta bırakıp piercing takarak, saçlarını olmadık renklere boyayıp gelenler de var.

Bunların hiçbirine itiraz edilmiyor. Varsa, yoksa başörtüsü... Başörtüsü siyasî simge ise, hangi siyasî partiyi temsil ettiğini söyleyebilir misiniz? AK Parti'yi mi, SP'yi mi, MHP'yi mi, DP'yi mi, BBP'yi mi? Başörtülü genç kızlar içerisinde CHP'ye oy veren hiç mi yok?...

* * *

CHP lideri Baykal, gene coşmuş, sayıp sıralıyor. Bir yandan, Erdoğan'a karşı 'Bir babayiğit kalmadı mı?' diye, her zamanki gibi 'darbeci babayiğitleri' tahrik ederken, diğer taraftan mevhum 'demokratik güçler'e davetiye çıkararak gene ortalığı karıştırmaya çalışıyor.

Türkiye'de artık 'türban faşizmi' ne son vermenin zamanı gelmiştir de geçmektedir. Üniversiteli öğrenciler, istedikleri gibi giyinebilmeli ve öğrenimlerine serbestçe devam edebilmelidir.

21. Yüzyılın başında, bu saçma sapan yasaklarla Türkiye'yi dünyaya rezil etmenin anlamı yoktur.



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,789 µs