En Sıcak Konular

Türkiye'ye büyük nükleer teklif

18 Ocak 2008 12:17 tsi
Türkiye'ye büyük nükleer teklif    
Türkiye iç gündemde "türban" kısır döngüsü içinde çalkalanırken, dünyanın en büyük Global Nükleer Enerji ortaklığından dev teklif geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı Bush arasındaki zirvede konuşulan "nükleer ortaklık"ta somut adım jet h

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı Bush arasındaki zirvede konuşulan "nükleer ortaklık"ta somut adım jet hızıyla atıldı.

Türkiye'ye, Global Nükleer Enerji Ortaklığına (GNEP) üye olması konusunda öneride bulunulduğu ve GNEP konusunda Türk yetkililerinin bilgilendirildiği öğrenildi.

ABD Enerji Bakanlığı ile Başkan George Bush'un "Gelişmiş Enerji Girişiminin" bir parçası olan GNEP, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla ve dünya genelinde güvenli biçimde kullanımının genişlemesi konusunda ortak vizyona sahip ülkeler arasında işbirliği sağlıyor.

Avustralya, Polonya, İtalya, Kanada, Güney Kore, Ürdün gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu toplam 19 ülke GNEP'e üye. Türkiye ise GNEP'te gözlemci ülke statüsünde bulunuyor.

Bir ABD hükümet yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Türkiye'ye, daha temiz ve güvenli bir dünyada enerji güvenliğini sağlamayı ve güvenli nükleer enerji geliştirmeyi amaçlayan GNEP'e üyelik konusundaki öneri geçen yıl eylül ayında yapıldı.

GNEP'te gözlemci ülkelerin hepsini "tam ortaklık" için teşvik ettiklerini kaydeden yetkili, bunun sadece ABD ile değil, 19 ülkeyle ortak olma anlamına geldiğini belirtti.

GNEP'e üyelik için ABD Enerji Bakanlığının gönderdiği mektupla Türkiye'ye yapılan öneri kapsamında, "tam ortaklık" için GNEP İlkeler Belgesinin imzalanması gerekiyor. Amerikalı yetkili, "bu konudaki kararın Türkiye'ye kaldığını" ifade ediyor.

Yetkili, ayrıca ilkeler belgesinin kanunen bağlayıcılığı bulunmadığına, ülkelerin kendi isteğiyle bu belgeyi imzaladığına dikkati çekerek, GNEP'e üye olan tüm ülkelerin eşit düzeyde temsil edildiğini ve hiçbir kararın oybirliği olmadan alınmadığını kaydetti.

Ankara'da Türk yetkililere GNEP hakkında detaylı bilgi veren ve üyeliğin faydalarını anlatan yetkili, "ABD'nin, Türkiye'nin emniyetli ve güvenilir nükleer enerji geliştirmesini güçlü bir şekilde desteklediğini" söyledi.

GNEP ayrıca çevrenin gelişimini, nükleer enerjinin nükleer silah üretimi için kullanımının önlenmesini amaçlıyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile yakın işbirliği yapıyor.

Aktif haber



Bu haber 226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,721 µs