En Sıcak Konular

Bir harita skandalı da Britannica'dan!

19 Ocak 2008 12:48 tsi
Bir harita skandalı da Britannica'dan! Bir zamanlar gazete promosyonu olarak hemen hemen her eve giren Britannica Ansiklopedisi büyük bir skandala imza atarak 2008 baskısında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Kürdistan diye gösterdi.

Bir zamanlar gazete promosyonu olarak hemen hemen her eve giren Britannica Ansiklopedisi büyük bir skandala imza atarak 2008 baskısında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Kürdistan diye gösterdi.

Geçmiş yıllarda gazetelerin yaptığı promosyonlarla hemen hemen her eve giren "Britannica Ansiklopedisi" 2008 baskısında Güneydoğu'yu Kürdistan'a ait göstererek gerçek yüzünü ortaya koydu. İnternette ingilizce olarak yayınlanan ansiklopedide Diyarbakır, Van, Bitlis sözde Kürdistan toprağı olarak gösteriliyor.

Ayrıca haritada kürt kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Türkiye'nin İç Anadolu kesimlerinin bir kısmı ve İstanbul'un bir kısmı yine Kürdistan toprağı olarak gösteriliyor.

www.britannica.com adresiyle internet üzerinden yayınlanan baskısında ansiklopedide, Kürdistan'ın 191 bin 660 kilometrekare alan üzerine kurulu olduğu belirtildi.

Britanicca, "Kürdistan'ın en büyük şehirleri Türkiye'de Diyarbakır, Bitlis ve Van, Irak'ta Erbil, Musul, Kerkük ve İran'da Kermanşah, Mahabad ve Sanandaj'dır" ifadeleri kullanılıyor.

Ansiklopedide, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin dağlık bölgelerinin Kürtler tarafından mesken tutulduğu iddia edildi. Ansiklopedide ayrıca "1920'de imzalanan Sevr Antlaşması'nda bölge Kürtlere bırakılmak istense de bu asla onaylanmadı." gibi bilgilerde göze çarpıyor.

En sık ziyaret edilen arama motoru Google'ın uydu görüntülerini aktardığı programı Google Earth'te de Britannica'nın çirkin ifadeleri yer buldu. Bir Google Earth kullanıcısının Kars ve Muş üzerinde işaretlediği noktalarda Kürdistan'ın Türkiye'de 190 bin, İran'da ise 125 bin kilometrekare alan üzerinde var olduğu da ileri sürülüyor.

 



Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,448 µs