En Sıcak Konular

Tencerede C-4 düzeneği

18 Ocak 2008 14:18 tsi
DİYARBAKIR’da 3 Ocak perşembe günü 6 kişinin öldüğü, 67 kişinin yaralandığı saldırıda kullanılan bombanın alüminyum bir tencere ile naylon bidon içerisine yerleştirilmiş A-4 ve C-4 tipi plastik patlayıcıların gübre ile desteklenerek hazırlandığı sap

PKK'nın katliam amacıyla düzenlediği bombalı saldırıdan sonra olay yerinden toplanan şarapnel parçaları ve bomba artıklarıyla ilgili Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı’ndaki bomba uzmanlarının yürüttüğü çalışma büyük titizlikle sürüyor.

TENCEREDE C-4 DÜZENEĞİ

Olayda 2 ayrı bombanın hazırlandığı ve aynı anda harekete geçirildiği belirlendi. C-4 tipi plastik patlayıcıdan oluşan birinci bombanın orta büyüklükte bir alüminyum tencere içerisine yerleştirildiği, tencerenin içerisine şekerle karıştırılmış Amonyum Nitrat, Potasyum Nitrat gübre konulduğu, tencere içerisindeki gübrenin tam orta yerine denk gelebilecek şekilde bir yumruk büyüklüğünde C-4 tipi plastik patlayıcı yerleştirildiği belirlendi. C-4 patlayıcının ortasına ise elektrikli fünye yerleştirildiği, bu fünyenin enerjisinin pil ile sağlandığı, ayrıca fünyeye bağlı iki kablo ucunun, tencere kapağından delik açılarak dışarıya çıkarıldığı, tencere kapağının ise koli bandıyla tencereye sabitlendiği ortaya çıktı.

SU BİDONUNDA A-4 DÜZENEĞİ

İkinci bombanın ise güvenlik güçlerinin olay yerinden topladığı delil ve parçalardan yola çıkılarak mavi renkli geniş ağzı olan naylon bir su bidonu içinde hazırlandığı saptandı. Bu bombanın da şeker ve eritilmiş gübrenin karıştırılarak bidona yerleştirildiği, aynı şekilde bir yumruk büyüklüğünde A-4 tipi plastik patlayıcının gübrenin tam ortasına yerleştirildikten sonra hazırlanan elektrikli fünyeye bağlı kablo uçlarının bidonun kapağından dışarıya çıkarıldığı belirlendi.

Düzeneğin pil ile beslenerek kumanda ile ateşlenebilecek şekilde hazırlandığı ve bidon ile kapak arasındaki bölgenin de sabit kalması için koli bandıyla sabitlendiği ve her iki bombaya ait kablo düzeneklerinin birbirine bağlanarak otomobilin bagajına yerleşterildiği, aynı anda harakete geçirilmesi nedeniyle tahrip gücünün yüksek olduğu tespit edildi.

Bombayı infilak ettiren uzaktan kumandanın ise alıcı ve vericiden oluşan elektronik el yapımıyla hazırlanmış bir düzenek olduğu, alıcı kablonun ise pil enerjisiyle desteklendiği bomba uzmanlarınca belirlendi. Bombayla ilgili raporun önümüzdeki günlerde tamamlanarak savcılıkça yürütülen soruşturma dosyasına konulacağı bildirildi.

BOMBA ARACA KONULDUKTAN SONRA HEDEF BELİRLENDİ

Bu arada bombacı Erdal Polat ile ‘Hacı’ ve ‘Rızgar’ kod adlı PKK’lıların bombayı, olayda kullandıkları araca yerleştirdikten sonra eylem yerini ve zamanını belirledikleri ortaya çıktı.

Teröristlerin olay günü kendilerine ait beyaz renkli bir otomobili Büyükşehir Belediyesi önüne park ettikten sonra olay yerine yaya olarak giderek eylem keşfini tamamladıktan sonra tekrar belediye binası ile adliye binası önünden geçen Elazığ Caddesi'ne geldikleri, daha sonra otomobil ile buradan ayrıldıkları, ertesi gün öğlen saatlerinde ise ‘Hacı’ kod adlı kuryenin bomba yüklü aracı dersane önüne getirip buradan ayrıldığı; Erdal Polat'ın ise burada askeri servis aracını beklediği, bombaya ait uzaktan kumandanın ise ‘Rızgar’ kod adlı PKK’lı tarafından hazırlandığı, bombacı Erdal Polat’ın ise bombayı patlattıktan sonra minibüse binerek ağabeyinin evine gittiği belirlendi.

HARDDİSK İNCELENİYOR

Erdal Polat’ın Kuzey Irak’ta aldığı askeri ve siyasi eğitimin yanısıra her türlü tekniği kullanabilecek şekilde örgütün özel biriminde ‘Yoğunlaştırılmış eğitim’ adı verilen uzun süreli bomba ve sabotaj üzerine eğitim aldığı belirlendi.

Bombacı Erdal Polat’ın yakalandığı evde ele geçen ve Polat’a ait olduğu bildirilen dizüstü bilgisayar ile bilgisayar anabelelği üzerinde de çalışma devam ediyor. Dizüstü bilgisayar ile anabellekte PKK’nın yapmayı planladığı eylem şemaları ve örgütün kırsal yapılanmasına ait bilgiler olabileceği ihtimali üzerine teknik bir ekip tarafından cihazın içindeki bilgiler ayrıntılı olarak inceleniyor.

Hürriyet

 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,579 µs