7 yıl kıtlık 7 yıl bollu | " /> 7 yıl kıtlık 7 yıl bollu | "/>

En Sıcak Konular

7 yıl kıtlık 7 yıl bollu

18 Ocak 2008 14:56 tsi
‘7 yıl kıtlık 7 yıl bollu Uluslararası kanı şu; bu yıl dünya ekonomisi yavaşlayacak. IMF’e göre büyüme yüzde 4.8 olacak. ABD için durum daha da kritik. OECD rakamı büyüme oranını yüzde 2 olarak bile vermiyor. Dünya Bankası da OECD ile aynı fikirde. Soru şu, ‘Türkiye ek

Avrupa Birliği ülkeleri için de durum aynı, hatta büyüme rakamları daha düşük kalacak. AB ancak ortalama 2, belki daha altında büyüyebilecek.

Bu bir veri ve küresel dış ticaret rakamlarında, beklentilerinde de düşüş var. 2006’ya göre yaklaşık yüzde, 2007’ye göre yaklaşık 2 puanlık gerileme olacak Tahminler yüzde 7.5 seviyesinde.

Yani büyüme rakamlarını dış ticaretten gelen desteğe bağlayanlar için durum hiç iyi değil. Ancak bu havayı bir durgunluk veya krize yorumlayan çok fazla kaynak yok. Yani bir şey oluyor ama ismi konmuyor denebilir.

Bununla beraber ekonomi ve mali dünyada herkes aynı fikirde değil. Daha kötüsünü bekleyenler ve tedirgin olanlar çok. Ayrıca uluslararası kurumların bu tahminlerini inandırıcı bulmayanlar da hayli fazla.

Durum ne kadar kötü?

İnandırıcı bulmayanların fazlalığı, elbette daha sarsıcı bir gelişmeyi temenni etmiyorlar ama “hisleri” teyakkuz durumunda. Doğal olarak oyuncuların hepsi, “ne olacak ve durum nedir” sorusunu yineliyorlar.

Örneğin bugünkü yazısında Yiğit Bulut, biraz da “uhrevi” bir yorum getirerek, kritik sorular soruyor ve yanıtlıyor.

"7 yıl bolluk, 7 yıl kıtlık olacak...’ Kutsal metinlerde geçen bu cümle aslında ekonomik dinamiğin özünü bize aktarıyor, hiçbir trend sonsuza kadar süremez... Yeni Dünya Düzeni Çöküyor mu? Biliyorsunuz bugüne kadar ‘finans piyasalarımızdaki genleşmeyi’ sorgularken ‘yüksek petrol fiyatı’ndan ortaya çıkan ‘yeni düzeni’ her zaman ‘merkez’ olarak dikkate aldık ve sonuçları birlikte tahmin etmeyi denedik. Kullandığımız net iki tez daha doğrusu ‘tez ve anti-tez’ vardı:

1) Yüksek petrol fiyatından ortaya çıkan marjinal para dünya genelinde finansal genleşmeye yol açıyor. 2) Sebebi ne olursa olsun; sonsuza kadar her şey aynı anda yukarı gidemez.

Son söz: 2001 sonrası değişen ‘tehdit algılaması’yla ortaya çıkan ‘yapı’ kendini ‘devam ettirme, geliştirme’ noktasında ‘zorlanıyor’ ve bu zorlanma ‘hem finansal sonuçları hem de siyasi zorlamaları’ açısından çok dikkatli takip edilmeli...”
 
Türkiye’nin durumu

Türkiye'de son 4 yılda özellikle 2003-2007 Kasım arasında dünya ile birlikte hareket eden ve kendi mucizesi olmamasına rağmen dünya genelindeki rüzgârı pazarlayan bir ekonomik yapı gördük. Şimdi sistem ile birlikte "Türkiye'nin ekonomik gerçekleri de" algılanmaya başlanacak.



Bu haber 1,717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs