En Sıcak Konular

'İftarın devamı da gelsin!'

18 Ocak 2008 15:43 tsi
'İftarın devamı da gelsin!' Star'ın hazırladığı 'Türkiye'nin Alevi gerçeği' yazı dizisi bugün sona eriyor. Son bölümde bir cem evine konuk olan gazeteciler, hükümetin 'Alevi açılımı' kapsamındaki iftarı hakkında görüşlerini alıyor. İbadet için cem evinde bulunan Aleviler, 'De

Fadime Özkan/ Fadime Kökçe/ Yaşar Durukan/ Star

'İftarın devamı da gelsin'

Alevilik yazı dizisinin son gününde bir cem evine konuk olduk. Cemaat isteklerini ve sıkıntılarını anlattı. ‘Cem evlerini kendi bütçemizle ayakta tutamıyoruz, öyle hali vakti yerinde insanlar da değiliz ki’ diyorlar

ANADOLU’DAKİ kültürel zenginliğin arkasına baktığımızda deyiş, söyleyiş ustalarını görüyoruz. Üzerinden asırlar geçmiş olmasına rağmen kalpten kalbe, dilden dile taşınan bu sözler, türkü olmuş, mani olmuş, ağıt olmuş, hayatın tadı, rengi kokusu olmuş. Bugün Halk edebiyatımızın bunca zengin olması da bu mirasın bugüne taşınabilmiş olmasından kaynaklanıyor.

Pir Sultan Abdal’ın, Hacı Bektaş Veli’nin öğretileri, düşmanlığı değil, dostluğu, husumeti değil sevgiyi dokumuş bu topraklarda. Son dönemde Alevi-Sünni kesim arasındaki yakınlaşmanın hangi zemin üzerinde sağlanacağı sorusunun cevabı da burada. Anadolu’daki yüzlerce ozanın sazından ve dilinden dökülen nameler hep aynı şeyi söylüyor aslında ‘Gelin Canlar bir olalım’.

Başbakan Erdoğan da Sünni ve Alevi topluma bu söylerle hitap etti. Muharrem iftarıyla başlayan tartışmaların Alevi kesimde nasıl yankı bulduğunu ve Alevilerin taleplerini dile getirmeye çalıştık biz de. Daha ziyade Alevi temsilcilerinin konuştuğu dört günün sonunda bugün, bir cem evindeyiz. Ne düşünüyor, olan biteni nasıl değerlendiriyorlar? Düzenli olarak cem evine devam eden Alevileri dinledik.

Büyük konukseverlikle ağırlandığımız Pendik Güzelyalı Seyit Seyfi Cem evi’nde görüştüğümüz Alevi dedesi ve vatandaşlar, görüşlerini açık yüreklilikle dile getirdiler. Kadını, erkeği, genci ya da yaşlısının ortak dileği cem evlerinin de ibadethane olarak kabul edilmesi. Ayrıca cem evlerine kadro verilmesi, sabit giderlerinin de karşılanması talepler arasında. Destek verilmesi halinde genç nesilleri daha iyi yetiştireceklerine inanıyorlar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Muharrem iftarına gidenlerin ‘düşkün’ ilan edilmesine de tepki gösteriyorlar. Her birinin talebi aynı aslında, Cem evine yasal statü, dedeye zakire maaş. Aleviliğin İslam’ın Arap yorumundan farkının Türk yorumu olduğu, bu yüzden de İslam’ın özü olduğu ortak söylemleri. Ve tabii ki Aleviliğin Sünni İslam’dan en önemli farkının kadın erkek eşitliği olduğunu düşünüyorlar. Bunu söylemeyi unutan neredeyse yok.


Sünni annem Alevi babamdan baskın çıktı


S. Bülent Yılmaz

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı

ANNEM
Sünni bir Türk, babam Alevi bir Kürt. Ben bu yüzden kendimi hep çok şanslı saydım. Kendisi hiçbir zaman camiye gitmeyen ve namaz kılmayan Alevi dedem, atalarının namaz kılmasıyla

övünürdü. Ailemdeki Sünnilerin ise dinle bağı yoktu. Bunlara sorgulayarak baktım hep. Alevi babamın engin hoşgörüsü annemin bizi camiyle tanıştırmasına olanak sağladığı için baskın kültür bende daha çok Sünnilik oldu. Hazreti Ali sevgisi ise hiç azalmadı.


Ben ceme ailem namaza


M. Cemil Kılıç

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni

ALEVİ
olunca atalarımla aynı inanca döndüm. Sonradan Alevi olunmaz derler ama bu yanlıştır. Bundan 9 yıl önce ben ilahiyat fakültesine başladığım gün bu

konudaki kararım netleşti. Ailem öğrendiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadı ama hiç tepkisel davranmadı. Onlar ramazan orucu tutuyor ben muharrem orucu. Onlar camiye gidiyor ben cem evine. Tek sorun çalıştığım kurum MEB’le.


Papaz değiliz aforoz etmeyiz


Pendik Güzelyalı Seyit Cem Evi cemaatinin geneli ev hanımları ve emekli işçilerden oluşuyor. İstekleri ortak: Daha çok cem evi, Diyanet’ten ödenek


Musa Küçük (Alevi Dedesi 75):

ALEVİ
cemiyetinde herkes hürdür. Birilerini düşkün ilan eden o sözü bilmeden etmiştir. Yoksa biz papaz değiliz, kimseyi afaroz etmiyoruz. Namus suçu işleyen, adam öldüren falan düşkün olur. Affı da vardır. İftar daveti bana da geldi, İstanbul’da olsa giderdim, neden gitmeyeyim? Hükümetten isteğim, cem evlerimiz de cami statüsünde olup ibadethane olarak kabul edilsin. Devlet camideki müezzine, imama maaş veriyorsa cem evindeki dedeye, zakire de versin. Şimdi Ak Parti bana yaklaşıyor, ben niye ondan uzaklaşayım. Bizi tarikat statüsüne sokmasınlar. İslam’ın bir ekolüyüz. İslam’ın içiyiz, özüyüz. Hz. Muhammed’in yetiştirdiği talebeler Arapların içinde kalmadı, Türklerin içine gittiler. Türkler bunlara değer verdi.

EHL-İ İRFAN OKULU

Sokakta
her çeşit oyun vardır. Solcular, tinerciler, ateistler, Kürtçülük, herkes bir yerde bir rüzgara kapıldı, sahipsiz kalınca. Bir ara ‘din afyon’ diyorlardı. Biz gençlerimize sahip çıkınca bu kez bize karşı çıktılar. Biz yüksek okul tahsilli dedeyi nereden getirelim. Benim 6 oğlum var hepsi yüksek tahsil yapmış ama Aleviliği benim kadar bilmiyorlar. Ehl-i İrfan okulu vardır, biz irfan okulundan mezun olduk. Hz. Muhammed efendimiz de okur yazar değildi ama Peygamber oldu. Bilgi varsa mesele yoktur bence.


Kızı vermediler kaçır dediler


Mustafa Sünni, Seher Alevi. Seher’in ailesi karşı çıkmış. 5 yıl mücadele ettikten sonra, yarım rızayla evlenmeyi başarmışlar


Mustafa İzmirli (Gazeteci)

MUSTAFA:
Seher’le 5 yılın sonunda ancak evlenebildik. Onun Alevi benim Sünni olmam ne onu ne beni ilgilendiriyordu. kararımızı açıklayınca Seher’in ailesinde küçük çaplı bir kriz çıktı. Bu krizi aşmamız 5 yıl sürdü. Bu sürede çevremizde aynı durumda kalmış olanlardan yardım aldık. Alevi aileler için kızları çok değerli. Bu yüzden de bilmedikleri birine hele de bir Sünni’ye kız vermek onlar için çok zor. Bunun yanında tabii ki cemaat baskısı da var. Eğer kız kesin kararlıysa rızayla vermeseler bile kaçmasına ses çıkarmıyorlar. Çevreye karşı ‘vermedik ama kaçtı ne yapalım’ demek için sanırım. Sonrasında ise her şey yoluna giriyor. Biraz sancılı, sabır gerektiren bir süreç ama seviyorsan beklemeye değiyor.


Bizde de ‘mahalle baskısı’ var


Seher İzmirli (Öğretmen)

İstemeyeceklerini biliyordum. Çünkü bu tür evliliklerin hüsranla bitti anlatılırdı hep. Bir de derler ki Alevi ile evlenen Sünni kız rahat eder. Sünni ile evlenen Alevi kız ezilir. Ancak asıl belirleyici olan, çevre baskısı tabii. Çünkü Sünni biri ile evlenen Alevi kız ve ailesi herkesin dikkatini ve eleştirilerini üzerine çeker. Evlenme olayını ilk söylediğimde ailem de çok tepki gösterdi. Mustafa’nın dediği gibi zor bir süreçten geçtik. Ancak kararlıydık. Şimdi ailem vaktiyle yaptıklarına pişman.



AÇILIN KAPILAR ŞAH’A GİDELİM


Hızır Paşa bizi berdár etmeden

açılın kapılar Şah’a gidelim

siyaset günleri gelip yetmeden

açılın kapılar şah’a gidelim



Gönül çıkmak ister Şah’ın köşküne

can boyanmak ister ali müşküne

pirim ali on iki imam aşkına

açılın kapılar Şah’a gidelim



Her nereye gitsem yolum dumandır

bizi böyle kılan ahd ü amandır

zincir boynum sıktı hayli zamandır

açılın kapılar Şah’a gidelim



Ilgın ılgın eser seher yelleri

yáre selám eylen urum erleri

bize peyik geldi Şah bülbülleri

açılın kapılar Şah’a gidelim



Çıkarım bakarım kale başına

mümin Müslümanlar gider işine

bir ben mi düşmüşüm can teláşına

açılın kapılar Şah’a gidelim



Yaz seli gibiyim akar çağlarım

hançer alıp ciğerciğim dağlarım

garib kaldım şu arada ağlarım

açılın kapılar Şah’a gidelim



Pir Sultan’ım eydür mürvetli şahım

yaram baş verdi sızlar ciğergáhım

arşa direk direk olmuş áhım

açılın kapılar Şah’a gidelim



İsyan edecek halimiz yok


Mehmet Tosun (işçi emeklisi-87):

Devletimizden rica ediyorum. Haklarımızı versin. Örgütlenip devlete isyan edecek halimiz yok. Başbakan bizim içimize girdi, fakat bizde noksanlık var ki isteğimiz şudur diyemediler. Yemiş, içmiş, gitmişler. Anlatmamışlar bir şey.


Başbakan’ın adımı bize umut verdi


Cevahir Yegin (ev hanımı):

Başbakan bir adım attı, olumlu bulduk. İnşallah gerisi de gelir. Okullarda din dersi olsun ama Alevilik de anlatılsın. Çocuklarımız Alevi olduklarını gizlemek zorunda kalıyordu. Ben de uzun zaman gizledim Alevi olduğumu.


Bugüne kadar hep kandırıldık


Mehmet Doğan (emekli-47):

Alevilerin kimlik sorunu var. Siyasette hep kandırıldık. Verilen sözler hiç tutulmadı. Bu yüzden de Alevilerde bir kuşku var. Erdoğan, bu güne kadar hiçbir Başbakan’ın yapmadığını yaptı. Bu adımın devamı gelir inşallal.


Artık Aleviyiz diyebiliyoruz


Fatma Tunç (ev hanımı):

İbadetlerimizi yapmamızın önünde bir engel yok ama cem evlerinin sayısı yetersiz. Okullarda da zorunlu din dersi olmasın. Biz de bu vatan için çalışıyoruz, vergimizi veriyoruz askere gidiyoruz. Bizim de haklarımız tanınsın.



Bu haber 167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,915 µs