En Sıcak Konular

Protestodan çekindi

18 Ocak 2008 09:47 tsi
Protestodan çekindi
Papa'nın, ziyaretinin istenmediği laik La Sapienza Üniversitesi'nin açılışına katılmaktan, 'nahoş olaylara bahane yaratılmaması' için vazgeçtiği açıklandı

Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benedictus, 67 fizik profesörü ve öğrencilerin gelmemesi yolunda yoğun protestosuyla karşılaşınca Roma'daki La Sapienza Üniversitesi'nin dün yapılan açılışına katılamadı.
Vatikan'ın iki numaralı ismi Kardinal Tarcisio Bertone, önceki gün yaptığı açıklamada, çok ender olarak daha önceden ilan edilen bir ziyaretini iptal eden Papa Benedictus'un La Sapienza'ya "nahoş olaylara bahane yaratılmaması" için gitmeyeceğini bildirdi.
138 bin öğrencinin okuduğu ve 1303'te Papa 8. Boniface tarafından kurulan, ancak 1870'te laik bir statü kazanan üniversite binaları dün yine de Papa aleyhtarı slogan, afiş ve posterlerle donatıldı.
Rektör Renato Guarini'ye bu ayın başında mektup yazan üniversitenin fizik bölümünden öğretim ve araştırma görevlileri, Papa'nın üniversiteye gelerek bir konuşma yapmasına izin vermemesini istedi. Radikal öğrencilerin desteğini de arkalarına alan öğretim üyeleri Benedictus'un bilime karşı çıkan dini bir figür olduğunu belirterek, "laik" ve "laik olmayan"ın ayrıştırılması bağlamında Benedictus'un kamu üniversitesinde konuşamayacağını savundular. Rektör Guarini, Papa'nın ziyaretine onay verirken, Papa'yı istemeyenlerin protestoda bulunabileceklerini kaydetti.
Bunan üzerine Papa'nın La Sapienza'ya gitmekten vazgeçtiğini belirten Kardinal Bertone, protestolar nedeniyle ziyaretin "zamansız ve uygunsuz" olduğunu vurgulayarak, iptal kararının gerekçesini, "Onurlu ve sakin bir karşılamanın koşullarının ortadan kalktığı gözlemlenmiştir. Kararlı bir azınlığın girişimleri nedeniyle ziyaretin yapılmamasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Böylelikle her iki taraf için de nahoş olabilecek olaylara yol açabilecek bir bahane yaratılmamasına dikkat edilmiştir" diye açıkladı.
Bertone, Rektör Guarini'ye 16. Benedictus'un üniversitede yapmayı planladığı konuşmanın 5 sayfalık metnini de göndererek, Papa'nın konuşmasında inancın başkalarına otoriter bir şekilde empoze edilmesini savunan bir mesaj vermeyi düşünmediğini bildirdi. Bertone, "Papa, gerçeğe olan duyarlılığı teşvik edici bir mesaj verecekti" dedi. Papa'nın La Sapienza Üniversitesi'ne gitmemesi laikliğin ihlali gerekçesiyle ziyarete karşı çıkan öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Gitseydi ne diyecekti?
Papa, 'ahlaki mantığın sesi'
Vatikan'ın La Sapienza Üniversitesi Rektörü Renato Guarini'ye gönderdiği metne göre, Papa 16. Benedictus şunları diyecekti: "Sağduyu ve mantık her zaman gerçeği, iyiyi ve Tanrı'yı arayışta rehber olmalı. La Sapienza bir zamanlar papalığındı, şimdi laik bir kurum, politik ve dini otoriteden bağımsız. Papa, kendi cemaatinin din adamı olmaktan çıkıp giderek daha fazla ölçüde insanlığın ahlaki mantığının sesi olmaya başladı. Büyük dinlerin öğretileri, tarihin işe yaramaz fikirlerinin konduğu çöp tenekesine atılamaz."

 

milliyet



Bu haber 113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs