En Sıcak Konular

Amerika'nın başı tahtakurularıyla dertte

18 Ocak 2008 15:03 tsi
Amerika'da bir süredir New York kentini istila eden tahtakurularına karşı halkı bilinçlendirme kampanyası başlatılıyor. Kampanyada New Yorklulara tahtakurusu istilasına karşı etkili mücadele yöntemleri gösteriliyor. Uzmanlar, kesinlikle hamamböceği ilacı

Belediye, şehrin değişik yerlerinde düzenlemeye başladığı halk seminerleriyle, mücadele yöntemlerinin şehirde yaygınlaşmasına çaba harcayacak.

Öte yandan uzmanlar, tahtakurusu istilasının New York'la sınırlı olmadığı, Alaska dahil 50 eyalette de benzeri bir artışın yaşandığı bilgisini veriyor. Bazı uzmanlara göre, tahtakurusu 21'nci yüzyıla damgasını vuracak. Tahtakurularının hastalık virüsü taşıdığına dair bilimsel bir veri bulunmuyor.

Uzmanlara göre, bu böceklerin en büyük hasara insanların psikolojik yapısında sebep oluyor. New York Vernon'da yaşayan Paula Waller, evini istila eden tahtakurularından kurtulmak için binlerce dolar harcadığını ancak bir sonuç alamadığını söylüyor. Yıllar içinde özenle dekore ettiği evindeki bütün eşyaları atmaktan başka çare bulamadığını kaydeden Waller, "Her şeyimi kaybettim" diyor.

Tahtakurularının yaşam şekilleri mücadeleyi daha da zorlaştırıyor. Gündüz boyunca, yataklardan, çekmecelere, müzik setlerinin içine kadar her türlü çatlağın içinde saklanan tahtakuruları gece karanlığında ortaya çıkıyor. Tahtakuruları, daha sonra vampirler gibi insan kanı içerek besleniyor. Tahtakurularının kan içmesinden saatler sonra oluşan kızarıklık ve kaşıntıyla bu durum ortaya çıkıyor. Kansız uzun süre yaşayabilen tahtakuruları, bir seferde yüzlerce yumurtluyor.

New York belediyesi, eğitim seminerlerinde yanlış mücadelenin tahtakurusuyla mücadeleyi daha da zorlaştırdığını anlatıyor. Örneğin, normal böcek ilaç öldürücü spreyler, tahtakurusunu evinizin içine yaymaktan başka işe yaramıyor. Seyahat dönüşlerinde çanta ve kıyafetlerin dezenfekte edilmesinin önemine vurgu yapılıyor. Sokaklara atılan çöp yatakların ve kanepelerin kesinlikle alınmaması, yeni alınan yatakların da plastik kaplı olduğundan emin olunması da tavsiyeler arasında.

 
8 sütun



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,177 µs