En Sıcak Konular

Hrant Dink'i anmak ister misiniz? İşte programlar...

19 Ocak 2008 11:37 tsi
19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, bugün çeşitli etkinliklerle anılacak.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin yıldönümünde öldürüldüğü yerde kitlesel anma töreni düzenlenecek.

“Adalet İçin, 19 Ocak’ta, Saat Üçte, Aynı Yerde" sloganıyla bir araya gelecek olan protestocular başta Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesinin değişmesini isteyecek.

Hrant Dink ölümünün birinci yılında Türkiye genelinde yapılan etkinliklerle bir kez daha protesto edilecek.

Dink için ilk tören bugün saat 13.00’te mezarının bulunduğu Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda yapılacak. Burada Ashura isimli bir tiyatro oyunu sergilenecek.

Dink’in öldürüldüğü yer olan Agos gazetesinin önünde öldürüldüğü saat olan 15.00’te ise protesto yapılacak.

Hrant Dink için İstanbul’da bir başka anma etkinliği Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Filmlerin gösterileceği, şarkıların seslendirileceği geceye, Aynur, Bartev, Bennu Yıldırımlar, Birol Topaloğlu, BGST Dansçıları, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Ruhi Su Dostlar Korosu, Erkan Oğur, Hayko Cepkin, İsmail Hakkı Demircioğlu, Kardeş Türküler, Lale Mansur, Lusavoriç Korosu, Mahir Günşiray, Metin & Kemal Kahraman, Michael Ellison, Nişan Şirinyan, Sahakyan Korosu, Sayat Nova Korosu, Tiyatro Boğaziçi, Zeynep Tanbay sahne alacak.

Gecede "tililili" adı verilen ses enstalasyonu gösterisinde ise Hrant Dink’in yazıları; Memet Ali Alabora, Okan Bayülgen, Haluk Bilginer, Yetkin Dikinciler, Halil Ergün, Pakrat Estukyan, Arsen Gürzap, Banu Güven, Nejat İşler, Tuncel Kurtiz, Fikret Kuşkan, Ömer Madra, Lale Mansur, Meral Okay, Dolunay Soysert, Nur Sürer, Çetin Tekindor, Deniz Türkali ve Serra Yılmaz tarafından seslendirilecek.

6 bin polis görev yapacak

Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü Hrant Dink'in öldürülmesinin birinci yılı nedeniyle olası eylemlere karşı kriz merkezi oluşturdu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü A-Blok 5'nci katında bulunan Asayiş Kriz Merkezi ile eylemler ve anma törenleri MOBESE kameralarıyla izlenecek.

Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen istihbarati bilgi ve elde edilen görüntüler ile emniyet guruplara anında müdahale edecek.

Kriz Merkezi, İstanbul vali yardımcısı ve İstanbul emniyet müdür yardımcıları tarafından kontrol edilecek.

İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah son durumla ilgili sürekli bilgilendirilerek Şişli ve diğer ilçelerde çıkabilecek olası eylem ve taşkınlıklara anında müdahale edilmesi sağlanacak.

Bugün meydana gelecek olaylara karşı emniyette izinler kaldırırken yaklaşık 6 bin polisin görev yapacağı öğrenildi.

Ankara'da Yüksel Caddesi'nde anma var

Dink için Ankara’da da bir eylem düzenlenecek. Yazarı olduğu Birgün Gazetesi önünde toplanacak olan protestocular buradan Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önüne kadar yürüyerek.

Burada yapılacak basın açıklamasının ardından Dink’in arkadaşları bir konuşma yapacak. Şiirler okunacak ve Ermenice ezgiler seslendirilecek. Eylemde Agos ve Birgün Gazeteleri de satılacak. Ankara’daki eylem de bugün saat 15:30’da başlayacak.

Öte yandan Dink’in doğduğu yer olan Malatya’nın Çavuşoğlu Mahallesi’nde de bir basın açıklaması yapılması planlanıyor.

KENDİNİ GÜVERCİN OLARAK TANIMLAMIŞTI

Hrant Dink, 12 Ocak 2007 tarihinde Agos'un 563’üncü sayısında "Neden hedef seçildim" diye sormuş ve cevabını yine 19 Ocak 2007 tarihinde yazdığı "Ruh halimin güvercin tedirginliği" başlıklı yazısıyla cevaplamıştı.

Dink yazısında şöyle demişti:

"Dilerim böylesi bir terk edişi hiç ama hiç yaşamak mecburiyetinde kalmayız. Yaşamamak için fazlasıyla umudumuz, fazlasıyla da nedenimiz var zaten. Şimdi artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyorum... Ama tüm bunlar olurken şu gerçeği de tek güvencem sayacağım. Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce."

Dink suikastı

Agos Gazetesi'nin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de İstanbul Şişli'deki Halaskargazi caddesinde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

17 yaşındaki katil zanlısı O.S., 20 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda yakalanmıştı.

 



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,642 µs