En Sıcak Konular

Her isteyen poliklinik açamayacak

18 Ocak 2008 17:12 tsi
Sağlık Bakanlığı, "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik”le özel tıp merkezi ve poliklinik açma şartlarını zorlaştırıyor...

Sağlık Bakanlığı, özel tıp merkezi ve polikliniklerin açılma standartlarını yükseltiyor ancak, artık birkaç doktorun küçük girişimci olarak bu alanda yatırım yapmalarını da zorlaştırıyor.
Sağlık Bakanlığı, “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğe” ilişkin yürüttüğü değişiklik çalışmalarını taslak haline getirdi. Taslakta, sayıları gittikçe artan özel tıp merkezi ve polikliniklerin de planlama kapsamına alınması hedefleniyor.

YER GÖSTERİLECEK
Bu çerçevede artık özel tıp merkezi ve poliklinik açmak isteyen yatırımcılar, bu yatırımlarını sadece Sağlık Bakanlığı'nın göstereceği yerlerde yapabilecek. Yatırım yapılacak yerler Bakanlık tarafından belirlenecek ve bu yerler her yılın Aralık ayında ilan edilecek. İlan gününden itibaren en geç on beş gün içinde yatırımcılar Bakanlığa başvuracak. Başvuruda, ilan edilen yerlerden en fazla ikisini tercih edilerek istenilen belgeler Bakanlığa teslim edilecek.
Aynı yer için birden fazla istekli olması durumunda noter huzurunda kura çekilecek. Bakanlıkça verilecek ön izin sonrasında uygunluk belgesi düzenlenecek.


İNCE DETAYLAR KÜÇÜK YATIRIMCIYI DEVRE DIŞI BIRAKABİLECEK
Bakanlık yönetmelikte özel tıp merkezi ve poliklinikler için hassas kriterler koyarken, bu kriterler, eskiden olduğu gibi birkaç hekimin biraraya gelip poliklinik açmasını da zorlaştıracak düzeyde. Yeni açılacak merkezlerde veya polikliniklerde ilk olarak binanın uygunluğu kriterine bakılacak. Binaların otopark alanının olması, gürültüsüz bir yerde kurulması, ulaşımın kolay olması gibi şartlar getirilirken, binanın sağlık tesisi olmaya uygun olduğuna ilişkin belgeler de istenecek. Yönetmelikte, merdiven ve kooridorlar genişliklerinden ünitelerin yapısına kadar belirleyici detaylar şöyle yer aldı:


TIP MERKEZİ
-Binalar hiçbir surette başka amaca yönelik işyeri bulunamaz ve tıp merkezi içerisindeki bir bölüm, başka bir amaçla faaliyet göstermek üzere üçüncü kişilere kiralanamaz veya herhangi bir şekilde devredilemez.personele, hasta ve hasta yakınlarına hizmet vermek üzere kurulan kafeterya, kantin, berber, lostra gibi birimler işletilebilir veya bunların işletilmesi için hizmet satın alınabilir veyahut bu hizmetler başkalarına gördürülebilir. Bu türden kısımlar, ameliyathane ve gözlem ünitesi gibi tıbbî hizmet birimlerinin bulunduğu yerlerde hizmet sunumunu engelleyecek şekilde kurulamaz. -Bütün katlarda koridor genişlikleri en az iki metre olur. Koridorlarda, hastaların kolay hareketine imkan verecek şekilde tutunma yerleri bulunur. Yapının taşıyıcı sistemi itibari ile kolon ve benzeri çıkıntılar sebebiyle koridorlardaki genişlik iki metrenin altına düşmesi ve bunun belgelenmesi halinde, sedye trafiğinin rahat sağlanması şartı ile iki metre genişlik şartı bu bölümlerde aranmayabilir.
-Otomatik olarak devreye giren ve elektrik projesinde hesaplanan kurulu gücün en az % 70'i oranında uygun güç ve nitelikte olan bir jeneratör ile Türk Standartları Enstitüsünün ilgili standardına göre imâl edilmiş sedye ile hasta taşımaya elverişli en az bir asansör olması şarttır. En fazla iki kat arasında asansör bulunmaması durumunda, bu katlar arasında tekerlekli sandalye ve sedye ile hasta taşımaya elverişli uygun eğimi olan rampa yapılır.
-Birden fazla katı olan tıp merkezlerinde ilgili mevzuata uygun olarak yangın merdiveni yapılması zorunludur.
-Merkezî ısıtma sistemi ile ısıtılması zorunludur. Zeminden ısıtma yapılması uygun değildir.
-Bölge ve mevsim şartlarına göre merkezi soğutma veya split klima sistemi kurulur. Tıp merkezlerinin ameliyathanesi ve steril şartları gerektiren diğer alanlarında, yeterli havalandırma ve sterilizasyon için hijyenik klima santralı yaptırılması zorunludur.
-Sağlık kuruluşlarında, hastaların ve kuruluş çalışanlarının kullandığı bütün alanlar uygun bir şekilde havalandırılır ve yeterli güneş ışığı ile enerji kaynaklarından yararlanılarak aydınlatılmaları sağlanır.


POLİKLİNİK:
-Ahşap olmayan binalarda kurulur, müstakil binada değil ise, mutlaka ayrı poliklinik girişi ve var ise acil ünitesinin de poliklinik girişinden ayrı girişi olmak zorundadır. Müstakil binada ise, 'sağlık kuruluşu' kaydının gösterildiği yapı kullanma izni belgesinin; müstakil binada değil ise, ilgili mevzuata göre binada poliklinik açılabilmesinin mümkün bulunması ve binanın yapı kullanma izni belgesinin olması gerekir.
-Bütün birimlerin aynı bina içerisinde, doğrudan biribiriyle bağlantılı ve bitişik konumda olması zorunludur.
-Sağlık kuruluşları çok katlı bir binada kurulmuş ise, katlar arasındaki merdivenlerin, en az bir metre elli santimetre genişlikte olması şarttır. Merdiven rıhtlarının, özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilmiş olması gerekir. Sağlık kuruluşunun girişine özürlüler için uygun eğimli ve yeterli genişlikte rampa yapılır.
-Polikliniklerin çok katlı bir binada açılması ve ara katlarda olması halinde, binada tekerlekli sandalye ile hasta taşımaya elverişli bir asansörün bulunması şarttır.
-Hem hastalar ve hem de kuruluş çalışanları için erkeklere ve kadınlara ayrı ayrı olmak üzere yeterli sayıda lavabo, tuvalet ve banyo bulundurulur. Tuvalet ve banyo kapılarının dışa doğru açılması zorunludur.
-Her sağlık kuruluşunda, özürlüler için ilgili mevzuata uygun nitelikte özürlü tuvaletinin bulunması şarttır.
-Bina içindeki odaların ve bölümlerin kapı genişlikleri, asgarî bir metre on santimetre olur.”

aktifhaber



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,647 µs