En Sıcak Konular

Avrupalılar savaşmayı bilmiyor

18 Ocak 2008 10:23 tsi
Avrupalılar savaşmayı bilmiyor ABD, Afganistan'daki başarısızlığın faturasını NATO'ya kesti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, NATO askerlerinin Afganistan'daki direnişçilerle nasıl savaşacaklarını bilmediğini söyledi.

Bush yönetimi, Taliban'ın etkinliğini giderek artırdığı Afganstan'da yaşanan başarısızlığın sorumluluğunu NATO'ya yükledi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Los Angeles Times'da yer alan açıklamasında, NATO'daki müttefiklerinin, gereken eğitimi almamış askeri danışmanlar ile direnişçilerle nasıl mücadele edileceğini bilmeyen askerleri bölgede görevlendirmesinden endişe duyduğunu ifade etti.

'SAVAŞI ABD KAZANACAK'

Bu durumun, ülkede şiddetin artmasına katkıda bulunduğunu savunan Gates, müttefik askerlerin ABD güçlerine nisbetle deneyimsiz olduklarını da öne sürdü. Bakan Gates'in, bu yöndeki endişelerini geçen ay İskoçya'da yapılan NATO ülkeleri toplantısında dile getirdiği ve yeni asker istediği bildirildi. Savunma Bakanı'nın bu açıklamasının Washington'da son dönemde “Savaşın NATO'yla değil, Amerikan askerleriyle kazanılacağı” zihniyetini yansıttığı belirtiliyor.

HOLLANDA'DAN SERT TEPKİ

İsim telaffuz etmese de Gates'in NATO müttefiklerine yönelik eleştirileri, Afganistan'da asker bulunduran İngiltere, Hollanda ve Kanada'yı rahatsız etti. Gates'e en ciddi tepkiyi gösteren Hollanda hükümeti, ABD'nin bu ülkedeki büyükelçisini çağırarak Los Angeles Times'da çıkan haberle ilgili açıklama istedi. Kanada ile İngiltere hükümetleri, ABD makamlarından açıklama istendiğini belirtirken, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de gazetecilere yaptığı açıklamada, Afganistan'daki NATO askerlerinin mükemmel çalıştıklarını kaydetti. Tepkilerin artması üzerine Gates'in yardımcısı Eric Edelman'ın NATO başkentlerindeki muhataplarını arayarak izahatta bulunduğu öğrenildi.

Dönem komutanlığı Türkiye'de

Afganistan'da halihazırda 53 bin NATO askeri bulunuyor. Amerika ise Afganistan'a 3 bin 200 ek asker göndererek ülkedeki asker sayısını 30 bine çıkartmayı planlıyor. Kabil'de Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) komutasını geçen Nisan ayında 8 aylığına devralan Türkiye'nin ise ülkede bin 150 asker bulunduruyor. Afganistan'da İngiltere'nin 7 bin 700, Kanada'nın 1700, Hollanda'nın ise 1500 askeri görev yapıyor.

Yenişafak



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,973 µs