En Sıcak Konular

Başsavcıdan muhtıra gibi açıklama!

18 Ocak 2008 08:20 tsi
Başsavcıdan muhtıra gibi açıklama! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle başlayan ve dün MHP'nin getirdiği teklifle süren türban yasağını kaldırma girişimleri üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya dün sert uyarılar içeren yazılı bir açıklama yaptı.

Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya, 'Türban yasağının kaldırılması üniversiteleri cemaatçi, ayrılıkçı güçlerin laik ve üniter yapıya aykırı faaliyetlerinin alanı haline getirir' dedi

Siyasi partilere kapatma davası açma konusunda tek yetkili isim olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "türban yasağının kaldırılmasının üniversiteleri cemaatçi, ırkçı, ayrılıkçı güçlerin laik ve üniter yapıya aykırı faaliyetlerinin alanı haline getireceğini" açıkladı. "Halkı çatışmaya götürecek bu girişimin sonuçlarından siyasi partilerin sorumlu olacağını" vurgularken, mevzuatta saptanan "yaptırımlar"a işaret eden Yalçınkaya, Anayasa'da çizilen sınırlara uyulmaması durumunda demokratik düzenin korunamayacağını kaydetti.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle başlayan ve dün MHP'nin getirdiği teklifle süren türban yasağını kaldırma girişimleri üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya dün sert uyarılar içeren yazılı bir açıklama yaptı.

Siyasi partilerin "Türkiye'de ırk ve dil farklılığına dayalı azınlıklar bulunduğunu savunmasının, azınlık yaratmaya çalışmasının, bölgecilik ve ırkçılık yapmasının, devletin tekliğini değiştirmeye çalışmasının, bölge, ırk, belli kişi, aile, zümre veya cemaat, din, mezhep veya tarikat esaslarına dayanmasının" da yasak olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, "aksi halde demokratik devlet düzeninin korunamayacağını" vurguladı.

Yalçınkaya, açıklamasında şöyle devam etti:

YAPTIRIMI VAR: Partiler açısından, Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerin devletin bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağı Anayasa ve yasalarda hüküm altına alınmış, ayrıca yaptırımları gösterilmiştir. Yasa koyucu, ülke ile millet bütünlüğünün bozulmasını önlemek amacıyla bu hükümleri ve yaptırımları saptamıştır.

KURUCU DEVLET POLİTİKASI: Bağımsız ve egemen olan her devletin, partiler üstü olan bir devlet politikası vardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin politikası, işgal güçlerinin yurttan çıkarılıp Lozan Anlaşması sonucu ülke sınırlarının yeniden belirlenmesi ve kurucu devlet ve kurucu meclis tarafından yapılan 1924 Anayasası ile belirlenmiştir. 1982 Anayasası ile de anılan devlet politikası değiştirilemez hükümleri de konulmak suretiyle koruma altına alınarak başlangıç hükümleri ve ilk dört madde açıklanmıştır. Cumhuriyet yönetiminin ilkesi olan halkın egemenliği kuralı gereği de halkoyu ile kabul edilmiştir.

HALKI ÇATIŞMAYA GÖTÜRÜR: Cumhuriyetin temel ilkelerini, 85 yıllık kazanımlarını yok saymak, özgürlüğü çağdaşlaşma yerine dini esaslar çerçevesinde ele alarak etnik gruplara, mezheplere, ırkçılara haklar vermek olarak görmenin ve tartışmanın ülkeye yarar getirmeyeceği, halkı önce bilinçlendirmeye, ayrıştırmaya sonra da çatışmaya götüreceği açıktır.

PARTİLER SORUMLU: Eğitim ve öğretim kurumlarında bazı giysilerin kullanılmasının özgürlük sayılıp özgürlükler içine alınmasının mezheplerin, cemaatlerin ırkçı örgütlerin ayrılıkçı güçlerin sembollerini rahatça kullanacakları, yayacakları, eğitim görenleri örgütleyerek huzursuzluğa, saflara ayıracağı, eğitim ve öğretim kurumlarının yukarıda sayılan etkin örgütlerin alanı haline getireceği, laik ve üniter yapıya aykırı bir faaliyet alanına dönüştüreceği, yüce milletimiz ve ülke ile milletin koruyucusu olan yasalar önünde sorumluluğun Anayasa ve yasalar gereği bu yönde beyan ve faaliyetlerde bulunan siyasi partilere ait olacağı gözden kaçırılmamalıdır.

AVRUPA HUKUKU DA KORUMAZ: Siyasi partiler; mevzuatın veya yasal ve anayasal yapının değiştirilmesi konusunda girişimde bulunurken önerilen kuralların ve buna ulaşmadaki faaliyetlerin her bakımdan yasal ve demokratik olmasına dikkat etmelidir. Önerilecek değişikliğin kendisi temel demokratik prensiplerle Anayasa'da belirtilen insan hakları ile, Atatürk milliyetçiliği ile laik ve sosyal hukuk devleti ile bağdaşmalıdır.

Demokrasinin bir veya birçok kuralına uymayan veya cumhuriyetin temel ilkelerinden olan laik ve üniter yapıyı, demokrasiyi yok etmeyi amaçlayan ve de demokrasinin tanıdığı hak ve özgürlükleri yasadışı yorumlarla tarif ederek oluşturulan siyasi projeleri öne süremeyecekleri, bu nitelikteki beyan ve eylemlerin gerek iç hukuk, gerekse de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi korumasından yararlanamayacağı gözetilmelidir.

 

Başsavcılık konuşma metnini istedi

Siyasi partilerle ilgili düzenli olarak dosya tutan, partilerin etkinliklerinin yasalara uygun olup olmadığını bu dosyalar aracılığıyla denetleyen Yargıtay Başsavcılığı'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türbanla ilgili yaptığı konuşmaların metnini istediği öğrenildi. Başsavcılığın Erdoğan'ın Madrid'de yaptığı, türbanın siyasi simge olsa da yasaklanamayacağını belirttiği konuşması ile önceki gün Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı türban sorununun tek bir cümleyle çözülebileceğine yönelik konuşmasının metinlerini istediği bildirildi. Metinlerin, başsavcılıkta bulunan AKP dosyasına konulacağı ifade edildi.

milliyet



Bu haber 200 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs