En Sıcak Konular

Futbol camiasını sarsan büyük yolsuzluk

18 Ocak 2008 20:47 tsi
Romanya Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA), aralarında kulüp başkanlarının da bulunduğu 10 kişiye yönelik yolsuzluk soruşturması başlattı.

Dinamo Bükreş, Rapid Bükreş, Otelul Galati ve Gloria Bistrita takımlarından 1999-2005 döneminde yurt dışına satılan 12 futbolcunun transfer dosyalarını incelemeye alan kurum kaçırılan vergilerin peşine düştü. 10 milyon euronun üzerinde olduğu tahmin edilen kayıt dışı parayla devletin uğradığı zarar 1,7 milyon euroyu buluyor.

DNA'nın açtığı soruşturmada 6 transfer olayında Dinamo Bükreş kulübü başrolü oynuyor. Dinamo yönetiminden Cristi Borcea, Gigi Netoiu ve Mircea Stoenescu ile transferlerde aracılık eden Ioan Becali, Victor Becali ve eski Galatasaraylı Gheorghe Popescu soruşturma açılan ilk isimler.

Rapid Bükreş Başkanı Gheorghe Copos, Gloria Bistrita başkanı Jean Padureanu, Otelul Galati eski başkanı Mihai Stoica ile avukat Sica Puşcoci ile soruşturma açılanların sayısı 10'u buldu.

Sözkonusu 12 futbolcunun dosyalarını isteyen DNA, 10 kişi hakkında yalan beyanda bulunma, vergi kaçırma ve para aklama gibi suçlamalarla ilgili soruşturma yapacak.

DNA'dan sızan ilk bilgilere göre, yabancı ülkelere yapılan transferlerde muhatap kulüplerin, kayıt dışı paraları deniz aşırı ülkelerdeki off shore hesaplarına yatırdığı tespit edildi.

4 kulübün hesaplarında transfer bedeli olarak görünen para ile muhatap kulüplerin ödediği rakam arasında 10 milyon eurodan fazla fark olduğu tahmin ediliyor. Devletin uğradığı zarar ise yaklaşık 1,7 milyon euro.

Soruşturma Romen medyasında 'futbol dünyasında deprem' olarak nitelenirken, ülkenin önde gelen spor gazetelerinden Prosport, kovuşturmaya tabi tutulan 10 kişinin isim listesini 'Soruşturulanlar futbol kulübü' benzetmesiyle verdi.

Soruşturma geçirecekler arasında eski Galatasaraylı Gheorghe Popescu da yer alıyor. 2 yıl önce basına yansıyan haberlere göre Galatasaray'a transfer edilen Bratu'ya karşılık Rapid Bükreş'in hesaplarında 100 bin dolar gözükürken, Galatasaray'ın hesaplarında 1 milyon 750 bin dolar olarak kayda geçmişti.

Bu olay nedeniyle Bratu'nun menajeri Popescu devlete 400 bin dolar borçlandırılmış; ayrıca FIFA'dan onaylı menajerlik lisansı iptal edilmişti.
 
zaman



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs