En Sıcak Konular

Türk jetleri hedeflerini nasıl seçiyor

18 Ocak 2008 10:51 tsi
Türk jetleri hedeflerini nasıl seçiyor Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Babaoğlu, K. Irak'taki PKK kamplarına yapılan operasyon-larla ilgili konuştu. Türk jetleri Barzani'nin konutu üzerinden alçak uçuş yaptı mı? Washington ve Bağdat'ı bu uçuşlar rahatsız etti mi? İşte cevap:

Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila'nın köşesinde aktardığı bilgiler....

Org. Babaoğlu: Kontrol edip öyle vuruyoruz

Türk Hava Kuvvetleri'nin, Kuzey Irak'taki PKK kamplarına dönük operasyonları devam ediyor. Genelkurmay zaman zaman bu operasyonlarla ilgili olarak kamuoyunu bilgilendiriyor.
ABD Dışişleri Bakanı Rice ve Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Ergin Saygun'un Bağdat'ta olduğu gün de PKK kampları bombalanmıştı.
Gerek Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Saygun'un Bağdat ziyareti gerek hava operasyonlarıyla ilgili olarak bazı yorumlar, tahminler yapıldı, bazı iddialar ortaya atıldı.
Bunlardan biri de Türk jetlerinin Barzani'nin konutu üzerinden alçak uçuş yaptığı, bunun Washington ve Bağdat'ı rahatsız ettiği, hatta Org. Saygun'un ziyaretinde gündeme geldiğiydi.

'İddiaların tümü spekülasyon'
Türk jetleri böyle bir uçuş yaptılar mı?
Görüşme olanağı bulduğum Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu, bu iddiaların tümüyle spekülasyon olduğunu söyledi. Türkiye aleyhine propaganda yapmaya çalışan çevrelerce çıkarılan söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Org. Babaoğlu, şu bilgiyi verdi: "Operasyonlarımızın hedefi sadece PKK'dır. PKK kampları dışında bir operasyon veya uçuşumuz söz konusu değildir. Bazen haberlere ben de hayret ediyorum. Örneğin, o bölgedeki yolcu uçakları bile Hava Kuvvetleri keşif uçuşu yaptı, diye haberleştiriliyor. Genelkurmay'ın yaptığı açıklamalar dışındaki söylentilere itibar etmemek gerekir."

'Hedefleri kontrol ediyoruz'
Org. Babaoğlu'na, operasyonlara Kuzey Irak'tan gelen tepkiler içinde köylerin, sivillerin de zarar gördüğü iddiaları bulunduğunu anımsattığımda ise yanıtı şu oldu:
"Bunlar da asılsız iddialardır. Biz sadece PKK kamplarını vuruyoruz. İstihbarat çalışması yapıyoruz. Önce tespit ediyoruz. Sonra mutlaka hedefleri tek tek kontrol ediyoruz. PKK'nın kullandığı kamplar, yerler, tesisler olduğunu teyit ettikten sonra vuruyoruz. Bu nedenle köylerde sivil hedeflerin de vurulduğu, zarar gördüğü iddiaları tümüyle asılsızdır. Propaganda amaçlıdır."

'Otobüste pilot yoktu'
Org. Babaoğlu'na, PKK'nın Diyarbakır'da dershane önünde gerçekleştirdiği bombalı saldırıyı da sordum. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin "hedefimiz pilotlardı" diye açıklama yaptıklarını anımsattım. Org. Babaoğlu, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hiç ilgisi yok. O servis aracında pilot yoktu. Bizim yerimizle saldırının yapıldığı yer çok farklı. Bu nedenle ya propaganda amaçlı olarak böyle konuşuyorlar ya da istihbaratları çok kötü. Saldırının pilotlarla bir ilgisi yok."

TBMM'den alınan yetki bir yıllık
Org. Babaoğlu, operasyonların süresiyle ilgili sorumu yanıtlarken de şöyle konuştu: "TSK gerek gördüğünde bu operasyonları elbette sürdürecek. Sınır ötesi harekâtla ilgili olarak TBMM'den alınan yetkinin süresi bir yıl. Bu yetki, bu süre çerçevesinde kullanılacaktır."

DTP'nin canlı kalkan eylemi
DTP, operasyonları protesto etmek ve durdurmak amacıyla bazı eylemler yapmayı planlıyor. Bir anlamda "canlı kalkan" oluşturmaya dönük bu eylem biçimleri parti içinde tartışılıyor. Son olarak belirginleşen eğilime göre, operasyonları protesto etmek amacıyla DTP öncülüğünde, İstanbul'dan Diyarbakır'a, oradan Şırnak-Uludere bölgesine gidecek protestocular, sınırda çadırlar kuracaklar.

Org. Babaoğlu'na, operasyonları durdurmaya yönelik bu ve benzeri eylemlere nasıl baktıklarını da sordum. Hava Kuvvetleri Komutanı, bu tür eylemlerin "ilgi alanları dışında olduğunu" vurgulayarak, "Kendi bilecekleri iş. Siyasi bir konu. Bizim ilgi alanımız değil. Biz görevimizi yapmaya devam ederiz" demekle yetindi.

 

Milliyet
 



Bu haber 248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,678 µs