En Sıcak Konular

AKP ve MHP'nin kapatma dosyasından flaş ayrıntılar...

19 Ocak 2008 13:06 tsi
AKP ve MHP'nin kapatma dosyasından flaş ayrıntılar... "Hukuki açık yakalamak" için usanmadan bekleyen güçler harekete geçti. Türbanın serbest bırakılmasına karşı 'çatışma' uyarısı içeren sert bir açıklama yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP'nin yanısıra MHP hakkında da incel

AKP ve MHP hakkındaki incelemeler sonrasında Başsavcılık, 'yeterli delil' olduğu sonucuna varırsa, önce soruşturma başlatacak. Sonra, Siyasi Partiler Yasası hükümleri ışığında 'ihtardan', kapatma davasına varabilecek yelpazedeki yasal işlemlerin yapılması yoluna gidilebilecek.

BAHÇELİ'NİN DEMECİ

Başsavcılık, MHP'nin, türbanın ilkokullarda bile serbest bırakılmasına ve türbanlı memura kapı aralayacağı eleştirisi yapılan Anayasa'nın 10. maddesindeki değişiklik teklifi ile Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin türbanla ilgili demeçlerini de partinin sicil dosyasına koydu.

AKP'ye Özel Kapatma Dosyası

Başbakan Erdoğan'ın türbanı 'siyasi simge' olarak nitelediği konuşması ve Esenboğa'daki "Bir cümleyle çözeriz" sözlerinin çözümü de RTÜK'ten resmi bir yazıyla istendi. Erdoğan'ın, türbanla ilgili bütün açıklamaları ile AKP'li belediyelerin laikliğe aykırı eylemleri de AKP'nin inceleme dosyasında yer alıyor.

Başsavcılık ayrıca, medyaya yansıyan İstanbul Haseki ve Vakıf Gureba Hastanesi'nde çalışan türbanlı doktor ve kamu görevlileri ile ilgili görüntüleri de getirtti ve AKP'nin inceleme dosyasına koydu.

50 KLASÖRLÜK DOSYA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya seyahati dönüşünde yaptığı türban yasağının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarının ardından sert açıklamalar yapan Yargıtay Başsavcısı, dün AKP'nin sicil dosyasını incelemek üzere harekete geçti. Türban yasağının aşılması için MHP'nin, anayasanın 10'uncu maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklifi ve MHP Lideri Bahçeli'nin türbanla ilgili sözlerini de, MHP'nin sicil dosyasına işledi.

Önceki gün türban konusunda zehir zemberek açıkalamalar yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKP'nin sicil dosyasını incelemeye başladı. AKP'nin beyan ve eylemlerini, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası kapsamında değerlendiren Başsavcılık, yeterli delile ulaşırsa “ihtar” talebinden “kapatma” davasına kadar bir dizi yaptırım için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

SHOW TV'DEN GÖRÜNTÜ İSTEDİ

Yargıtay Başsavcılığı'nın AKP'ye ilişkin incelemesi kapsamında, İstanbul Haseki ve Vakıf Gureba Hastanesi'nde çalışan türbanlı doktorların, medyaya yansıyan görüntüleri de değerlendiriliyor. Başsavcılık, türbanlı doktor ve personele ait gizli kamera görüntülerini, SHOW TV'ye başvurarak istedi ve dosyaya koydu.

'VELEV Kİ SİMGE'YE İNCELEME

Yargıtay Başsavcılığı, Başbakan Erdoğan'ın, “Başörtüsünün velev ki siyasi bir simge olarak takıldığını düşünün” açıklamasını ilişkin kayıtları da dün RTÜK'e gönderdiği yazıyla istedi.

Başsavcılığın, AKP için başta barolar olmak üzere çok sayıda kişi ve kurumdan yapılan ihbarlarla, medyada çıkan haberleri de incelemeye aldığı öğrenildi.

İŞTE 50 KLASÖR

Yaklaşık 50 klasörden oluşan AKP'nin sicil dosyasında yer alan uygulama ve beyanlardan bazıları şöyle:

Kırmızı sokak projesi: Hükümet'in, Danıştay'dan dönen içki yasağı, “kırmızı sokak” projesi ve bu konuyla ilgili medyada çıkan haberler ile parti yetkililerinin yaptığı açıklamalar.

Bikini reklamlarına yasak: Mayo firmalarının İstanbul'daki bilbordlara yönelik “reklamı yasağı” iddiaları.

İçki yasağı uygulaması: AKP'li bazı belediyelerin içki yasağı ve kadınlara özel park yapılması.

İmam Hatiplilere otobüs: İstanbul'da imam hatipli kız öğrencilere özel ücretsiz servis otobüsü .

“Ulema” açıklaması: AİHM'in türban kararının ardından Erdoğan'ın , “Başörtüsü konusunda karar verilirken ulemaya danışılmalı” sözü.

ATA'YA HAKARET FIKRASI: AKP'li Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik'in Atatürk'e yönelik hakaret içeren fıkrası.

ARINÇ'IN SÖZLERİ: Bülent Arınç'ın “Ben laikliğe inanmıyorum, en azından bizdeki uygulanış biçimine” sözleri.



Bu haber 939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,115 µs